Business

Vijfsterrenbeleving in een huiselijke omgeving

tekst Maarten van Laarhoven
Ruim drie maanden is Floris Kemper nu directeur/gastheer van het Kruisherenhotel Maastricht. Een drukke periode, waarin hij niet alleen het uit de vijftiende eeuw daterende vijfsterrenhotel (het enige van Limburg) goed heeft leren kennen, maar ook twee van de drie belangrijkste events op de Maastrichtse evenementenkalender: carnaval en TEFAF. Twee nieuwe hoogtepunten voor de jonge hotelier, die ondanks zijn jeugdige leeftijd over een imposant cv beschikt.

Of hij de intentie heeft om in de toekomst een keer prins carnaval te worden? Floris Kemper (Zoetermeer, 1984) moet lachen. Het is niet de eerste keer dat hem deze vraag gesteld wordt. Dacht hij – vlak nadat zijn nieuwe werkgever Oostwegel Collection zijn aanstelling in het Kruisherenhotel bekend gemaakt had – vrij anoniem naar een huis in Bunde te gaan kijken, kwam hij erachter dat dat in Zuid-Limburg heel anders werkte. ,,Het eerste wat de makelaar deed was mij feliciteren met mijn nieuwe baan. Onmiddellijk daarna opperde hij dat ik dan ook wel van plan zou zijn om een keer prins carnaval te worden, net als mijn voorganger Bastiaan Klomp.”

Elkaar helpen

De titel Hoegen Hoeglöstigheid zal Kemper voorlopig niet kunnen toevoegen aan zijn indrukwekkende carrièreoverzicht, al was het maar vanwege het simpele feit hij niet in Maastricht geboren is. Maar voor het overige bouwt hij graag verder op het succesverhaal dat Klomp – die in januari 2016 op een bomvolle Markt in Maastricht tot prins carnaval werd uitgeroepen – en diens voorgangers de afgelopen jaren van het Kruisherenhotel gemaakt hebben. ,,Bastiaan heeft me laten weten dat ik, als ik vragen heb of ergens advies over wil hebben, altijd bij hem kan aankloppen. Elkaar helpen is in de wereld van de hospitality sowieso gebruikelijk. De directeuren van de belangrijkste hotels in Nederland kennen elkaar allemaal. Is het niet van een van de hotelscholen – want daarvan zijn er maar een paar in Nederland – dan is het wel omdat je ooit ergens hebt samengewerkt of je elkaar bent tegengekomen in een of ander samenwerkingsverband. Soms, zoals in dit geval, volg je elkaar zelfs op. Je zou denken dat je elkaars concurrenten bent, maar dat is maar ten dele waar. Ook in een wereldberoemde stad als Amsterdam staan alle hoteldirecteuren eigenlijk voor dezelfde vraag: hoe zorgen we er met zijn allen voor dat je toeristen en zakenmensen naar de stad blijft krijgen?”

Glazenspoeler

Al meer dan de helft van zijn leven is Floris Kemper werkzaam in de hotelbranche. Op zestienjarige leeftijd begon hij als glazenspoeler in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek, een baantje dat hij combineerde met een deeltijdopleiding Hotel Management aan de Saxion Hogeschool in Deventer. Dit nadat hij bij de Hoge Hotelschool in Maastricht, gezien het overstelpende aantal aanmeldingen daar, niet door de selectie was gekomen.

Het bleek een blessing in disguise, zoals de Engelsen het zo mooi verwoorden. De parttime opleiding stelde hem in staat om werken en leren op een efficiënte manier met elkaar te combineren. ,,Dat chique Bilderberghotel, inclusief de Italiaanse Trattoria Artusi – was een fantastische plek om ervaring op te doen, alleen al gelet op de belangrijke gasten die we vaak hadden. We verwelkomden onder anderen internationale sterren als Madonna. Als er in de omgeving van Arnhem iets te doen was, kwamen ze bij ons.”

