Home > Culinair > Avant-première: de kerstbox van Brut172

Avant-première: de kerstbox van Brut172

Of de restaurants met kerstmis open mogen in Nederland is nog lang niet zeker. En dus ontwikkelen veel zaken nu al hun kerstmenu dat besteld en tegen die tijd afgehaald kan worden. Zo ook Brut172. Chapeau beleefde de primeur door nu alvast de zogeheten kerstbox te proeven.

Een grote doos met heel veel doosjes en potjes. Het principe van chef Hans van Wolde bij dit culinair kerstpakket is dat het vooral gaat om de smaak, en minder om ‘het plaatje’. „Dat bieden we de mensen hier wel als ze weer in het restaurant kunnen komen eten. Dan trekken we weer alle registers open. Maar bij de afhaalservice gaat het ons vooral op de pure producten en de smaak.”

En zo beginnen we met een stukje meegeleverd zuurdesembrood met verse miso kruidenboter. Om alvast erin te komen. In de doos zit een keurige enveloppe met uitvoerige beschrijving van het 4-gangenmenu en via een scan krijg je ook nog te zien hoe het uiteindelijk gedresseerd kan worden.

We maken van de gelegenheid gebruik om stiekem van tevoren alvast een extra amusegerechtje – apart te bestellen – te nemen als start, namelijk een eitje krab met kaviaar. De krab in een frisse dressing zit al in het ei (twee stuks) en de kaviaar in het bijgeleverde potje hoef je maar met een lepeltje erop te doen. Gemakkelijk te doen en vooral aangenaam ziltig. Een glaasje champagne erbij en het feest kan beginnen.

Het eerste echte gerecht is een kreeftencocktail met zure groentjes, een salade van witlof met peer en een klassieke cocktailsaus. Je moet dat volgens de beschrijving in een mooi cocktailglas opbouwen, een kind kan de was doen, als je maar stapsgewijs te werk gaat. De kreeft is lekker vers, de saus inderdaad klassiek en de verrassing komt door de zure groentjes, die een mooi tegenwicht bieden met de wat zoetere saus. Gezien de portie een behoorlijke opening ook, de honger is dan al weg.

Het spreekt voor zich dat hier een subtiele witte wijn bij gewenst is, bijvoorbeeld een Riesling of een Sauvigon Blanc. Keuze genoeg bij de wijnhandel.

Voor het tussengerecht maakt Brut172 een uitstapje richting Azië, namelijk een Thaise kokos bisque. Aan de soep hoef je niks meer te doen, wel tevoren nog even de reepjes zeetong en de verse garnalen in het kommetje doen. Groentepakketje erbij en afmaken met koriander cress. Een zalvende vissoep met een kruidige en volle smaak. Anders dan we in pakweg Frankrijk gewend zijn.

Maar goed dat we meestal de tijd kunnen nemen met kerstmis, want deze gerechten moet je niet te snel achter elkaar verorberen, dan wordt het wat machtig.

Voor het hoofdgerecht keren we terug naar de West-Europese keuken en wel met een Hollandse ‘Wellington’ hazenrug. Die benaming betekent dat het vlees met zachte bladerdeeg omwikkeld wordt. Daar komen dan nog bij: Elstar appeltje, vossenbesjes, spruitpuree, buikspek en bloedworst, plus een krokantje van aardappel en paddenstoel. Er is even wat werk aan de winkel, want hierbij heb je de oven nodig, voor een paar minuten maar trouwens. Maar alles wel even goed in de gaten houden. Uiteindelijk levert dat een hazenrug op die smelt op de tong, zo boterzacht. De bijgeleverde saus is krachtig en bijna stroperig. De liefhebber zou hier eventueel met een scheutje wijn wat meer beweging in kunnen krijgen. Ook nu weer een forse portie, hier kunnen gemakkelijk twee personen blij van worden.

En inderdaad een gerecht waarbij het niet neerkomt op veel hocus pocus op het bord, maar op de pure smaak.

Een stevige rode wijn met karakter moet hier het gewenste tegenspel bieden.

Als alles een beetje gezakt is kan het dessert ‘opgebouwd’ worden. Dat valt mee met de geleverde moelleux au chocolate met een jus van mandarijn en kardemom, een zoute caramel parfait, kerstspecerijen en Aachener printen in crème-vorm. Dat laatste is leuk bedacht, de jus van mandarijn is heel welkom om het fris te houden, omdat die chocolade zeer krachtig van smaak is.

We waren gewaarschuwd, het ging om pure smaken. Dat is zeker gelukt. Voor 90 euro per persoon heb je een bijzonder smaakvol kerstmenu. Hier en daar moet je zelf wat doosjes openen en samenstellen, maar daar hoef je geen keukenprins- of prinses te zijn. En hou je van toch nog wat meer spektakel op het bord, dan verzin je er zelf nog wat extra versiering bij.

Reijmerstokkerdorpstraat 143, Reijmerstok (NL) – brut172.com

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.