Business|Travel

Zenden ambassadeur Kankeronderzoeksfonds

Auteur: Maarten van Laarhoven

Oud-voetbalinternational Boudewijn Zenden gaat zich inzetten voor het Kankeronderzoeksfonds Limburg, de organisatie die via fondsenwerving – en met steun van het bedrijfsleven – geld inzamelt voor het onderzoek naar nieuwe methoden om kanker te genezen.

De 39-jarige Maastrichtenaar voetbalde voor diverse topclubs in Europa (waaronder PSV, Barcelona, Liverpool en Olympique Marseille) en maakte 54 keer deel uit van het Nederlands elftal. Dinsdagavond werd hij tijdens de netwerkbijeenkomst van de Business Vrienden Kankeronderzoekfonds Limburg in het Maastricht UMC+ (zie fotoreportage) voorgesteld als de nieuwe ambassadeur van het Kankeronderzoeksfonds Limburg. De leden van de ‘zakelijke vriendenclub’ kregen een kijkje achter de schermen en lieten zich door specialisten uitvoerig bijpraten over de stand van zaken rond diverse onderzoeken die lopen in het MUMC+, al dan niet met andere universiteiten in de wereld.

Aangrijpend was het persoonlijke relaas van Susan Gijsberts, een 29-jarige communicatieadviseur uit Noord-Limburg die tien jaar geleden leukemie kreeg, maar er dankzij een combinatie van geluk, een nieuwe behandelmethode en een enorme dosis wilskracht bovenop kwam. Ze vertelde dat ze tegenwoordig weer van elke minuut geniet.

Boudewijn Zenden gaat zijn ambassadeurschap voor het Kankeronderzoeksfonds vervullen naast zijn drukke werkzaamheden in de voetballerij. Op dit moment is hij werkzaam als commentator/analist voor diverse televisiekanalen in Nederland en het buitenland. Vorig jaar trad hij in dienst van zijn oude club PSV, waar hij onder hoofdtrainer Phillip Cocu één dag per week werkzaam is als specialistentrainer voor de buitenspelers.  

Net als vrijwel iedereen is ook Zenden in zijn privéleven geconfronteerd met kanker, zo verklaarde hij zijn motivatie om zich in te zetten voor het binnenhalen van extra fondsen voor het onderzoek naar kanker. Het kunnen bedrijven van topsport is iets moois, maar vaak wordt vergeten dat mensen die geconfronteerd worden met de diagnose kanker vaak ook elke dag een topprestatie moeten leveren, zo zette hij uiteen. ,,Sommige wedstrijden kun je niet winnen.”

De voormalig topvoetballer verloor twee ooms en een tante aan de ziekte. Daarnaast, vertelde hij, heeft hij een neef die de ziekte heeft overwonnen.

In het Maastrichtse UMC+ heeft men de laatste jaren grote vorderingen bereikt als het gaat om het vinden van nieuwe methodes om kankercellen te lijf te gaan. Een van de therapieën betreft de inzet van zogeheten ‘killercellen’. Dat zijn cellen die andere kankercellen aanvallen en er met behulp van toxische stoffen voor zorgen dat deze cellen doodgaan. In Maastricht experimenteert een onderzoeksteam onder leiding van professor dr. Gerard Bos op succesvolle wijze met het op grote schaal vermenigvuldigden van killercellen afkomstig van donors. De werkwijze moet uiteindelijk leiden tot succesvolle behandelmethodes. Hoewel men daarmee een aardig eind op weg is, is er nog altijd heel veel geld nodig, aldus professor Bos. Onder andere de aanschaf van de apparatuur die nodig is om dagelijks de benodigde miljarden killercellen te kweken kost een vermogen.

Tijdens de bijeenkomst reikte Pascal van der Heijde (secretaris van het Kankeronderzoekfonds Limburg en werkzaam bij Koenen en Co) een cheque uit aan professor Bos en directeur Ellen van de Ven van het Kankeronderzoeksfonds Limburg. 

Als u meer wil weten over deze killercellen, klik dan hier.

Foto’s Luc Hommes

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Travel

Gerelateerd nieuws