Acht jaar lang werkte Kemper in Hotel De Bilderberg. Op zijn 23ste was hij er assistent F&B-manager. Achteraf gezien nog maar een van de onderste sporten van zijn carrièreladder, want na een ingelaste studie bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (gelijk aan het Engelstalige MBA) te hebben gevolgd, stoomde Kemper – ook op dat moment nog piepjong – door naar de top van de Nederlandse hotellerie. Vijf jaar lang bekleedde hij diverse managementfuncties binnen de NH Hotel Group. Zo gaf hij in 2016 leiding aan de renovatie van het Doelen Hotel, een 81 kamers tellend luxehotel op een toplocatie in het centrum van Amsterdam.

Beatles en Rembrandt

Samen met zijn team wist hij voor dit hotel, wereldberoemd vanwege onder anderen de Beatles die er ooit logeerden en de Nachtwacht van Rembrandt die er ooit hing, de vijfsterrenclassificatie in de wacht te slepen. Als adjunct-directeur las hij zich stevig in. Hij verdiepte zich in de historie van het pand en zorgde ervoor dat in het gebouw de bijzondere geschiedenis op allerlei manieren tot uitdrukking kwam. ,,Een superleuke ervaring, zeker gezien de mooie reviews op sites als Tripadvisor en Booking.com, waar we zelden lager scoorden dan een dikke 9.”

Na NH Collection Doelen volgde het NH Collection Barbizon Palace, een ander paradepaardje van de NH Hotel Group in de hoofdstad, met eveneens een vijfsterrenclassificatie. Floris Kemper werkte er met veel plezier. Maar toen hij eind vorig jaar vernam dat de meest gerenommeerde hotelcollectie van Limburg een opvolger zocht voor de directeur van het Kruisherenhotel Maastricht, zag hij zijn kans schoon om in Maastricht zijn ‘vijfsterrencarrière’ voort te zetten en op die manier dichter in de buurt van de ouders van zijn Limburgse vriendin Lotte te kunnen zijn. Dat kwam goed uit omdat de twee afgelopen zomer hun dochtertje Vere hadden gekregen.

Stukje wielrennen

Floris Kemper: ,,Het Kruisherenhotel is een volgende stap in mijn carrière. Tegelijkertijd ben ik ook heel wat stappen dichter bij mijn familie. In dit werk ben je veel van huis, want als je het gezicht van een hotel bent, moet je ook zorgen dat je er veel bent. Nu we in Bunde wonen valt voor mij zakelijk en privé veel beter te combineren. En samen met mijn schoonvader af en toe een stukje wielrennen is ook nooit weg.”

Carnaval heeft hij inmiddels goed doorstaan, mede dankzij een aanstaand lid van de familie Oostwegel, dat hem aan een pèkske hielp. ,,Een mooi evenement als Vasteloavend (zoals dat hier in Limburg heet) geeft je als hotelier de mogelijkheid om in verbinding te staan met de plek waar je werkt. We helpen onze gasten zich thuis te laten voelen in deze stad en dan is het belangrijk dat je je niet afsluit voor zulke belangrijke evenementen”, aldus Kemper.

Ook wat betreft TEFAF heeft de jonge hoteldirecteur zijn vuurdoop goed doorstaan. ,,Ik had het natuurlijk al begrepen, maar nu kan ik er ook uit eigen ervaring over meepraten: TEFAF is een van de drukste periodes van het jaar, maar voor het team van dit hotel ook de meest bijzondere periode. Zeven dagen per week zijn we er continu mee bezig. Alle hotelkamers zijn verhuurd, er is een wachtlijst voor het restaurant. En dan heb ik het nog niet over de geweldige, internationale sfeer die op elke vierkante meter van dit hotel te bespeuren is: overal borrelende gasten, zelfs in de bibliotheek. Op elk moment van de dag – en zelfs ’s nachts – voel je die bijzondere TEFAF-sfeer.

Voor een nieuwe directeur in het meest luxueuze hotel van Limburg is TEFAF uiteraard het perfecte moment om jezelf te presenteren. ,,Het betekent dat je je moet inleven in de gasten en er alles aan moet doen om precies te weten te komen hoe je hen op hun gemak kunt stellen, maar ook hoe je iets extra’s kunt toevoegen aan het hoge niveau van service dat deze gasten – die in de regel verblijven in de beste hotels ter wereld – gewend zijn.”

