Business

Van Paus tot president, van artiest tot koning

tekst Jo Cortenraedt

Het hebben van een vliegveld in de buurt is een voordeel als het gaat om evenementen met belangrijke gasten uit het buitenland, zoals Pinkpop. Verschillende grote namen uit de popgeschiedenis zijn in de voorbije jaren met hun eigen vliegtuigen in ‘Beek’ geland, zoals de Rolling Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen en vele anderen. Ook musici als Eros Ramazotti, Peter Tosh, Julio Iglesias en Tina Turner hebben gebruik gemaakt van ‘de Limburgse luchthaven’. Een VIP is zeker ook de Britse miljardair Richard Branson die met zijn maatschappij Virgin Atlantic in de jaren tachtig een lijndienst opent op Londen. Hij wordt door een complete harmonie onthaald. De klassieke Viscount met z’n opvallend grote ramen laat zich na een paar jaar niet meer zien op MAA.

Het houden van een Europese topconferentie zoals die in 1991, die leidde tot het beroemde ‘Verdrag van Maastricht’, zou onmogelijk zijn geweest zonder de aanwezigheid van een vliegveld in de directe omgeving. Op die natte zondagavond in december landen achtereenvolgens onder meer de Franse president François Mitterrand, de Britse premier John Major en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. De aankomst van Paus Johannes Paulus II is een grote operatie, temeer omdat hij op het vliegveld ook een openluchtmis opdraagt. De grootste VIP-operatie uit de geschiedenis van MAA is ongetwijfeld in 2005 de komst van de Amerikaanse president George Bush. Hij bezoekt de Amerikaanse militaire begraafplaats en overnacht op Château St. Gerlach. De beveiligingsmaatregelen zijn ongekend voor Limburg. En uiteindelijk landen achter elkaar twee identieke jumbo’s van het type Boeing 747 in de bekende lichtblauwe kleuren. In de eerste zit de president en zijn gevolg, in de tweede zijn medewerkers en de Amerikaanse pers. VIP’s komen ook jaarlijks als de kunstbeurs TEFAF in MECC Maastricht wordt geopend. Vanuit de hele wereld komen dan de grote kunstverzamelaars met hun privé-jets, waardoor de platforms rondom de landingsbaan behoorlijk vol raken. Ook leden van het Koninklijk Huis maakten regelmatig gebruik van de Zuid-Limburgse luchthaven . Prins Bernhard, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en Willem-Alexander landden op de luchthaven. Recent stonden grote getalen fans klaar voor de komst van de voetbalploeg van Liverpool met Virgil van Dijk.

Het Duitse nationale elftal, Racing Genk, AC Milan, PSV, Ajax, Bayern München, AS Roma en Real Madrid gebruikten allemaal de Limburgse luchthaven. Een internationale ster die MAA als thuishaven gebruikt, is André Rieu. Hij vliegt zeer regelmatig van de luchthaven, die op 10 minuten van zijn huis in Maastricht ligt. „Voor mij is dat heel prettig. Als we met het orkest naar een Europese stad vliegen, dan huren we meestal een Fokker 100. En als ik zelf voor interviews en afspraken in bijvoorbeeld Lissabon of Boekarest moet zijn, dan vlieg ik met een Citation, zo’n kleinere privé-jet. Het grote voordeel is de snelheid en de goede service. Ik kan meestal met de auto het platform oprijden. We verliezen geen tijd met allerlei procedures. En bij aankomst van een vermoeiende reis ben je zo weer thuis, dat is wel heel fijn.”

Chapeau Content Creators

75 jaar, 657.436 vlieguren één memorabele reis. Deze zomer zocht Maastricht Aachen Airport de samenwerking op met Chapeau Content Creators voor de realisatie van het jubileumsmagazine van het Limburgse vliegveld.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

,

Maastricht Aachen Airport

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws