Home > Business > Waar het team van Bert Buis Kinder TV het voor doet?

Waar het team van Bert Buis Kinder TV het voor doet?

Met een team van 35 vrijwilligers en stagiairs is presentator-journalist Sjors Abeling met zekerheid binnen Maastricht UMC+ de belichaming van Kinder-TV Bert Buis. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is voor een ziek kind om even van de afdeling weg te kunnen om zich te laven aan de wereld van televisie, verbeelding en plezier. Bert Buis betekent meer voor hem dan enkel een vrijwilligersbaan. Het is een bestemming, een roeping.

Tot zijn veertiende heeft hij, soms balancerend op de rand van leven en dood, veelvuldig en lang in het ziekenhuis gelegen. Bert Buis was voor hem een emotionele reddingsboei en een bron van amusement. „Bert Buis heeft mij mooie momenten geschonken. Dat bijzondere gevoel neem ik elke dag mee en het zorgt ervoor dat ik me al meer dan tien jaar inzet om een glimlach op het gezicht van kinderen in het Maastricht UMC+ te toveren.” Sjors Abeling (Maastricht, 1987) is een drukbezet persoon. Hij werkt als journalist onder andere voor de nieuws-dienst van L1 en is landelijk ook bij tal van presentaties en dagvoorzittersklussen betrokken. Hij maakt een opgewekte indruk. Een positief ingestelde man ook die doet waarin hij gelooft, iemand met een missie. Het was juist in die moeilijke periode in zijn leven − toen hij vanwege ernstige astma en een daaraan gerelateerde voedselallergie vaak in het Maastricht UMC+ verbleef − dat de liefde voor de televisie ontstond. Bert Buis gaf hem een perspectief en een hoger doel in het leven. „Als kind zat ik zelf in 1992 in een van de eerste uitzendingen van de kindertelevisie. Dat heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ik belandde vanuit de afdeling met witte jassen in een andere wereld. Het is geweldig dat we binnen Maastricht UMC+ de ruimte krijgen om ons zo voor de kinderen in te zetten.”

Zorgenkind
Binnen het gezin met vier kinderen was Sjors het zorgenkind. Toch heeft zijn gezondheidstoestand hem nooit weerhouden om dromen te koesteren en uiteindelijk een carrière na te streven. Hij studeerde in Maastricht cultuurwetenschappen en later in Utrecht film- en televisiewetenschap. Ook bij het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum was hij werkzaam. Daarna volgde zijn redactioneel-journalistieke bijdrage aan een aan-tal programma’s en formats waaronder De Rijdende Rechter, productiemaatschappij IDTV en diverse kinderprogramma’s. „Tijdens mijn studie liep ik stage bij Bert Buis. Het goede gevoel van weleer trok me als het ware terug naar de tijd toen de televisie in dit ziekenhuis het belangrijkste was wat ik had. Ik ben vanaf toen als vrijwillige presentator nooit meer weggegaan. Dat is inmiddels tien jaar geleden.”

Troost
Kinderen een plezierig moment te geven is het ultieme doel van Sjors Abeling. „We doen het hier om de glimlach van een kind. Vaak is een glimlach het enige wat we bereiken. We maken programma’s voor kinderen tussen de drie en de achttien jaar. Een live-uitzending per week realiseren we. Het mooie van het werken met kinderen is dat je vaak moet improviseren. Die onvoorspelbaarheid maakt het spannend. Ik kan niet ontkennen dat het werk ook soms emotioneel beladen is. Ik heb kinderen in de uitzending gehad die inmiddels zijn overleden. Dat is heftig en emotioneert me nog steeds. Voor de ouders zijn de opnamen van die uitzendingen daarom ook zo dierbaar. Het biedt ze troost. We horen vaker dat veel volwassenen de programma’s van Bert Buis waarderen. Mij vervult het werk met dankbaarheid. Ik wil geluk brengen en vrolijkheid.”

Doorgaan
Eerder dit jaar sloeg binnen Bert Buis het noodlot toe toen filmmaker en cameraman Daniël Matakena plotseling op 44-jarige leeftijd overleed. Hij gold als boegbeeld en was een persoonlijke vriend van Sjors Abeling. „Daan had een warme band met de kin-deren. Hij werkte hier zo’n twintig jaar als een van de vaste medewerkers; een drijvende kracht. De reacties op zijn overlijden waren loverweldigend en ze hebben ons gesterkt in het besef dat we vooral door moeten gaan met Bert Buis.” Sjors Abeling waardeert het leven nu hij ouder wordt steeds meer. Blij is hij dat het werk van Bert Buis zo naadloos past binnen de filosofie van het Maastricht UMC+, waar-bij heel de mens centraal staat. „Het is heel mooi dat het Maastricht UMC+ ons de ruim-te biedt en faciliteert om dit belangrijke werk te doen. Maar wij hebben ook sponsors no-dig zodat we die glimlach op het gezicht van een kind kunnen blijven toveren. Geld voor onder meer de vervanging van apparatuur, decors, verkleedkleding en attributen. Bert Buis Kinder TV maakt televisie met, door en voor kinderen. Ik geloof hartgrondig dat zowel de kinderen een toekomst verdienen als ook Bert Buis Kinder TV.”

vrolijkheid’Door Bert Buis Kinder TV financieel te ondersteunen, helpt u het verblijf van de kinderen in het Maastricht UMC+ te veraangenamen. Helpt u mee? Dit kan door een bijdrage te storten op bankrekeningnummer: IBAN NL55 RABO 0142791989 t.n.v. Stichting Kindertelevisie azM. Meer informatie via: www.bertbuis.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu