Home > Culinair > BBB en Folie Culinaire hebben inhaalslag gemaakt

BBB en Folie Culinaire hebben inhaalslag gemaakt

Auteur: Maarten van Laarhoven

De chef van het Elysée die in het dagelijks leven kookt voor de president van Frankrijk en zijn hooggeplaatste gasten, topchefs uit IJsland, Colombia en Mexico, plus in totaal maar liefst twaalf Michelinsterren uit Nederland, Duitsland, België, Spanje en Frankrijk. De nieuwe editie van Folie Culinaire – het internationale gastronomische evenement dat van 10 tot en met 12 oktober plaatsvindt in MECC Maastricht – maakt al op voorhand de tongen los.

In feite werken er twee chefs in het Elysée, merkte de culinair journalist van Le HuffPost (de Franse editie van The Hufftington Post) drie jaar geleden op bij de benoeming van de dan 35-jarige Guillaume Gomez tot nieuwe keukenmeester van het presidentieel paleis: de ene, le chef d’L’état, houdt zich bezig met politiek en heet François Hollande, de andere, le chef de cuisine, zwaait de pollepel in het riante onderkomen van het Franse staatshoofd.

De verslaggever, Alexandre Boudet, had ook nog een aardig nieuwtje voor het immer naar gastronomische wetenswaardigheden hunkerende Franse volk: de nieuwe chef de cuisine had ooit als jong broekie zijn toevlucht tot de keuken van het Elysée gezocht om zijn dienstplicht te ontlopen.    

In oktober komt de Franse chef die het Franse staatshoofd en diens gasten al vele jaren verblijdt met zijn kookkunsten – hij wist onder de presidenten Jacques Chirac en Nicolas Sarkozy op te klimmen tot tweede man en volgde in 2013 wegens het bereiken van diens pensioengerechtigde leeftijd ‘grand chef’ Bernard Vaussion op – naar het MECC Maastricht. Daar zal hij in het kader van de vierde editie van het gastronomische topevenement Folie Culinaire kookdemonstraties geven.

IJsland, Colombia, Mexico

Ook aanwezig op Folie Culinaire: Thrainn Freyr Vigfusson. Thrainn, van de grote jonge kooktalenten van het in gastronomisch opzicht nauwelijks bekende IJsland, Juan Manuel Barrientos, een van de bekendste chefs van Colombia – en oprichter van de legendarische Colombiaanse restaurantketen El Cielo, en Jonatan Gomez Luna Torres, chef van het hoog gewaardeerde restaurant El Chique in de Mexicaanse stad Cancun, die de keuken van zijn vaderland doorlopend verrijkt met mooie, inventieve gerechten.  En dan hebben we het nog niet eens over al die andere sterrenchefs die speciaal voor Folie Culinaire naar Maastricht komen.

De nieuwe opzet van Folie Culinaire (de in een nieuwe jas gestoken European Fine Food Fair van weleer) is geslaagd, concludeert beursmanager Erik Stroink van MECC Maastricht tevreden. Nieuw is dat de beurs, waar dit jaar zo’n 4000 topprofessionals worden verwacht, gepresenteerd wordt als een van de talrijke concepten van ‘het merk’ BBB. Hiertoe behoort ook de succesvolle beurs voor de totale horeca, BBB Maastricht, die gelijktijdig met de ‘culinaire gekte’ wordt gehouden.

BBB als merk 

Folie Culinaire maakt daardoor weliswaar onderdeel uit van de BBB (concept by BBB, staat op de brochure) maar is tegelijkertijd een afzonderlijk evenement waarvoor – om de kwaliteit te waarborgen – een streng toelatingsbeleid geldt: Folie Culinaire is bestemd voor eigenaren, chefs en andere leidinggevenden (bijvoorbeeld ook traiteurs en sommeliers) die werkzaam zijn in het hogere segment van de internationale horeca. ,,Om het exclusief te houden en aantrekkelijk te blijven voor een select internationaal publiek leggen we de lat in alle opzichten hoog, aldus Stroink.

Het neemt niet weg dat het ook voor horecaprofessionals die niet op het allerhoogste niveau opereren interessant is om in oktober naar Maastricht te komen. ,,We hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om BBB Maastricht – een evenement dat drie jaar geleden werd verplaatst van januari naar oktober – nieuw elan te geven. We zijn ervan overtuigd dat we daarin aardig zijn geslaagd”, schat Stroink in. Marketing & Communicatie Manager Peter Bardoul vult aan: ,,In de nieuwe opzet is de BBB geen meerdaagse beurs meer, maar een internationaal platform waarmee we het hele jaar activiteiten organiseren die bijdragen aan het succes van de horeca. Op die manier willen we een verdiepingsslag maken en de BBB – als merk dus – verder laten aansluiten bij het Bourgondische karakter van de stad Maastricht. We hebben dus te maken met het merk BBB – waarmee we behalve events allerlei leuke en nuttige cursussen en opleidingen gaan verzorgen  onder de naam BBB Academy – en BBB Maastricht, het grootste horeca vakevent van de Euregio, waar we dit jaar zo’n 14.000 bezoekers hopen te verwelkomen.” 

Ferran Adrià

De voorgenomen verdiepingsslag leidde in maart dit jaar al tot de eerste mooie resultaten. De meet and greet met  Ferran Adrià (de eigenaar van het voormalige Spaanse driesterrenrestaurant was in Maastricht in het kader van een aan hem gewijde tentoonstelling) was een groot succes.

Beursmanager Erik Stroink kan bijna niet wachten tot hij op 10 oktober opnieuw een aantal top-chefs mag verwelkomen. ,,Het wordt opnieuw een fantastisch evenement, en dan spreek ik over allebei de beurzen, want ook op de vernieuwde BBB Maastricht staat beleving meer dan ooit centraal. Eten en drinken is emotie en daar spelen wij op in.”  

Folie Culinaire 2016 vindt plaats van 10 t/m 12 oktober in MECC Maastricht. Kijk voor alle actuele informatie over het evenement op: folieculinaire.com

BBB Maastricht
Bezoek ook het horecavakevent BBB Maastricht, dat tegelijkertijd met Folie Culinaire plaatsvindt. Met zo’n 300 exposanten, spannende wedstrijden, demonstraties, proeverijen en workshops. BBB Maastricht bestaat uit verschillende werelden die ieder hun eigen sfeer ademen. Op Beverage Beach proeft u cocktails, (speciaal)bier, wijn, bijzondere koffies en sterke drank. In Food Forest ontdekt u nieuwe en authentieke smaken. In Variety Valley vindt u de praktische noviteiten die het runnen van een horecazaak een stuk gemakkelijker maken.

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu