Home > Culinair > Birra Moretti: La dolce vita dichtbij huis

Birra Moretti: La dolce vita dichtbij huis

Voor veel mensen die ’s zomers op vakantie naar Italië gaan is het een van de eerste dingen die ze doen: een terrasje pikken en de dorst van de lange reis wegspoelen met een overheerlijk glas Birra Moretti. Want het lichte biertje – met als beeldmerk een keurig uitgedoste heer met groen kostuum en dito hoed – is niet alleen lekker fris en soepel; het brengt je ook direct in Italiaanse sferen.

Sinds kort wordt het favoriete bier van Italië ook in Nederland aan-geboden. In de super-markt, maar ook op de tap in een groot aantal horecazaken verspreid over het hele land. Zo ben je in staat om dichtbij huis het La Dolce Vita-gevoel te onder-gaan, met een authentiek Italiaans biertje onder handbereik.

Birra Moretti werd ruim 160 jaar geleden voor het eerst gebrouwen in de Noord-Italiaanse Udine, vlakbij de huidige grens met Slovenië. Tegenwoordig is het biertje – het merk is sinds 1996 onderdeel van Heineken – ook verkrijgbaar op de Nederlandse terrassen. Tot groot genoegen van Johan Jacobs en Richard de Vrede, eigenaren van Italiaans restaurant Il Bacaro op het Vrijthof in Maastricht. Daar was het iconische lagerbiertje met een relatief laag alcoholpercentage al langer op fles te verkrijgen, maar nu komt Birra Moretti er ook rechtstreeks uit de tap. „Wij streven ernaar om onze gasten het authentieke Italië-gevoel te bezorgen”, aldus De Vrede. „Een vers getapt biertje dat veel mensen kennen van hun vakanties in Italië past daar natuurlijk helemaal bij.”

Dat laatste vindt ook Jan Bronckers van restobar MAMA in Maastricht. Zijn zaak is gevestigd aan het begin van de Groene Loper, een nieuw groen stadsdeel, pal op de plek waar nog niet zo lang geleden dagelijks vele duizenden auto’s over de inmiddels ondertunnelde A2 raasden. Birra Moretti – ook verkrijgbaar in een 0,0%-variant – is een ‘heerlijk doordrinkbier’, vindt Bronckers, die als eerste enthousiaste horecaondernemer in Limburg de overstap maakte naar het Italiaanse merk. „Het is zacht, fris en het zit laag in de alcohol. Het past helemaal bij het vakantiegevoel dat mensen krijgen als ze hier op het terras gaan zitten. Het wordt geserveerd in een leuk glas op een voetje. Ik ben vorig jaar begonnen met Birra Moretti van de tap. Toen het heel even niet leverbaar was, waren sommige gasten echt teleurgesteld. Dat zegt wat mij betreft genoeg.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu