Home > Culinair > Bouchon d’en Face breidt uit: ‘Nee is voortaan passé’

Bouchon d’en Face breidt uit: ‘Nee is voortaan passé’

De karakteristieke bistro Bouchon d’en Face in de Wycker Brugstraat in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, staat op het punt om uit te breiden. Met ingang van 1 april betrekken de eigenaren van het succesvolle restaurant het pand van de buurman. Hier was tot begin dit jaar een tijdelijke wijnwinkel gevestigd; daarvoor was het een speciaalzaak in erotische artikelen.

Om van de beide panden één groot restaurant te maken, is een kleine verbouwing nodig. Deze ‘doorbaak’ vindt plaats rond 1 maart. Voor de ingreep is geen speciale gemeentelijke vergunning nodig, omdat beide panden in het verleden één geheel vormden.

Door de uitbreiding wordt Bouchon d’en Face in één klap twee keer zo groot als nu. Volgens mede-eigenaar en tevens gastvrouw Maxime Vliegen is dat een grote uitkomst. ,,Met name de laatste jaren hebben we vaak mensen die met een wat groter gezelschap bij ons wilden komen eten moeten teleurstellen. Door de specifieke inrichting van onze zaak was het – met name tijdens de weekenden – niet altijd mogelijk om grote groepen te ontvangen zonder de overige gasten tekort te doen. Daar komt nu gelukkig een einde aan: het nieuwe gedeelte zal vooral achter de hand worden gehouden voor grotere gezelschappen, maar ook voor meetings en recepties. ‘Nee’ is bij de Bouchon voortaan passé.”

Als alles gaat zoals het team van Bouchon d’en Face hoopt dat het zal gaan, bewijst het nieuwe restaurantgedeelte al over niet al te lange tijd zijn dienst. Het Maastrichtse restaurant is onlangs voor de derde keer genomineerd voor de titel ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland’, een uitverkiezing die dit jaar alweer voor de tiende keer gehouden werd door Leven in Frankrijk, het glossy magazine voor Frankrijkliefhebbers.

De prijs die bij de uitverkiezing hoort is bestemd voor ‘het Nederlandse restaurant dat in menig opzicht het beste de Franse gastronomische sfeer benadert’. Bouchon d’en Face is er daarvan volgens de redactie van het magazine één.

Op de shortlist voor 2022 staan, behalve ‘de Bouchon’, nog negen Nederlandse restaurants waar ‘met de Franse slag wordt gekookt en genoten’: Brasserie Bellevue (Eindhoven), Bistrot du Bac (Rotterdam), Florent (Utrecht), Louise Petit (Rotterdam), Marie (Amersfoort Villa Coucou (Den Haag) en Auberge Jean & Marie, Bistro Bonjour en Le Hollandais in Amsterdam.

Net als in voorgaande jaren is er zowel een juryprijs als een publieksprijs. Beide worden op 28 maart uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hilton in Amsterdam. De jury bestaat uit de Fransman Alain Caron (chef-kok en presentator van het tv-programma BinnensteBuiten), Tom Kellerhuis (hoofdredacteur van HP/De Tijd en tevens chef-kok), Jacques Hermus (culinair journalist) en Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur van Leven in Frankrijk).

Voor de publieksprijs, een al even eervolle onderscheiding voor het winnende restaurant, is de stem van de lezers en gebruikers van de site van Leven in Frankrijk bepalend. Iedereen die dat wil, mag zijn stem uitbrengen op een van de zaken op de shortlist. via leveninfrankrijk.nl Het restaurant met de meeste stemmen van lezers is de winnaar van de publieksprijs 2022.

Bouchon d’en Face opende in het najaar van 2013 zijn deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit Maastricht. Het romantische restaurant ademt Frankrijk. Of beter gezegd: Lyon, want Bouchon d’en Face heeft de uitstraling van een Lyonnaise bistrot, ook wel ‘bouchon’ genoemd. Het smalle restaurant voert een authentiek Franse menukaart vol klassieke Franse bistrogerechten, waaronder steak tartare, confit de canard, escargots en bouillabaisse. De charcuterie wordt vers gesneden op de snijmachine middenin de zaak.

De ongedwongen Franse sfeer komt overal terug, van de menukaart tot het speels ontworpen interieur. De lezers en de vakjury van het Frankrijkmagazine Leven in Frankrijk riepen het restaurant in 2017 uit tot het ‘Fijnste Franse restaurant beneden de rivieren’.

Wycker Brugstraat 54, Maastricht (NL)

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.