Home > Culinair > Aspergerie: netwerken tussen het witte goud

Aspergerie: netwerken tussen het witte goud

Met zo’n driehonderd gasten was de 32e editie van de Aspergerie in het Van der Valk-hotel even buiten Venlo wederom uitverkocht. Hét netwerkevenement van Noord-Limburg, gekoppeld aan het witte goud dat uit de bodem komt.

Uiteraard deed iedereen zich tegoed aan het 4-gangendiner geserveerd door de brigades van restaurant Valuas en Van der Valk, waarbij in elk gerecht wel iets van asperge te vinden was, zelfs in de marmelade bij het dessert. Chef-kok Eric Swaghoven heeft nog geen enkele editie overgeslagen, en deze keer werd hij zelfs bij elke gang in de keuken live in verbinding gebracht met de zaal, om te vertellen wat allemaal op het bord kwam.

Misschien iets te veel beeld en geluid volgens menigeen, want de bijbehorende camera hing tot het einde van de avond boven de tafels, zodat de aanwezigen zowat de hele avond zichzelf  zien op de grote schermen. Daar zit tegenwoordig niet iedereen op te wachten.

Niettemin, de opkomst was weer groot en we zagen opvallend veel bestuurders onder wie gouverneur Emile Roemer en de drie gedeputeerden Stephan Satijn, Leon Faassen en Jasper Kuntzelaers en zowat alle burgemeesters uit Noord- en Midden-Limburg en enkele collega’s uit het aangrenzende Rheinland-Westfalen, onder aanvoering van de Venlose burgervader Antoin Scholten.

Die beleefde alweer zijn 11e Aspergerie en gebruikte zijn welkomstspeech om te onderstrepen dat Venlo, ‘als economische hoofdstad van Limburg’, best wat trotser zou mogen zijn om de eigen kwaliteiten en positie. „Wat meer branding zou geen kwaad kunnen.”

Tussen de gerechten door wist wetenschapper Guido Koekoek van de Universiteit Maastricht de hele zaal 20 minuten stil te houden met zijn verhaal over de Einstein-telescoop, die voorbestemd is voor Zuid-Limburg, maar de hele Euregio zou kunnen omtoveren tot een ongeëvenaard internationaal high-tech-centrum. Geen gemakkelijke materie, maar zo boeiend verteld dat iedereen het opbracht om te blijven luisteren.

Daarna konden de tafelgesprekken weer verder, al was dat tijdens de luide muziekoptredens bijna ondoenlijk, maar die waren van relatief korte duur. Ook bij de borrel na afloop kon er nog volop genetwerkt worden. De kersverse LTO-voorzitter Ger Koopmans merkte nog op dat hij niet alleen over koeien en mest gaat, maar ook over asperges, want ook die komen van het boerenland.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.