Home > Business > Volop kansen in beeld bij LWV Limburg Happening 2022

Volop kansen in beeld bij LWV Limburg Happening 2022

De LWV Happening, de jaarlijkse bijeenkomst van de Limburgse Werkgevers Vereniging, stond dinsdag in het teken van het eervolle afscheid van voorzitter Giel Braun. In het Parkstad Limburg Theater Heerlen kreeg hij een staande ovatie van ruim 300 leden. Braun (61) werd er tot erelid van de LWV verheven en als klap op de vuurpijl geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Warm welkom

Iedere genodigde krijgt bij binnenkomst een handje en een persoonlijk woordje van LWV-directeur Huub Narinx. Naast hem de kersverse voorzitter Ron Coenen, met zijn 40 jaar de jongste voorzitter ooit in de geschiedenis van de LWV. Hij noemt zijn eerste publieke optreden dat aanstaande is ‘spannend’ maar oogt ontspannen en zegt ‘het leuk te vinden er vol tegenaan te kunnen gaan’. Coenen kan daarvoor bogen op zeven jaar ervaring als bestuurslid binnen de ondernemersvereniging en zegt goed te zijn ingewerkt door voorganger Braun.

De ondernemers hebben intussen de horde van de champagnetoren genomen en gaan druk ‘aan het netwerken’ met soms een culinair prikkertje in de hand. En dat bij aangename muziek van de band Soul ’n Jazz Tree met Niek, de zoon van Giel Braun achter de drums.

Doorlopende voorstelling

Het gezelschap verplaatst zich vervolgens naar de grote zaal waar directeur Narinx op humoristische wijze een afwisselend en informatief programma aan elkaar praat. Ron Coenen, de nieuwe voorzitter, mag aftrappen. Hij schetst het huidige ondernemersklimaat dat door de economische omstandigheden en de enorme regeldruk weinig vrolijk stemt. …’Maar mensen die praten kunnen geholpen worden,’ geeft hij zijn betoog een positieve draai. Coenen roept de leden op de expertisecentra van de LWV te ‘voeden’ via speciale enquêtes van de ondernemersvereniging. Met hun input over hindernissen voor ondernemers kan LWV in gesprekken met Provincie en Rijk aan de slag.

Na een videopresentatie breken twee sprekers namens de Provincie Limburg en ontwikkelingsmaatschappij Liof een lans voor de komst van de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg. Als het lukt de detector van zwaartekrachtgolven ‘binnen te halen’ betekent dit een enorme impuls voor de economie en wetenschap in de Euregio, stellen ze. Voor de beslissing op Europees niveau in 2025 valt, moet wel nog 1 miljard euro dekking gevonden worden en nog veel onderzoek naar de bodemgesteldheid plaatsvinden. Niettemin worden de aanwezigen opgeroepen alvast na te denken over kansen die er liggen door de ontwikkeling van het project onder het motto: ‘regeren is vooruitzien.’

Aan een grote tafel op het podium presenteert Huub Narinx vervolgens een eigen De Wereld Draait Door-aflevering met drie ondernemers uit Limburg over kansen en succesvol ondernemen in turbulente tijden. Kinderen, ‘de leden van de toekomst,’ stellen de vragen van af een grootbeeldscherm. Ze leggen de vinger soms op de zere plek. Bijvoorbeeld als het gaat over het spanningsveld tussen ondernemen en milieu.

Onderscheiding opgespeld

Als de LWV directeur het theaterprogramma afrondt met een woord van dank aan Giel Braun voor 12 jaar bestuurswerk bij LWV waarvan vier als voorzitter is er wat geroezemoes in de zaal.  Burgemeester Wil Houben van Voerendaal neemt het woord om zijn inwoner te danken voor diens lange rij aan maatschappelijke verdiensten. Namens de koning mag hij hem de versierselen opspelden. Een feestelijker opmaat naar de walking diner-receptie van de Limburg Happening 2022 ondenkbaar.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.