Home > Culinair > Alleen bij Café Sjiek – 15 maart 2020

Alleen bij Café Sjiek – 15 maart 2020

In 2020 vierde Demy haar verjaardag bij Café Sjiek in Maastricht. Op de valreep, want het restaurant ging nog diezelfde avond dicht, net als alle andere horecazaken in Nederland. Het werd een memorabel diner, waarover ze later die avond nog wat woorden op papier zette. Hieronder haar verhaal, van precies een jaar geleden.

 

,,15 maart 2020. De corona-gekte heerst al een dikke week. We hebben thuis geen toiletpapier meer en het lijkt erop dat we het daar de komende weken ook mee moeten doen. Echt strenge maatregelen zijn er voor de rest nog niet: feestjes organiseren wordt afgeraden, uiteten mag wel nog.

 

Zus en ik zijn bijna jarig. En net zoals altijd zou dat eigenlijk ook dit jaar gepaard gaan met een hele week vol feestelijkheden. De verjaardag voor de hele familie is geannuleerd, we willen niet riskeren dat de oma’s ziek worden. We kiezen er dus maar voor om met het gezin te gaan uiteten.

 

Zondagnamiddag al, rond 17.00 uur lopen we bij Café Sjiek naar binnen. Het is er rustig. Geen wachtrij, niet nodig om vooraf te borrelen aan de bar maar direct (en voldoende) plek voor ons gezelschap bestaande uit vijf personen. Zoiets komt bij Sjiek niet vaak (nooit) voor.

 

Er gaan geruchten dat de horeca misschien dicht moet, maar ‘zolang we niets weten mogen jullie gewoon eten’, wordt ons verteld. We bestellen. Voor-, hoofd-, en nagerecht. Halverwege het voorgerecht volgt het nieuws waar we allemaal al bang voor waren: de horeca gaat voor drie weken op slot. In tegenstelling tot onze buurlanden gaan die regels niet pas morgen in, maar al om 18.00 uur vanavond,

 

‘Jullie mogen blijven zitten hoor, het moet toch op’, laat de aangeslagen bedieningsmedewerker ons weten. Haar collega’s zijn op hetzelfde moment druk in de weer met het sluiten van alle gordijnen. In de keuken wordt de vers voorraad verdeeld over het personeel. Aan de bar gebeurt hetzelfde: tientallen geopende flessen wijn worden op een tafeltje in het midden van de zaak geplaatst. Het personeel mag er een paar uitzoeken om mee naar huis te nemen. Wij mogen nog een paar glaasjes ‘proeven’.

 

Mijn daadwerkelijke verjaardag later deze week zal ik thuis spenderen. Zonder zus, zonder familie. Alleen ik en mijn eigen kleine sociale bubbel. Ik houd me vast aan de gedachte dat we het over drie weken allemaal wel weer inhalen.’’

 

Deze week viert Demy haar verjaardag voor de tweede keer in quarantaine. Zonder etentje op de valreep, maar ook nu weer met de hoop dat het over een tijdje allemaal weer mag.  

 

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu