Home > Culinair > Ambrozijn wil de goden te vriend houden

Ambrozijn wil de goden te vriend houden

Het voedsel en de drank van de goden, zo kunnen we vanuit de Griekse mythologie de betekenis van het woord Ambrozijn verklaren. Nou, de locatie is een voormalig kerkje, dus dat goddelijke zit er al een beetje in. En voorheen was het een Grieks restaurant!

Als je binnenkomt krijg je meteen een aha-erlebnis. Zo mooi is het voormalig hervormd kerkje van binnen nog nooit geweest. Ontwerper Tim Reiters heeft z’n best gedaan met een origineel concept. Een restaurant over twee verdiepingen met beneden de ruime open keuken en daaromheen een grote ronde bar, waar je in comfortabele stoelkrukjes kunt kijken en genieten. Boven zijn er luxe banken en stoelen met kleinere tafels. De keuken blijft zichtbaar via de grote opening in het midden.

Het ruime gebruik van nieuw hout op de vloer en tegen het plafond, de ruwe muren, de sfeervolle verlichting en tenslotte de wijnbar met orgelpijpen, het is bijna theatraal in positieve zin. De nog jonge ondernemers, chef Sven Nijenhuis en zijn partner Joëlle die de bediening leidt, willen hier hun droom waarmaken.

Een uitdaging in het huidige Valkenburg waar veel horeca is maar nauwelijks nog echte gastronomie. De enige verbazing voor ons die avond is de nogal luide loungemuziek met stevige bas die uit de boxen dreunt. We zouden ons dat in een weekend aan het einde van het diner, als de nadruk op de wijnbar komt te liggen, wel kunnen voorstellen, maar niet al vanaf de amuses.

Eerst passeren originele vingerhapjes zoals de pastille van blody mary en amuses met onder meer een variatie op de rode biet en met een verrassend goed smakend stukje ‘houtskool’ met een geslaagde knipoog naar de brand die hier gewoed heeft.

Het eerste voorgerecht: verse zeebaars met een cremeux van bleekselderij en dille. Oogt indrukwekkend fraai dankzij de weelde aan de met de pincet aangebrachte details. Had net iets contrastrijker gemogen.

De wijnkaart biedt een bijzonder interessante pagina met een royale keuze in open wijnen en daar maken we meteen gebruik van. De Riesling ‘Roter Hang’ van Eimerman Domthalhof 2020 (€ 7 per glas) en de weelderige Chablis 2020 van Gérard Tremblay vallen in de smaak. Het tussengerecht is een stukje skrei, voorzien van een heerlijk ‘ruwe’ puree en witloof, dragon en bergamot. De erbij geserveerde sauce Hollandaise is opvallend zoet. In de wijnglazen de rijpe Saint Veran 2019 van Domaine Simonin (€ 8 per glas) en de contrastrijke Colheita selecionada van de Portugese Quinta da Badula uit Tejo. Heerlijk.

We willen door naar het hoofdgerecht, maar de chef wil ons toch nog even het Iberico-varken Presa laten proeven als tweede tussengerecht, met een crème van winterwortel, een gel van kokos en chips van het zwoerd. Het oogt relatief eenvoudig maar mede door de mooie garing smaakt het prima.Een mooie rode Sancerre 2015 van Domaine Jean-Max Roger (pinot noir) Cuvée la Grange Dimière (€ 58 per fles) wordt er spontaan bij geschonken. Dan alsnog die Anjou-duif die uitstekend zacht gegaard is, voorzien van een fijne saus en een goed smakende interpretatie van het begrip ‘ratatouille’ met een krokantje van gezouten kruimeltjes. Voor ons het beste gerecht van de avond.

Met de Spaanse Ribero del Duero (tempranillo) Malasanda 2019 (€ 7 per glas) en de Portugese Quinta da Badula uit Tejo (€ 9 per glas) ronden we het wijnavontuur kwalitatief af. De keurige kaasjes combineren we met water, ccccccidem dito voor het dessert van cheesecake aan de andere kant, voorzien van een verkwikkende basilicumsorbet. Valkenburg heeft gelukkig weer een gastronomisch restaurant. Niet al meteen op sterniveau, maar wel met een eigentijds culinair concept en een mooie wijnbeleving. Samen met het bijzondere decor een plezierige totaalbeleving.

De kaart biedt momenteel één menu waaruit je kunt kiezen vanaf vier gangen voor € 62 tot en met zeven gangen voor € 95. De gerechten zijn à la carte ook apart te bestellen. Het voorgerecht van zeebaars doet dan € 22, de Anjou-duif als hoofdgerecht komt op € 42.De wijnkaart is origineel naar smaak en structuur opgezet. Weliswaar nog met onderscheid tussen mousserend, wit, rood, rosé en zoet. Maar dan willekeurig ingedeeld onder hoofdstukken Licht & Fris, Vol & Aromatisch, Vol & Hout gerijpt, etc. Landen en herkomstgebieden volgen elkaar ongeacht de prijs op. Keuze genoeg! De pagina wijnen per glas verdient een compliment en met zo’n selectie kun je uiteraard ook blindvaren op de geboden wijnassortimenten.

Plenkertstraat 45, Valkenburg – restaurantambrozijn.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.