Welke invloed heeft corona op de huizenmarkt?
Om te beginnen een woord van solidariteit aan alle collega-ondernemers die in deze tijd een zware dobber hebben. Hopelijk gaat het slot er snel vanaf en kan de draad in de zwaar getroffen sectoren weer langzaam worden opgepakt.
Steeds meer cliënten vragen zich af of ook de woningmarkt een klap krijgt door de coronacrisis. Worden huizen de komende tijd veel minder waard, net zoals tijdens de kredietcrisis? Het zijn veel gestelde vragen. Maar vooralsnog lijken de effecten mee te vallen. Graag zet ik de feiten op een rij.
Even leek het erop dat het coronavirus direct grote gevolgen zou hebben voor de woningmarkt. In de eerste weken na de ‘intelligente lockdown’ daalde direct het aantal afspraken voor bezichtigingen. Ook werd er minder vaak overboden op de vraagprijs van te koop staande huizen.
Stabiel
Veel huiseigenaren hielden hun adem in. Zeker mensen die al een nieuw huis hadden gekocht op basis van de verwachte verkoopprijs van hun huidige woning. Maar al snel bleek de situatie zich te stabiliseren. Sterker nog, een maand na de eerste persconferentie van de minister-president meldden meerdere makelaarsorganisaties dat ze het even druk hadden, zo niet drukker, dan in de tijd vóór corona.
Eerste maand geen daling
In de praktijk betekent dit dat de huizenprijs in de van periode half maart tot half april ongeveer gelijk is gebleven. Niemand weet natuurlijk of dit zo blijft. Maar de situatie op de Limburgse woningmarkt nu is niet te vergelijken met die tijdens de crisis van 2008.
Woningnood
Dat komt vooral omdat de woningnood in Nederland anno 2020 veel hoger is. Er is in ons land momenteel een tekort van zo’n 315.000 huizen. Dat is ruim twee keer zo veel als tijdens de kredietcrisis. De vraag naar huizen is dus nog steeds groter dan het aanbod.
Andere geluiden
Er klinken ook andere geluiden. Zo verwachten sommige verhuurders en economen dat de coronacrisis op termijn wel degelijk invloed heeft op de markt voor koopwoningen. Zij denken dat mensen de koop van een huis uitstellen omdat ze onzeker zijn over hun inkomen. Als mensen minder gaan verdienen en daarnaast de hypotheekrente zou stijgen, kunnen ze de huidige, hoge bedragen voor koopwoningen niet meer betalen. Zo’n scenario leidt tot dalende huizenprijzen.
Toekomst
Helaas heeft niemand een glazen bol. Ook ik niet. Maar als Erkend Financieel Adviseur ben ik wel goed op de hoogte van de ontwikkelingen en kan ik die door mijn opleiding en ervaring duiden. Mocht je dus vragen hebben, neem dan gerust even contact met me op.
Haw Pin!
Brusselsestraat 32-34, Maastricht (NL) – gillisenfinance.nl