Culinair|Wijnen

Bordeaux ‘en primeur’ aanschaffen niet meer van deze tijd

tekst Adriaan Visser

Elke wijnliefhebber kent Bordeaux. Het wordt vooral gezien als een machtig en groots wijngebied met een rijke geschiedenis. Al is deze rijkdom eigenlijk relatief jong. De meeste châteaux zijn pas eind vorige eeuw op economisch stabiele voet gekomen. Nu wordt dit wijngebied vaak als klassiek en kostbaar gezien, met vooral wijnen om in te investeren, al geldt in feite enkel voor de topdomeinen.

Voor verzamelaars, sommeliers en liefhebbers van dit gebied kan de ‘en primeur-campagne’ zeer interessant zijn om efficiënt in te kopen voor zowel korte als lange termijn. Deze campagne laat de consument de wijnen al kopen voordat die in de fles zit. Fijn voor de cashflow van een chateau en interessant voor de koper vanwege de relatief lagere prijzen. Prijsstijgingen of dalingen op basis van jaargang zijn bijna nergens zo groot en verschillend als in de Bordeaux, iets wat elk jaar spannend is. Deze campagnes stonden afgelopen jaren al onder druk. Sommige chateaux verkochten de gebottelde wijnen voor lagere prijzen dan de wijnen die nog niet op fles waren. Een contraire beweging dus. Dit wekte irritatie op bij de trouwe en primeur kopers. Dat leidde tot heel wat discussie, zeker wat betreft de jaargang 2023.

Sommige chateaus hebben prijzen die meer dan 40% lager liggen dan in 2022. Klinkt goed toch? Dit terwijl 2023 niet een slecht jaar was qua kwaliteit. Niet heel erg goed, maar gewoon prima. De opbrengsten waren hoog, dus aan de kwantiteit kan het niet liggen. Sommige wijnen zijn zeer hard gezakt ten opzichte van 2022, maar nog steeds duurder dan 2021. Hebben ze zich met de 2022 jaargang dan in de voet geschoten en veel té hoog ingezet met de prijzen?

Afgelopen jaren heeft het vooraf betalen vaak geen financieel voordeel opgeleverd

Voorraden op de chateaux, bij de handelaars en ook de verzamelaars zijn ook aan het stijgen. Veel verzamelaars kopen minder aangezien de eigen kelders ook vol genoeg liggen. Andere kopers, zoals mijzelf bijvoorbeeld, zijn terughoudender met en primeur aankopen. Afgelopen jaren heeft het vooraf betalen vaak geen financieel voordeel opgeleverd. Bovendien heb je, als je wacht met de aankoop, het voordeel om alles zelf te kunnen proeven voordat je de aankopen doet.

Hoe dan ook, als je naar de gemiddelde prijzen kijkt in de Bordeaux, dan zijn er nog veel goede een leuke wijnen verkrijgbaar in deze streek. Denk aan Fleur Peyrabon, La Tour de By, Maucamps en Chasse-Spleen. Daarnaast is de kwaliteit van veel tweede en derde wijnen van bekende huizen enorm gestegen zoals Ronan by Clinet, Esprit de Chevalier, Fleur de Pedesclaux en Réserve de la Comtesse,  om er een paar te noemen. Doordat veel huizen grotere voorraden hebben, is het ook vaak mogelijk om wijnen op dronk nu aan te schaffen.

De kwaliteit van de wijn is er, de wijnen van de afgelopen jaren zijn vaak al jong drinkbaar, maar kunnen nog steeds lang meegaan en verder in kwaliteit toenemen. Ondanks het wellicht wat stoffige imago produceren ze hier enorm goede wijnen in alle prijsklassen. Wellicht is het gewoon tijd om met die rare prijsspelletjes te stoppen en de en primeur-campagnes in de kast te zetten.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair, Wijnen

Adriaan Visser

Blog-debuut van een sommelier

Geboren en getogen in de Achterhoek, sinds 2013 studerend, werkend en wonend in het zuiden. Na de hotelschool afgerond te hebben, in Brabant bij Cordial en daarna bij toprestaurant Tribeca gewerkt te hebben, nu weer een paar jaar terug op het honk in Maastricht bij de gebroeders Beaumont. Bij Harry’s verzorgt hij de wijnkaart samen met een groot serviceteam. Zijn werkzaamheden als sommelier zijn gepaard gegaan met wedstrijden en examens in de sommellerie, waarbij hij momenteel bezig is voor het Master Sommelier-examen en afgelopen jaar Nederland mocht vertegenwoordigen op de wedstrijd ‘Best Sommelier of the World’. Adriaan geniet vooral van goede gastronomie. Zo kookt hij graag thuis met een goed glas wijn en ontdekt hij ook graag nieuwe restaurants. Zijn grootste hobby naast gastronomie is hardlopen; dit geeft balans. Al is hij een tikje obsessief: volgend jaar staat weer een marathon gepland. In 2024 hoopt Adriaan, samen met zijn compagnon, een eigen restaurant in Limburg te openen.

Adriaan Visser 's topic(s):

Gerelateerd nieuws