Home > Culinair > ‘50 jaar in de Franse Keuken’: verhalen en recepten uit de keuken van Frans Van Wissen

‘50 jaar in de Franse Keuken’: verhalen en recepten uit de keuken van Frans Van Wissen

Met zijn vijftigjarig koksjubileum – afgelopen zomer – nog vers in het geheugen, stond patron-cuisinier Frans Van Wissen op zondag 26 november 2023 voor de laatste in de keuken van zijn herberg Sint Brigida. Het restaurant in Noorbeek sluit na 23 jaar de deuren. Zoon en dochter van de chef besloten ter gelegenheid verhalen en recepten uit de keuken van hun vader te vereeuwigen in een boek genaamd ’50 jaar in de Franse Keuken’.

Frans Van Wissen maakte zijn keukendebuut in de zomer van 1973, op 16-jarige leeftijd, bij Kasteel Wittem. In de 27 jaar die zouden volgen, deed de chef ervaring op in Limburgse sterrenkeukens van ’t Klauwes (Wahlwiller), La Truite d’Or (Gulpen), Restaurant Prinses Juliana (Valkenburg) en Château Neercanne (Maastricht). De kneepjes van het koksvak leerde hij van gerenommeerde chefs als Toine Hermsen en Hans Snijders. „Vooral over Prinses Juliana praat hij nog elke dag. Dat kan ook bijna niet anders, hij leerde er niet alleen koken, hij leerde er mam ook kennen’’, licht zoon Matthijs Van Wissen toe.

Foto’s: Elijah Benjamin

In 2000 verliet Frans samen met zijn vrouw Brigitte de fine dining en opende een intieme herberg in het kerkdorpje Noorbeek. Waar Brigitte zorgde voor familiaire gastvrijheid, creëerde Frans een kookstijl waarvoor mensen van heinde en verre naar het Heuvelland reisden. Goed eten, zonder poespas, met de klassiek Franse basis, sublieme sauzen en perfecte cuissons in de hoofdrol.

Hoewel de kaart van Herberg Sint Brigida de afgelopen 23 jaar regelmatig op de schop ging, hadden enkele gerechten altijd – zonder uitzondering – een prominente plek op het menu. Die gerechten en de verhalen die hun vader Frans er al die jaren over vertelde, hebben Brigitte Van Wissen, zoon Matthijs en dochter Fréderique voor de gelegenheid vereeuwigd in ’50 jaar in de Franse Keuken’.

Op zondag 26 november 2023 kookte Frans Van Wissen voor de allerlaatste keer in de keuken van zijn geliefde herberg in aanwezigheid van (oud-)collega’s en vaste gasten. Herberg Sint Brigida blijft in de nabije toekomst geopend als B&B. Frans en Brigitte sluiten niet uit dat het restaurant uiteindelijk overgenomen zal worden en, op welke manier dan ook, een nieuwe start kan maken.

50 jaar in de Franse Keuken is te koop via bravenewbooks.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.