Adriaan Visser: ‘Bourgogne fantastisch maar ook steeds duurder’
In mijn carrière als sommelier voel ik me bevoorrecht een aantal van de mooiste wijnen ter wereld te hebben geproefd. Gasten die mij zo enthousiast een fles open zagen maken en direct aanboden om even te proeven, speciale tastings of diners van wijnliefhebbers waar geweldige wijnen open gaan. Veel van die wijnen kwamen en komen uit de Bourgogne. Er zaten, zowel witte als rode, wijnen tussen waarvan ik tranen in mijn ogen had. Het gebied zelf is ook magisch; de focus ligt op één witte en één rode druif. Respectievelijk chardonnay en pinot noir waarbij de wijnmakers die rassen hier tot hun beste recht willen laten komen. Een wirwar van kleine wijngaarden, waarin vaak ook nog meerdere producenten eigenaar zijn van een nog kleiner stukje. Het AOP systeem is qua opzet redelijk simpel: in volgorde van kwaliteit zijn er regionale wijnen, ‘village’ wijnen zoals Meursault, premier cru, en de allerbeste wijnen komen uit de legendarische grand cru wijngaarden. De kleinste grand cru wijngaard is La Romanée met 0.85 hectare en de grootste is Corton met meer dan 160 hectare.
Toch krijg ik aan tafel steeds vaker de vraag: ‘we drinken heel graag Bourgogne, maar kan je wellicht iets leuks aanbevelen uit een ander gebied?’. De vraag van al die gasten voor alternatieven kan ik dan ook volledig begrijpen. Er worden over de hele wereld ontzettend mooie chardonnays en pinot noirs geproduceerd. Daarnaast zijn er genoeg gave alternatieven van andere druiven. Zo proefde ik een paar weken geleden een chasselas van weingut Ziereisen uit Baden met 20 maanden rijping sur lie op eikenhout. Zo zijn er nog allerlei wijngebieden op te noemen: Loire, Etna, Rioja, Kamptal en niet te vergeten de Mâcon en Côte Chalonnaise die toch echt in de Bourgogne liggen.
Nu zijn de afgelopen jaren de prijzen in de Bourgogne alsmaar aan het stijgen geweest. De wijnen zijn onverminderd populair over de wereld en de laatste jaren zijn er regelmatig zeer kleine oogsten geweest. Zo produceerden zeven producenten in 2016 samen 2 vaten Montrachet grand cru. Zo wisten deze zeven producenten, waaronder de wereldberoemde wijnhuizen Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leflaive en Comtes Lafon, in totaliteit 683 flessen te produceren. Dit betekent ook dat er maar weinig mensen zijn die dit mogen kopen, laat staan kunnen kopen aangezien de wijn bij release 5550 euro per fles kostte. Degene die deze flessen nu nog hebben liggen kunnen dit ongetwijfeld voor veel meer verkopen.
Door deze schaarste zijn wijnen uit de Bourgogne een goed investeringsobject geworden en worden de kleine oogsten in grote getalen door verzamelaars/investeerders opgekocht. Sommige producenten die ik spreek, waren zeer gefrustreerd om na verkoop aan importeurs al twee maanden later hun wijnen voor vijf keer hun verkoopprijs op de veiling te zien.
Ik blader door mijn proefnotitites en foto’s en probeer in mijn hoofd een top tien van mooiste wijnen ooit te maken en u raadt het al; hier staan toch aardig wat wijnen uit de Bourgogne in. De juiste producenten, in het juiste jaar en met de juiste keuzes in de wijngaard en kelder weten ze hier magische wijnen te produceren. Om te eindigen ga ik Aubert de Villaine in de film ‘Somm’ quoten: ‘Sometimes we forget wine is meant to be drunk’.
