Business

Verduurzamen van monumenten vergt specialistische kennis

Duurzaamheid is een van de belangrijke aandachtsgebieden binnen het bedrijf Klement-Rentmeesters. We hebben er een aparte afdeling voor onder leiding van Arthur Jansen. Het blijkt dat ook dit thema een kwestie is van specialisatie en kennis.

Het is een verzamelnaam voor heel zaken geworden”, vertelt Jansen. „Met verduurzaming wordt onder andere bedoeld het beter isoleren van gebouwen en het verbeteren van de installaties in het gebouw. Maar denk ook aan duurzame opwekking van energie. Oudere gebouwen verbruiken vaak veel energie, en met de stijgende energiekosten en klimaatdoelen is verduurzaming essentieel geworden.” Heel wat redenen dus om naar duurzaamheid te streven.

Lagere energierekening

„Vaak is een directe aanleiding het verbeteren van het energielabel, het verlagen van de energierekening of het verbeteren van het wooncomfort. Zeker bij monumenten is dat heel zinvol, want die hebben vaak nog te maken met slechte isolatie en tocht. Door een monument te verduurzamen kun je het comfort verhogen, de energierekening verlagen én bijdragen aan een beter klimaat voor de toekomst. Bij restauratie en herbestemming is het vaak een logisch moment om het gebouw te verduurzamen.”

De overheid heeft een speciale routekaart Verduurzaming Monumenten opgesteld om te komen tot CO2-reductie. Klement Rentmeesters brengt alles in kaart en stelt dan een degelijk plan van aanpak op.

Subsidies

„Wij hebben speciale DuMo-adviseurs voor Duurzame Monumenten in huis. In het plan dat ze maken, wordt gekeken naar de keuze van maatregelen, het beoordelen van bijvoorbeeld offertes van aannemers, naar mogelijkheden voor subsidies en financiering en ook de vergunningsaanvraag. Wij zijn een van de negen partijen in Nederland die werken met DuMo-adviseurs binnen het landelijk ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. En daar voegen we nog specialisten aan toe op het gebied van bouwhistorie, bouwkunde en -techniek, subsidies en vergunningen.”

Kennis van subsidieregelingen is van cruciaal belang. Via het ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een subsidie tot 50% mogelijk. Hier hebben we onder andere bij Chateau Neercanne gebruik van gemaakt. „Speciaal voor religieuze instellingen en ANBI-stichtingen in Limburg werken we samen met de Provincie Limburg vanuit het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed. Dit doen we onder meer voor de basiliek H. Servatius en de Sint-Matthiaskerk in Maastricht.”

Natuurlijke materialen

Het ontzorgingsprogramma van de Provincie Limburg ondersteunt eigenaren van maatschappelijk vastgoed bij het verduurzamen van hun panden. Het programma biedt kosteloos advies om verduurzaming te faciliteren, begeleid door DuMo-adviseurs van Klement Rentmeesters.

De specialistische kennis en ruime ervaring wordt niet alleen in Limburg en Brabant ingezet, maar door heel het land, van Terneuzen tot Enschede. „En we zien een ontwikkeling in het gebruik van technieken met natuurlijke materialen, zoals biobased isolatiematerialen en ook hennep ter isolatie. Die zijn prima te gebruiken om monumenten te verduurzamen.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws