Home > Culinair > Boreale wijnen en romantische kroonluchters

Boreale wijnen en romantische kroonluchters

Auteur: Maarten van Laarhoven

Je mag van Thierry Baudet vinden wat je wilt, maar zeg niet dat hij niet weet wat goede wijn is. Wat dat betreft zijn hij en Theo Hiddema, zijn politieke kompaan en collega-Tweede Kamerlid, volledig aan elkaar gewaagd. Wie de oude meester uit Maastricht door de jaren heen een beetje heeft gevolgd, weet dat je hem – in elk geval qua drank – nergens meer mee kunt verblijden dan met een mooie fles chablis. Andere toppers uit de Bourgogne, de streek waar volgens velen de grootste en mooiste witte wijnen vandaan komen die de mensheid ooit heeft voortgebracht, kan hij overigens ook waarderen.

Na de omstreden toespraak die Baudet hield op de avond van zijn eclatante verkiezingswinst van anderhalve week geleden, zag ik – met name in de landelijke kranten – tientallen gevalletjes van tekstduiding langskomen.

Orakel uit Ljouwert

Hoe zat het nou precies met die uil van Minerva die volgens de voormalige gymnasiast Baudet op de bewuste dag bij ’t vallen van de avond zijn vleugels spreidde? En wat bedoelde de FvD-politicus eigenlijk met de term ‘boreaal’? Viel uit dat ene woordje – dat hij later (ten onrechte, zo zou later blijken) toeschreef aan de grote negentiende-eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire – niet overduidelijk ’s mans verwerpelijke gedachtengoed te destilleren? Tientallen commentatoren en columnisten hadden hun oordeel klaar.

Wat kennelijk iedereen over het hoofd gezien heeft (ik heb er in elk geval niets over gelezen), is het signaal dat de jonge politicus een paar dagen na zijn verpletterende overwinning mogelijk afgaf toen hij samen met Hans Wiegel – de door de wol geverfde VVD-coryfee treedt dezer dagen namens FvD op als formateur in Zuid-Holland – ging dineren in Le Petit Bistro in Sneek. Deze sfeervolle zaak, waar je kunt tafelen onder het schijnsel van een sfeervolle kroonluchter, blijkt een van de favoriete stekjes van het orakel uit Ljouwert te zijn.

Politiek-culinaire elite

Volgens de Volkskrant zou Wiegel Le Petit Bistro hebben omschreven als ‘een mooi klein restaurantje met heel lekker eten en goede wijn’. Een goede recensie op Twitter-formaat, waarmee Jan Gerard van der Wal, de eigenaar van Le Petit Bistro, ontzettend blij moet zijn geweest, want het reserveringssysteem van de zaak sloeg meteen de dag erna op hol. Menigeen schuift kennelijk graag aan in een restaurant waar de ‘politiek-culinaire’ elite van Nederland zich met een goed glas wijn beraadt over wat ‘op de lange termijn de belangrijke issues voor ons land zijn’.

Terug naar de wijn die op de avond in het restaurant door de beide heren werd gesavoureerd. Uit de foto die de Volkskrant daags erna publiceerde, valt met enige wijnkennis af te leiden dat het gaat om de 2017 Crozes-Hermitage Les Launes AC van Delas Frères.

Op de beknopte wijnkaart van Le Petit Bistro (waarop louter het Franse klassieke werk prijkt) is de fles geprijsd voor €59,50. De wijn, met een ‘krachtige volle ronde smaak, een goede balans van tannines en veel donker zwart fruit’, is afkomstig uit de Noordelijke Rhône. In het Frans wordt deze streek algemeen aangeduid als le vignoble septentrional de la vallée du Rhône, waarbij septentrional (synoniem voor boréal) staat voor ‘noordelijk’. Kortom: Baudet en Wiegel bezegelden hun samenwerking met een ‘boreale’ wijn!

Zaal vol kroonluchters

Dat niet alleen goede wijn, maar ook kroonluchters grote invloed kunnen hebben op de sfeer tijdens een etentje, wisten we natuurlijk al langer, maar toch: wie wil weten hoe een hele zaal vol kroonluchters je zintuigen kan prikkelen, zou binnenkort eens moeten aanschuiven bij Mestrom Chandeliers aan de Annalaan in Maastricht. In deze toonzaal, gelegen in een pand dat van de buitenkant nauwelijks opvalt, vinden van tijd tot tijd evenementen plaats, zoals sfeervolle diners en uitvoeringen van klassieke muziek en opera.

Voor lustrier Pascal Mestrom (‘lustrier’ is de in onbruik geraakte Franse term voor ‘kroonluchterspecialist’) is het dé manier om te laten zien wat een kroonluchter vermag. De diners onder het schijnsel van de antieke sfeerverlichting worden muzikaal opgeluisterd door onder anderen Mestroms echtgenote Laura Engel, die als operazangeres onder meer furore maakt met het orkest van André Rieu.

Ontspannen sfeer

Behalve om kroonluchters gaat het er natuurlijk uiteindelijk om wat er tijdens zo’n ‘Spiegel-Kroon-Diner’ op tafel komt. Voor de culinaire omlijsting werkt Mestrom Chandeliers samen met Spiegeldiner, een van origine Amsterdams private dining-cateringbedrijf, dat sinds enige tijd in Maastricht gevestigd is. De beide eigenaren – Frank Jansen (maître-cuisinier) en Taco Willems – verwelkomden jarenlang hun gasten in hun woning aan de Spiegelgracht in het centrum van Amsterdam (en later ook in Arnhem).

Aanschuiven bij Frank en Taco kun je niet anders omschrijven dan als een voorrecht, waarbij het uiteraard gaat om meer dan alleen het eten. De ontspannen sfeer die trouwambtenaar Taco weet op te roepen, is minstens zo belangrijk.

Huiselijke ambiance

Al in 2008 beschreef de culinair verslaggever van NRC Handelsblad hoe in de ‘huiselijke ambiance’ van het huiskamerrestaurant aan de hoofdstedelijke Spiegelgracht jarenlang de top van de financiële wereld bij elkaar kwam. Beursbobo’s, partners van grote advocatenkantoren en bouwondernemers met hun klanten gebruikten het optrekje in de grachtengordel als ze iets te bespreken hadden dat nog niet rijp was om aan de buitenwereld kond te doen. Te denken valt aan fusies en overnames, maar ook aan privé-beslommeringen van bekende Nederlanders. ‘Soapsterren, jeugdige telgen van koninklijken bloede – en internationale sterren uit de wereld van film en muziek die nieuwsgierige blikken en opdringerige camera-ogen uit het openbare domein best even kunnen missen’, zoals NRC Handelsblad het alweer zo’n tien jaar geleden beeldend bracht.

Over wie ze de in de loop der allemaal hebben mogen ontvangen in hun huiselijke setting, doen Frank en Taco – ze hopen samen oud te worden in Maastricht – ‘uiteraard’ geen mededelingen. Wel duiden ze hun restaurantformule met de ‘algemene opmerking’ dat ‘ook de koning en de koningin af en toe gezellig uit eten willen, op een onopvallende manier en zonder onderworpen te worden aan opdringerige blikken’.

  

Discretie, wijn en prima verzorgd eten. Wellicht een ideetje voor Baudet en Wiegel als ze écht iets te bespreken hebben, waarbij niet de behoefte bestaat dat het vertrouwelijke treffen de volgende dag al in de krant staat. Mooie wijnen, boreaal of niet, worden op verzoek in huis gehaald.

____________________________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu