Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Chapeau Magazine spreekt in deze periode met ondernemers en andere zakelijke relaties over de manier waarop zij hiermee omgaan. Over hoe ze het aanpakken en zoeken naar oplossingen. Deze keer Roger Holtus, CEO Wiertz Company.
De branche van flexwerkers is doorgaans de eerste die economische veranderingen meekrijgt. Zo ook uitzendorganisatie Wiertz Company , met kantoren door heel Limburg en Eindhoven en hoofdvestiging in Kerkrade. Je zou denken dat de flexwerkers, die voorheen uitzendkrachten werden genoemd, als eerste hun functie binnen een bedrijf of instelling waar minder werk is, kwijtraken. En dus dat het kommer en kwel zou betekenen voor een bedrijf als Wiertz Company, dat als familiebedrijf nog geheel zelfstandig is.
Maar de realiteit is anders en sowieso een stuk genuanceerder. „Natuurlijk zijn heel wat van de mensen die wij aan het werk hebben geholpen, hun plek de afgelopen weken kwijtgeraakt”, vertelt Roger Holtus. „Maar we zien in de praktijk dat we zo’n 90 procent ook weer herplaatst krijgen, maar dan meestal in een andere branche. Dat is het voordeel dat wij heel breed in de markt zitten en niet afhankelijk zijn van één of twee branches.”
Als voorbeeld noemt hij de groeiende vraag naar mensen die gevraagd worden om bijvoorbeeld de asperge-oogst binnen te halen. „Dat gebeurde de laatste jaren grotendeels door werkkrachten uit Oost-Europese landen. Maar nu zien we dat mensen die via ons bijvoorbeeld een baan in de horeca of bij Gaia ZOO hadden, bereid zijn om tijdelijk te switchen naar dit soort werk. Wat dat betreft doen ze hun titel ‘flexwerkers’ alle eer aan. We hebben bijvoorbeeld ook mensen die eerst diepvriespizza’s maakten en nu aan het helpen zijn in de farmacie om paracetamol te maken en te distribueren.”
Wiertz merkt ook een vraag naar extra mensen in de zorg. „Mensen uit de horeca zijn meestal geen geschoolde zorgmedewerkers, maar bepaalde ondersteunende werkzaamheden kunnen ze wel verrichten. In die sector zijn nu alle handjes welkom. En ook vanuit de beveiliging en de schoonmaaksector is er extra vraag. Dus zo zien we heel veel verschuivingen in de markt en daar hebben we het eerlijk gezegd hartstikke druk mee om alles in goede banen te leiden. Onze kantoren zijn gewoon open, maar wel met een mindere bezetting en duidelijke regels voor hygiëne en veiligheid. Veel contacten gaan digitaal en zo kunnen we snel schakelen. Communicatie is hierbij cruciaal. We zijn de hele dag in contact met enerzijds de bedrijven en instellingen en anderzijds met de beschikbare mensen. Vraag en aanbod moet je zoveel mogelijk op elkaar afstemmen, daar zijn we gelukkig heel ervaren in.”
Via Wiertz Company worden voor een aantal flexwerkers die niet meteen herplaatst kunnen worden, steunaanvragen bij de overheid ingediend zodat ook zij het hoofd boven water kunnen houden. „Daarin begeleiden we onze mensen zoveel mogelijk en wat me deugd doet is dat bijna alle flexwerkers veel motivatie tonen om tijdelijk in een andere sector te gaan werken. De mentaliteit is positief, iedereen neemt de crisis serieus.”
Natuurlijk kijken ze ook bij Wiertz Company reikhalzend uit naar een langzame versoepeling van de maatregelen. „In ieder geval hopen wij dat in de sectoren van toerisme en horeca deze zomer voldoende mogelijkheden komen om de bedrijven weer te laten draaien. Zeker ook omdat verwacht wordt dat er juist meer belangstelling zal zijn voor een korte of langere vakantie in de eigen streek. Dan moeten die bedrijven die toestroom ook aankunnen. En daar zijn dan waarschijnlijk ook extra mensen voor nodig.”
Roger Holtus hoopt dat de corona-crisis de overheid doet inzien dat de zogeheten WAB-regeling dan even de ijskast in kan. Sinds die is ingevoerd, is het voor sectoren zoals de horeca moeilijker om zo flexibel mogelijk personeel in te zetten, omdat de planning veel eerder moet worden ingediend. Onder die regeling kun je niet meer dezelfde dag of een dag tevoren de flexwerkers afbellen, ook al wordt er voor een hele dag onweer voorspeld. „Nu deze sector het al zo verdomd moeilijk heeft door deze crisis, moet je het de ondernemers niet nóg lastiger gaan maken. Dus ik hoop dat ook op dat vlak een versoepeling mogelijk is.”
Avenue Céramique 16, Maastricht – wiertz.com