Home > Culinair > Bistro FAB houdt van Limburg

Bistro FAB houdt van Limburg

Auteur: Maarten van Laarhoven

Wie aan een bistro denkt, denkt vrijwel automatisch aan een laagdrempelige eetgelegenheid – in pakweg Parijs of Lyon – waar je excellent en authentiek kunt eten voor een aangename prijs. Heb je daarentegen een Amerikaans eethuis voor ogen, dan is er al gauw sprake van massaliteit, hamburgers en gasten die onverantwoord dik zijn. Maar bij FAB, een Amerikaanse eetgelegenheid op de Markt in Maastricht, gaat het er heel anders aan toe. Hier geen snelle, honger stillende gerechten met te veel vet en te veel suiker, maar uitgekiende ontbijten en huisgemaakte lunches, die zowel oogstrelend zijn als een streling voor de tong.

Wat FAB vooral anders maakt, is het feit dat de gerechten weliswaar op Amerikaanse leest geschoeid zijn, maar er tegelijkertijd gebruik wordt gemaakt van lokale – lees Limburgse ingrediënten van het seizoen. FAB staat voor Famous American Bistro, waarbij vooral de sfeer, de uitstraling en de keuze van de gerechten maken dat er sprake is van een geheel dat recht doet aan de beroemde keuken van Californië.

Finse chefs met jarenlange ervaring
FAB – de zaak is zeven dagen per week geopend – wordt gerund door twee compagnons (41 en 43 jaar) die allebei afkomstig zijn uit Finland, maar heel lang in Amerika hebben gewoond. Daar kwamen ze – mede door hun professionele achtergrond (allebei zijn ze chef-kok met jarenlange horecaervaring) in aanraking kwam met de betere Amerikaanse eetcultuur. De afgelopen tien jaar werkten ze voor een Fins bedrijf, achtereenvolgens in Los Angeles en Bangkok.

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon, legt Riku Erkkila, een van de twee eigenaren uit. Hoewel het leven in de metropolen hen best beviel en de promotiekansen legio waren, besloten beiden hun hart te volgen en hun oude passie – de horeca – weer op te pakken.

Nieuwe, frisse horecaconcepten
Famous American Bistro, kortweg FAB, is een formule waarvan je zou kunnen zeggen dat die helemaal aansluit bij de veranderende belangstelling van het Maastrichtse publiek, dat steeds internationaler wordt en voortdurend op zoek is naar nieuwe, frisse horecaconcepten. Jong en hip blijkt aan te slaan, ook op culinair gebied.

Het idee achter FAB is betaalbaar eten volgens de allerhoogste standaard, vooral daar waar het ingrediënten betreft. De keuken is geïnspireerd door Zuid-Californië en de Mexicaanse invloeden die daar op culinair gebied terug te vinden zijn.

,,In dat opzicht zijn we niet een typisch Amerikaans restaurant, maar veeleer een eetgelegenheid die een mix van smaken van over de hele wereld biedt”, zegt Riku Erkkila. ,,De vele reizen die we hebben gemaakt hebben ons van alle kanten een enorme hoeveelheid inspiratie opgeleverd. Het is onze missie om juist dat gevoel over te brengen op Maastricht.”

Verliefd op Maastricht en de Maastrichtenaren
Nu zou je je kunnen afvragen: waarom komen twee Finse mannen met een nieuw, verfrissend idee op het gebied van horeca uitgerekend naar Maastricht? Een goede vraag, moet Riku steeds opnieuw erkennen, want velen hebben hem dezelfde vraag gesteld. ,,We hebben voor deze mooie stad gekozen vanwege zijn eetcultuur, maar ook vanwege haar bijzondere ligging in Europa. In feite is het zo dat we nergens beter op onze plaats zouden zijn geweest. De stad is prachtig, maar waar we wekelijk verliefd op zijn geworden, zijn de mensen die we hebben ontmoet. De oprechte warmte en behulpzaamheid, gecombineerd met de openheid en de Zuid-Limburgse gastvrijheid.  Het is iets waarvan we allebei vinden dat het geweldig en uniek is.”

Ontbijt à la carte
Daarnaast vonden we dat het deze stad ontbrak aan een restaurant met een ongedwongen sfeer waar je de hele dag terechtkunt (de keuken is geopend van 8 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds, red.), dus besloten we dat we zoiets graag wilden neerzetten. 

Het ontbijt bij FAB is volgens Riku al uitgegroeid tot een kleine hit. ,,Onze gasten roemen de frisheid en de uitgebreide keuze die ze hebben. Ons ontbijt is à la carte, waarbij de gasten naar believen vier ontbijtitems kunnen bestellen voor een vaste prijs. De keuze varieert van ‘spek met ei’ – op allerlei manieren – tot vers uitgesneden fruit en diverse soorten yoghurt.’’ 

Afgezien van een uitgebreid ontbijt, voorziet de kaart van FAB in een breed assortiment aan snelle, verantwoorde gerechten, waaronder quesadillas (Mexicaanse tosti’s), verse salades, sandwiches, pasta’s, fajita’s (reepjes vlees geserveerd in tortilla’s) en nog veel meer.

De beste Bloody Mary van Maastricht 
FAB biedt ook een keur aan cocktails (waaronder ‘de beste Bloody Mary van Maastricht’) en de diverse wijnen zijn per glas verkrijgbaar. Wat we zeker niet moeten vergeten, zegt Riku, is het huisgemaakte gebak dat bij FAB te krijgen is. ,,Onze cheesecake is verslavend goed, we hebben een jaar gewerkt om het recept perfect te krijgen. En onze Amerikaanse appeltaart maken we op basis van een familierecept dat afkomstig is van onze vrienden in Californië.”

Bij FAB ben je dus de hele dag welkom. Dat wil zeggen: van 8 uur ’s morgens tot laat in de avond. ,,Sterker nog”, lacht Riku. ,,We hebben al een aantal gasten die langskomen voor het ontbijt, om later op de dag terug te komen voor een Margarita, of voor een diner met vrienden en familie.”

FAB
Markt 6 // 6211 CH Maastricht
043 737 02 49 // info@bistrofab.com
www.bistrofab.com
Open: 8.00 – 22.00 uur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.