Home > Culinair > 2e ster voor Ralf Berendsen in La Source / La Butte aux Bois

2e ster voor Ralf Berendsen in La Source / La Butte aux Bois

Restaurant La Source in Hotel Domaine La Butte aux Bois in Lanaken heeft vandaag een 2e Michelin-ster behaald. Dat nieuws werd bekend bij de presentatie van de Belgische editie van deze toonaangevende culinaire gids in Gent.

Dat betekent een groot succes voor de Nederlands-Limburgse chef-kok Ralf Berendsen, die ooit nog de koksopkleiding in Roermond volgde. In 2013 kreeg hij in La Source zijn eerst ster.

De internationaal directeur van de Michelin-gids, de Amerikaan Michael Ellis, noemde de gerechten van Ralf Berendsen de afgelopen tijd fijner en meer uitgepuurd. „Hij heeft het  talent om een eigen stempel te drukken op gerechten, dankzij een combinatie van creativiteit en techniek, hetgeen leidt tot een prachtige balans.”

Berendsen had zich na het behalen van de eerste ster als doel gesteld om verder te groeien. „Je droomt natuurlijk van een tweede ster, maar dat dit nu werkelijkheid is geworden, dat is bijna niet te geloven. We hebben er met het hele team heel hard aan gewerkt. Ik heb zelf de afgelopen jaren veel reizen naar het buitenland gemaakt om overal inspiratie voor mijn keuken op te doen. Het is fantastisch dat dit nu beloond wordt. En het is geweldig dat ik de kansen hiervoor heb gekregen van directeur Marc Alofs en van eigenaar Eric Bullens. Want je moet ook de ruimte krijgen om je ambities te kunnen waarmaken.”

Eigenaar Eric Bullens toont zich blij verrast met deze tweede ster. „We hebben net een enorme investering achter de rug met een grote uitbreiding van het aantal kamers en een compleet nieuwe spa- en wellness-afdeling. Ook hebben we het interieur van restaurant La Source helemaal vernieuwd. Het is geweldig voor onze chef dat hij beloond is voor zijn fantastische creaties. We zijn apetrots. Dit is de kers op de pudding.”

Directeur Marc Alofs, die samen met Bullens en Berendsen naar Gent was getogen om de presentatie van de gids bij te wonen, ziet het als een geweldig compliment voor het gehele team. „Ze hebben er allemaal jarenlang keihard voor gewerkt. En we merkten het ook aan de gasten. Zij hadden echt het gevoel dat hier culinair een enorme stap werd gezet. Dat vindt Michelin gelukkig blijkbaar ook. Dit is ook goed voor onze internationale bekendheid. Als lid van Relais & Chateaux richten we ons niet alleen meer op de Benelux, maar ook op andere landen en dat werkt nu al. Met twee Michelin-sterren zullen we zeker nog meer belangstelling krijgen.”

Ralf Berendsen noemt zijn keuken ‘avontuurlijk met een klassieke basis.’ „Het gaat erom de gasten te verrassen. Er moet spanning en een beetje sensatie in zitten, zonder te overdrijven. De texturen moeten kloppen, het moet er mooi zijn en natuurlijk moet het fantastisch smaken.”

Berendsen kookte voor zijn overstap naar La Butte aux Bois een aantal jaren op Kasteel Wittem, dat destijds nog eigendom was van de familie Ritzen. Daar behaalde hij geen ster.

Het hele team van La Butte aux Bois bouwt vanavond nog een feestje om de beloning van Michelin te vieren.

In Belgisch Limburg heeft restaurant Slagmolen in Opglabbeek ook twee sterren. Luc Bellings kreeg op zijn nieuwe locatie in Hasselt vandaag 1 ster van Michelin. Op zijn oude locatie had hij 2 sterren.

Restaurant Altermezzo in Tongeren kreeg vandaag z’n eerste ster. Chef-kok Jo Grootaers werden bovendien uitgeroepen tot Young Chef 2018.

In Nederlands Limburg zijn er ook twee restaurants met twee sterren: Beluga in Maastricht en Da Vinci in Maasbracht. Over drie weken verschijnt de nieuwe Nederlandse editie van Michelin.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.