Brand Bier: traditie die je moet begrijpen
Brand bier drink je om zijn kwaliteit, zijn smaak, zijn authenticiteit. „Brand is een ode aan het bier. Brand is Limburg.” Het kost Michel Bormans, hoofdbrouwmeester en bedrijfsleider van Brand Bierbrouwerij in Wijlre en commercieel directeur Freek Laeven weinig moeite om het speciale karakter van hun bier te duiden.
Bier dat afwijkt van de standaard, is overal ter wereld aan een opmars bezig. Bier is hot, bier is sexy. Een trend die vooral is veroorzaakt door de initiatieven van de vele nieuwe ambachtelijke brouwers. Dat is goed voor het imago van bier. „Brand brouwt al sinds 1949 speciaalbieren naast het karakteristieke pilsener en is in die zin de grootste van de kleine brouwerijen,” zegt Bormans. „Behalve voor ambacht staat Brand ook voor authenticiteit en cultuur. De Limburgse cultuur,” vult collega Laeven aan.
Het bier uit Wijlre moet van constante kwaliteit zijn, legt de hoofdbrouwmeester uit. „Wij zijn gericht op volume en kunnen ons niet verschuilen achter een goed of slecht jaar. Al bij binnenkomst van de grondstoffen weten we welk bier wij gaan maken en waar we moeten bijsturen. En daar komt vakmanschap bij kijken.”
De medewerkers zijn in dit proces onmisbaar. Bormans: „Iedereen voelt zich een stuk ‘eigenaar’. Ze praten er constant over. Kijken naar de kleur, het schuim, de pareling en het koolzuur. En praten over smaak.” Deze passie voor het product herkent Laeven ook in het ambassadeur-schap voor de regio. Naast ‘volume’ staat verwevenheid met het Limburgse land voorop. „Brand is verankerd in de Limburgse maatschappij en wordt nog steeds als cultuurdrager in Limburg gezien. Vaak worden we afgeschilderd als ‘onderdeel van’, maar dat is niet terecht. Wij hebben een verleden, een traditie. Die moet je kunnen lezen.”
Eind jaren ’80 nam Heineken de brouwerij over van de familie Brand en ontstond van lieverlee de indruk dat het familiebedrijf een ‘Holland-se’ aangelegenheid geworden was. Dankzij typisch Limburgse campagnes kantelde dat beeld en werden mooie stappen gezet om Brand als eigen merk op de kaart te zetten. In 2014 volgde een nieuw design. Alle flesjes hebben sindsdien hun eigen kleur en uitstraling. Ook duurzaamheid speelt bij Brand een rol. „Het brouwproces is efficiënt door hergebruik van warmte en optimaal gebruik van water en energie. We maken minder kilometers door een betere logistiek en hebben groene elektriciteit en zonnepanelen. Zelfs de handdoekjes op het toilet worden gemaakt van de pulp van de etiketten van de flesjes die terugkomen.”
„Duurzaamheid betekent ook: investeren in de maatschappij, in onze band met Limburg,” zegt Laeven. „We geven iets terug. Van oudsher via ondersteuning en sponsoring, maar ook op andere manieren: zo zijn we partner van Limburgs landschap en dragen we bij aan een iepenveld om vlinders in Limburg een groter leefgebied te geven. Brand is Limburg.”