Home > Culinair > Bikke: ‘eigenzinnig’ Scandinavisch eten in hip en bruisend Wyck

Bikke: ‘eigenzinnig’ Scandinavisch eten in hip en bruisend Wyck

Een bistro én fine dining-restaurant met een kaart met daarop vooral klassiekers uit de Scandinavische keuken. Dat is wat de eigenaren van Bikke, een nieuw ‘hip’ restaurant in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, voor ogen staat. De zaak gaat onder normale omstandigheden op 1 april open.

Een voorliefde voor de Scandinavische lifestyle, inclusief een gezonde en voedzame keuken, veel aandacht voor design én een goede vriendin die in de Zweedse hoofdstad Stockholm woont. Het bracht Maastrichtenaren Lynn van der Velden en Michiel de Vries ertoe om een stukje Scandinavië naar de Hoogbrugstraat in Maastricht te halen.

Quirky scandinavian, eigenzinnig Scandinavisch, heet de formule waarmee Lynn (28) en Michiel (32) de harten van de Maastrichtenaren – en niet-Maastrichtenaren – willen veroveren. Na lang wikken en wegen over welke naam het best bij hun eigenzinnige project zou passen, viel uiteindelijk de keuze op ‘Bikke’, wat in het Maastrichts ‘eten’ betekent, maar toch een beetje Scandinavisch klinkt.

Na lang zoeken naar de perfecte locatie, kwamen ze uit bij Hoogbrugstraat 43a in Maastricht, het pand waar voorheen het onder meer in soepen en bouillons gespecialiseerde restaurant The Broth Bar was gevestigd. ,,Deze locatie is voor ons perfect”, zegt Lynn. ,,Wyck leent zich goed voor Bikke, omdat het een hip en levend stadsdeel is met talloze boutiques, galeries, designhotels en niet te vergeten andere leuke restaurants en brasserieën.

Het streven is om open te gaan op 1 april 2022. Dat wil zeggen, als er geen tegenslagen zijn met de verbouwing, vergunning en coronamaatregelen. Bij Bikke wordt op dinsdag, woensdag en zondag ontbijt en lunch geserveerd en op donderdag, vrijdag en zaterdag diner en borrel. ,,We werken zoveel mogelijk met lokale, biologische en seizoensgebonden producten”, aldus Lynn. ,,Die worden op een Scandinavische manier bereidt. Denk bijvoorbeeld aan het smørrebrød met drie soorten beleg – een traditioneel Deens lunchgerecht, waarmee je eindeloos kunt variëren.”

Een volledige menukaart is er nóg niet. De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Ook zijn Lynn en Michiel nog volop bezig met het samenstellen van hun team. Wat al wel duidelijk is, is dat er tijdens het diner een drie- à viergangenmenu geserveerd gaat worden en tijdens de borrel allemaal kleine hapjes. Op de wijnkaart zal er aandacht zijn voor natuurwijnen. Want daar zijn Lynn en Michiel erg enthousiast over. ,,Met name de puurheid en de duurzaamheid van de wijn spreekt ons erg aan. In de Randstad zijn veel horecazaken waar ze geloven in natuurwijnen, in Maastricht nog nauwelijks.”

Het interieur van Bikke wordt ontworpen door Ontwerpbureau Reiters. Het wordt volgens Lynn en Michiel ‘rebels met een verrassende twist’. Lynn licht alvast een tipje van de sluiter op: ,,Ga straks zeker langs het toilet! Ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is.”

Hoogbrugstraat 43a, Maastricht (NL) – bikkemaastricht.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu