Home > Branded content > Verandering als drijfveer

Verandering als drijfveer

Werving- en selectiebureau Equipe is gespecialiseerd in het zoeken naar mensen voor management-, directie- en toezichthoudende functies, zowel tijdelijk als vast. Bas Thissen en Luc Theunissen vormen de tweekoppige directie van het van oorsprong Maastrichtse bedrijf dat bedreven is in direct search – headhunting in de volksmond. Ze zoeken kort gezegd de juiste mensen voor de juiste positie, ook als die ogenschijnlijk niet beschikbaar zijn. En dat doen ze op grondige wijze.

Betrokken
Thissen en Theunissen zitten ontspannen achterover in de zithoek van hun statige pand aan de St. Hubertuslaan in Maastricht en vertellen enthousiast over hun werkwijze. Die is het best te typeren als doortastend en betrokken. ,,Aan het begin van ieder traject maken we een grondige analyse van een organisatie. Op die manier krijgen we een zo goed mogelijk beeld van de functie die we gaan invullen,” zegt Theunissen. ,,Dat is een intensief traject, waarbij we met  nogal wat mensen spreken, maar we merken dat onze opdrachtgevers het op prijs stellen.” Deze zorgvuldige analyse is volgens Theunissen en Thissen onder andere van belang om in kaart te brengen welke competenties er precies van een kandidaat gevraagd worden. ”Maar ook om te achterhalen of alle stakeholders op dezelfde golflengte zitten. Dit lijkt vanzelfsprekend maar soms blijken er in de kantlijnen toch wat verschillen te zijn die in het vervolgtraject tot uitdagingen kunnen leiden,” vult Thissen aan.

Spiegel
Ook het nemen van de adviesrol wordt door Theunissen benadrukt. ,,Zo komt het wel eens voor dat  een opdrachtgever een lijst met competenties heeft opgesteld die bijna niet verenigbaar zijn in één persoon, bijvoorbeeld beherende competenties in combinatie met stevig ondernemende competenties. Die spiegel willen we hen graag voorhouden om tot een zo goed mogelijke profielschets te komen.” Daarbij moet Equipe ook het verhaal van haar opdrachtgevers kunnen overbrengen op de buitenwacht. Dat vraagt om een diepe duik in het DNA van de organisatie. ,,Wanneer wij een geschikte kandidaat op het oog hebben, moeten we het verhaal van onze klant kunnen vertellen,” zegt Thissen. ,,Je moet iemand immers enthousiast maken om te solliciteren, ook al heeft hij of zij op dit moment al een mooie baan. Dan moet je ook weten hoe de cultuur en de sfeer binnen een bedrijf is en antwoord kunnen geven op alle vragen.”

Change management
De specialiteit van Equipe ligt onmiskenbaar op het gebied van change management. Daar waar organisaties geconfronteerd worden met een grote verandering, worden bijzonder specifieke competenties gevraagd. ,,Een goede change manager combineert vakkennis met sociale competenties,” vertelt Thissen. ,,We hebben, in samenwerking met gespecialiseerd assessmentbureau, methodieken ontwikkeld waarmee we mensen zorgvuldig kunnen selecteren en waarmee we onze personal bias – ons eigen oordeel – zo veel mogelijk wordt uitgesloten.” Vorig jaar organiseerde Equipe een evenement rondom het begrip verandering met onder andere schrijver en leiderschapsgoeroe Ben Tiggelaar. Ook besteedt Equipe aandacht aan het thema change management op haar website. ,,Daar laten we onder andere mensen aan het woord die bedreven zijn in het succesvol leiden van veranderingen. Zij geven hun visie daarop,” zegt Theunissen.

Marktkennis
Equipe startte in 2002 en heeft inmiddels kantoren in Amsterdam en Den Bosch, maar de roots van het bedrijf liggen in Limburg. De kracht van Equipe schuilt volgens de twee directieleden in de kennis die hun medewerkers hebben van de markt. ,,Wij weten waar bestuurders wakker van liggen,” zegt Thissen. ,,Onze mensen zijn bijzonder goed op de hoogte van wat er speelt in bijvoorbeeld de jeugdzorg, bij gemeenten of in het bedrijfsleven.” De markt, maar ook de menselijke factor vinden ze van groot belang. ,,We verbinden ons alleen aan organisaties die de ontwikkeling van mensen verankerd hebben in hun strategische doelstellingen,” zegt Theunissen. ,,Met andere woorden: het moet een goed werkgever zijn. Want ook de mensen die wij plaatsen zijn onze klanten. Je wil niet dat die in een wespennest belanden.”

___________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.