Home > Business > Zakelijk toerisme van groot belang voor Limburg

Zakelijk toerisme van groot belang voor Limburg

Het zuiden van Limburg, met name de Limburgse provinciehoofdstad Maastricht, heeft al jaren een gigantische aantrekkingskracht op toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Zij komen voor het goede leven – tot uitdrukking komend in de vele cafés en restaurants en (zeker in het voorjaar en de zomer) te talrijke terrasjes, die een verblijf in de zuidelijkste stad van Nederland al snel tot één groot feest maken.

Bij dit alles mag niet vergeten worden dat Zuid-Limburg – en zelfs Limburg als geheel -ook voor de zakelijke markt enorm aantrekkelijk is, zegt Paul ’t Lam, eigenaar van Events Company in Maastricht, een belangrijke speler als het gaat om de organisatie van zakelijke evenementen. ,,Dat Limburg een gewilde toeristische bestemming is, dat weten de meeste mensen intussen wel. Maar waar lang niet iedereen zich van bewust is, is dat het toerisme in de meest brede zin van het woord in Limburg met een omzet van ruim 4 miljard euro en zo’n 40.000 banen een economische factor van belang is. Naast de gebruikelijke dagjesmensen en vakantiegangers krijgt de provincie ook veel zakelijke bezoekers.”

Zo’n 250 events per jaar
Neem het congrestoerisme. Dat is zichtbaar; MECC Maastricht is er groot mee geworden, aldus ’t Lam. ,,Maar afgezien van al die grote congressen is er een grote markt voor andersoortige zakelijke evenementen: bedrijven en andere organisaties komen graag naar Limburg om er te vergaderen, workshops te geven, aan teambuilding te doen of hun personeel te trakteren onvergetelijk personeelsuitje, jubilea. De impact van dit soort zakelijke evenementen voor de regio is enorm, alleen Events Company organiseert gemiddeld al zo’n 250 events per jaar.”

Niet alleen zijn evenementenbureau vaart er wel bij, de hele regio profiteert ervan mee, benadrukt Paul ’t Lam. ,,Neem een grote bouwonderneming uit Brussel, gespecialiseerd in grote projecten zoals trein- en metrostations, ziekenhuizen en universiteitsgebouwen. Dit bedrijf kwam in oktober vorig jaar twee dagen met het voltallige personeel – en ook deels partners – naar Maastricht. Als je goed kijkt naar de opbouw van het programma, zie je onmiddellijk wel effect zo’n ‘bedrijfsuitje’ heeft op de regio.”

Nieuw-Zeelandse haka
Zo verbleef hele gezelschap bestaande uit 220 personen twee nachten in het NH-Hotel. Na een vergadering verkaste men naar Onder De Brug, een eventlocatie net over de grens bij Maastricht in Vroenhoven. De locatie werd compleet aangekleed, er waren artiesten, en er was eten en drinken, schetst ’t Lam een deel van het programma. ,,De volgende ochtend begon men met een energie-boost in MECC Maastricht met een authentieke Nieuw-Zeelandse ‘haka’ (een ceremoniële krijgsdans van de Maori’s) voor 200 personen, gevolgd door het ingenieuze spelprogramma ‘beat the box’, een soort escape op locatie. Na een lunch op een van de boten van Stiphout volgde een interactieve tabletgame door Maastricht. Als klap op de vuurpijl was er ’s avonds een geheel verzorgde dinnershow in de Rebelle in Maastricht, compleet met zangers, danseressen, muzikanten en een complete brassband. Kortom, een prachtig event voor ons bureau én voor een groot aantal van onze samenwerkingspartners.”

Iedereen plukt de vruchten
Danny Keppels, directeur van de Event Management Group (EMG) en eigenaar van de exclusieve evenementenlocatie Rebelle aan de Kesselskade in Maastricht – vorig jaar bekroond met de titel ‘Beste evenementenlocatie van Nederland’ – herkent zich ten volle in de overtuiging van Paul ’t Lam dat evenementen heel belangrijk is voor Maastricht en dat honderden partijen – klein en groot – daar uiteindelijk van profiteren. ,,Van samenwerking plukt iedereen in deze regio de vruchten. Het effect dat je kunt bereiken als iedereen elkaar steunt en elkaar ook opzoekt, is gigantisch. Het is in elk geval iets wat in de Randstad nog wel eens onderschat wordt. Gelukkig komen steeds meer bedrijven en organisaties – zowel groot als klein – erachter waartoe we in Limburg allemaal in staat zijn.”

Kippenvel 
Events Company is in staat om elke organisatie op maat te bedienen, zegt Paul ’t Lam. ,,Of het nu gaat om honderden mensen of slechts enkele tientallen. Zelfs voor relatief kleine groepen kunnen we een aantrekkelijk en betaalbaar – en toch exclusief – programma samenstellen. Zo waren we het eerste bedrijf ter wereld dat met een Tesla-rally kwam. Maar we kunnen desgewenst ook oude Kevertjes of Fiatjes inzetten. De organisatie van een complete dinnershow zoals in de Rebelle (zie video, red.) is echt ‘top of the bill, daarvan krijgen ook wij kippenvel.” Danny Keppels: ,,Dat programma had een geweldige wow-factor. De directie van het Brusselse bedrijf was dan ook erg tevreden.”

Om deze video te kunnen bekijken moet je de statistieken, marketing cookies accepteren.

 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu