Home > Culinair > Bas Faarts: baas van ambachtelijk Italiaans ijs met Limburgse grondstoffen

Bas Faarts: baas van ambachtelijk Italiaans ijs met Limburgse grondstoffen

Wat in 2019 begon in de garage van zijn ouderlijk huis, is in de zomer 2023 uitgegroeid tot de bekendste ambachtelijke ijsproducent van Zuid-Limburg. Inmiddels weten particuliere klanten uit het hele Heuvelland de ijswinkel van Bas Faarts in Margraten te vinden. Nu is het zijn missie om meer voet aan de grond te krijgen in de Limburgse gastronomie.

Bas Faarts, geboren en getogen in Margraten groeide op tussen het ijs. Zijn vader werkte in de ijsjesfabriek in Roermond en nam om de haverklap dozen met nieuw ontwikkelde of ‘afgekeurde’ ijsjes mee naar huis. Bas deelde uit, werd zo het populairste kindje van de straat, en ontwikkelde van nature een grote liefde voor ijs. Weer of geen weer.

Kanker

Bas was pas 26 jaar oud toen hij in 2018 de diagnose lymfeklierkanker kreeg. „Zo’n diagnose zet je wel aan het denken. Ik was ‘net’ klaar met studeren en had een technische kantoorbaan. Niets mis mee, maar ook niet iets wat ik mezelf m’n hele leven zag doen. Dus moest het roer om.’’

Bas had niet direct de ambitie om zelf ijsmaker te worden, maar besloot desalniettemin zichzelf te trakteren op een maandje op de Carpigiani Gelato University als hij eenmaal genezen was verklaard. Dus vertrok hij in 2019 naar Bologna, waar hij in vijf weken tijd leerde om from scratch ijs te maken. „In Bologna groeide mijn liefde voor ijs nog meer, hier wilde ik mee verder. Ik werkte een plan uit om bij thuiskomst ijs te produceren voor de betere restaurant, zaken die het wel belangrijk vinden om goed ijs te serveren, maar het zelf niet kunnen of willen maken.’’ Tijdens de BBB in oktober 2019 presenteerde Bas zijn ijsbedrijf IJsbaas aan horecaprofessionals.

Omdenken

Net als in het geval van zoveel andere ondernemers, gooide covid begin 2020 roet in de plannen van Bas. Althans, daar leek het heel even op. Uiteindelijk bleek de periode waarin restaurants, lunchrooms en ijssalons gesloten waren juist een grote kans voor de ijsmaker die vanuit de garage van zijn ouders ijs aan huis bezorgde.

Het duurde niet lang voordat heel Margraten van de IJsbaas had gehoord en zijn ijs(taarten) bestelde voor staycations en quarantaine-bbq’s. Het nieuws over de IJsbaas verspreidde zich als een lopend vuurtje. Voordat Bas het doorhad kreeg hij bestellingen uit heel Zuid-Limburg. Eind 2021 nam de IJsbaas intrek in een ruim pand aan de rand van Margraten, waar hij bijna 10 duizend liter ijs per jaar produceert en het in zijn ijswinkel verkoopt.

Smaak van Limburg

Wat maakt het ijs van Bas dan zo bijzonder? „Ik maak ijs zoals ze me dat in Bologna geleerd hebben, maar gebruik daarbij wel zo veel mogelijk grondstoffen van Limburgse bodem. Aardbeien, melk, koffie en zelfs hazelnoten. Alles wat ik lokaal kan halen, haal ik lokaal. Dat is niet alleen beter voor het milieu, negen van de tien keer smaakt het ook veel beter. Een uitzondering is bijvoorbeeld mango. Die vrucht groeit in Limburg niet. In zo’n geval vind ik het ook niet erg om iets verder te kijken, uiteindelijk moet de smaak kloppen.’’

 

Gastronomie

Inmiddels heeft Bas met zijn ijs ook de Limburgse gastronomie weten te bereiken. Je vindt het ijs van de IJsbaas voornamelijk bij restaurants die in de basis veel aandacht hebben voor Limburgse streekproducten. Denk daarbij aan het Gulpener Brouwlokaal in Gulpen, Brasserie Mijn Streek in Heerlen, Château St. Gerlach en Château Neercanne, The Dill in Gulpen en de Gerardushoeve in Epen. De komende jaren hoopt Bas verder te groeien in de zakelijke markt. Met een van zijn bekende 24 ijssmaken, ijsstokjes of ijstaarten, of met gepersonaliseerde smaken in opdracht van. Bierijs in samenwerking met Gulpener bijvoorbeeld, wijnijs in samenwerking met St. Martinus of venkelijs? Roept u maar, het kan allemaal.

Rijksweg 120, Margraten (NL) – ijsbaas.com

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.