Home > Business > Vervaldatum: stralend doorwerken tot op hoge leeftijd

Vervaldatum: stralend doorwerken tot op hoge leeftijd

Auteur: Maarten van Laarhoven

De tegenwoordig in Heerlen wonende fotografe Wanna Renata (Utrecht, 1966) moet nog een kleine achttien jaar flink doorwerken voordat ze aanspraak kan maken op een basispensioen van staatswege. Desondanks verdiept ze zich sinds enkele jaren in de leefwereld van ouderen die niet aan het aftellen zijn of waren, maar ook na hun 67ste volop doorwerkten.

Renata, die fotografie studeerde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, raakte geïntrigeerd door dit thema. Ze legde de enorm gedreven ouderen die ze ontmoette vast op foto’s , waarmee ze de dialoog hoopt te stimuleren: wat betekent de verplichte pensioenleeftijd voor de samenleving? Het resultaat van haar werk is een tentoonstelling (titel: Vervaldatum) die komende zondag van start gaat in Centre Céramique in Maastricht. 

We zien er Willy Claes, oud-secretaris-generaal van de NAVO en minister van staat in België, wijlen professor Bob Smalhout (anesthesioloog en scherp columnist van de Telegraaf),  maar ook Kien van het Maastrichtse café Swaree. Slagersechtpaar Bèr en Tiny Pinckaers uit Eijsden hangt naast pianist Daniel Wayenberg, en actrice Gerda Havertong heeft op de expositie de Margratense boomkweker Jos Frints en de Maastrichtse antiquaar Ton Stille als buren.

Sinds het begin van Renata’s project is de ‘pensioenleeftijd’ in Nederland verhoogd van 65 naar 67 jaar. Een maatregel die nog steeds onderdeel van debat is. Het gros van de werkenden kijkt reikhalzend uit naar zijn pensioen. Uit onderzoek blijkt dat veel 60-plussers zich door hun laatste werkzame jaren heen slepen. De geportretteerden werkten echter door. Hebben jongeren daardoor minder kans gemaakt  op de arbeidsmarkt? Zou het economisch gezien haalbaar zijn de pensioengerechtigde leeftijd vrij te laten? 


Bezoekers wordt gevraagd hun mening hierover achter te laten op de Facebookpagina van Centre Céramique. Voor mensen zonder Facebook ligt er een gastenboek en op zondag 2 oktober, de laatste dag van de tentoonstelling, is er een groot slotdebat.

Aan deze tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma gekoppeld, dat begint met de opening om 14.30 uur door wethouder Mieke Damsma. Kijk voor praktische informatie en details rond de tentoonstelling op www.centreceramique.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.