Energiedrankje

Soms schuilt de ultieme luxe in kleine dingen, aldus Kemper. ,,Als hoteldirecteur op dit niveau ben je daar constant mee bezig. Zeker in de eerste dagen van de beurs valt bij veel standhouders een behoorlijke spanning te bespeuren. Niet zo vreemd, want TEFAF is voor velen van hen de belangrijkste periode in het jaar. Het was erg bijzonder om dat dit jaar voor het eerst te mogen meemaken. Op een bepaald moment zijn we met een groepje – waaronder ook het keukenteam – bij elkaar gaan zitten en hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we onze gasten op een subtiele manier konden laten weten dat we voelen dat ze best wat extra energie konden gebruiken. Er is uiteindelijk een energiedrankje uitgekomen met appel, rode biet, boerenkool, waterkers, gember en sinaasappel, dat we serveerden in een weckpotje. We deden er een kaartje bij met de tekst: ‘de eerste dagen zitten erop, u zult wel wat extra energie kunnen gebruiken. Een geste die bijzonder werd gewaardeerd. Natuurlijk, we hadden ook kunnen kiezen voor een fles champagne op de kamer – iets wat we trouwens ook wel doen – maar dit viel helemaal in goede aarde. I could use some energy, was het antwoord dat we soms kregen. We vinden het leuk om op deze manier iets extra’s voor onze gasten te doen, liefst elk dag. Mijn team staat daar erg voor open, en dat is prettig, want zo kun je je gasten nog meer vijfsterrenbeleving geven.”

Autosleutels

Enkele dagen voorafgaand aan de TEFAF arriveerde vrij onverwacht een van de meest loyale gasten van het Kruisherenhotel. ,,Hij was iets eerder gekomen dan we hadden verwacht. Hij moest dagelijks heen en weer naar de op dat moment in opbouw zijnde TEFAF. Probleem was dat we op dat moment nog niet beschikten over de auto’s die tijdens TEFAF speciaal voor de gasten van de Oostwegel Collection rijden. Toen heb ik de sleutels van mijn leaseauto achtergelaten in het hotel en ben ik zelf op de fiets naar huis gegaan.”

Beleving creëren is belangrijk in zijn vak, zegt Kemper. Op een prettige manier emotie toevoegen aan het verblijf. Dat deed hij in al in Amsterdam. In het Kruisherenhotel in Maastricht zal dat niet anders zijn. De stad en zijn kleurrijke geschiedenis lenen zich er uitstekend voor. ,,Net als de sfeer van gastvrijheid en gastronomie die overal voelbaar is. Maastricht voelt voor veel mensen van buiten de stad aan als buitenland. Als je hier uit de trein stapt, voelt het echt alsof je op reis bent. Een van mijn belangrijkste uitdagingen is om dat gevoel te koppelen aan dit schitterende hotel. Dit vijfsterrenhotel – het beste wat er bestaat op het gebied van gastvrijheid – ligt midden in een stad die, net als Amsterdam, een historische en internationale uitstraling heeft. Tegelijkertijd is Maastricht een stad waar je naartoe gaat om te onthaasten. Mijn streven is erop gericht om die twee zaken met elkaar te combineren.”

Huiselijkheid

Al met al vormt zijn nieuwe baan een flinke uitdaging, waar hij gelukkig niet alleen voor staat, zo onderstreept hij bij herhaling. ,,De gast lezen is het moeilijkste wat er is, die kunst proberen we te beheersen. Belangrijk daarbij is dat je je collega’s alle ruimte geeft om daar iets mee te doen. Zodat ze op elk moment van de dag zelf het initiatief nemen en daarbij niet beperkt worden door regels en procedures.. Je inleven in de gast en er voortdurend op gericht zijn om zijn verwachtingen te overtreffen. Op een hoog niveau, maar wel zodanig dat de gast zich comfortabel voelt. Belangrijk is dat ook een luxehotel een stukje huiselijkheid in zich heeft.”

Foto’s Demy Janssen en Etienne van Sloun
_________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws