Business

UWC Maastricht leidt meiden uit ontwikkelingslanden op tot powervrouwen

tekst Maxime Cabo

Het United World College Maastricht (UWC) nodigt elk jaar een klein aantal meiden uit Afrika en het Midden-Oosten uit om ze in Limburg op te leiden tot zelfbewuste vrouwen die in eigen land het verschil kunnen maken.

Hoewel we tegenwoordig vaak de indruk krijgen dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden, blijkt de werkelijkheid anders. Zo worden de meeste medicijnen alleen getest op mannen, hebben zij een hoger salaris dan vrouwen en zijn er meer Nederlandse CEO’s die Peter heten dan vrouwelijke directeuren. Maar in landen als Nederland en België heb je als vrouw wel de mogelijkheid om vrij en onafhankelijk te zijn. En dat voorrecht geldt lang niet voor alle vrouwen op deze aardbol.

In ontwikkelingslanden hebben de verschillen in gender namelijk een veel grotere impact. En dan met name wanneer het onderwijs betreft. Het percentage meisjes van 15 tot 19 jaar dat niet naar school gaat, ligt daar immers een stuk hoger (25 procent) dan het percentage jongens in diezelfde leeftijdscategorie (10 procent). Vaak worden meisjes en jonge vrouwen uitgehuwelijkt en moeten ze helpen in het huishouden, waardoor zij niet de kans krijgen om onderwijs te volgen, terwijl goed onderwijs juist kan leiden tot minder ondervoeding, dodelijke ziekten, mensenhandel en seksuele uitbuiting.

Female empowerment

Daar wil United World College Maastricht met haar Female Empowerment-project aan bijdragen. De internationale school bij Stadion de Geusselt ambieert daarom elk jaar ten minste vijf meiden uit Afrika en het Midden-Oosten naar Maastricht te halen. Charlotte Groven, projectleider van het Female Empowerment-project, geeft aan dat UWC Maastricht ervan overtuigd is dat de wereld meiden en vrouwen nodig heeft. ,,Vrouwen in topfuncties, vrouwen als het gaat om het nemen van beslissingen, vrouwen als het gaat om het oplossen van conflicten, et cetera. Dat is ook de reden waarom we specifiek inzetten op meiden; omdat ze uiteindelijk uitgroeien tot de powervrouwen die we voor ogen hebben.”

Daarnaast staat UWC Maastricht voor diversiteit. Er komen leerlingen van over de hele wereld en met verschillende achtergronden naar de school. ,,Door ze samen te brengen, krijgen ze begrip voor elkaar en worden ze mooiere wereldburgers die zich in kunnen zetten voor een betere wereld. Je ziet vaak dat meiden als een soort katalysator werken. Dus als een meisje naar onze school gaat, is dat niet alleen voor haarzelf heel mooi; je ziet dat ze na haar studie terugkeert naar haar dorp om zich uiteindelijk in te zetten voor een hele gemeenschap. Zo hebben we een leerling die na UWC Maastricht iets met ICT wil gaan studeren. Ze wil namelijk dat technologie een belangrijkere plek in het onderwijs in haar thuisland Libië gaat innemen, omdat digitalisering daar nu nog helemaal niet bestaat. Door corona zijn alle scholen dicht en wordt er niks geleerd. En daar wil ze iets aan veranderen!”

United Women Conference

Om meer bewustzijn te creëren rondom female empowerment werd afgelopen oktober de eerste editie van de United Women Conference georganiseerd. De gasten, allemaal vrouwen, volgden een inspirerend programma vol speeches en workshops van topvrouwen en leerlingen. ,,We hebben veel positieve reacties gekregen van mensen die lid willen worden van ons netwerk en geraakt zijn door onze school.”

Door dit netwerk van inspirerende vrouwen kan het sneeuwbaleffect alleen maar groter worden. Met als doel in de toekomst onderwijs te realiseren voor alle vrouwen die de Peters van nu kunnen opvolgen. Want who run the world? Girls!

Discusworp 65, Maastricht (NL) – uwcmaastricht.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

,

UWC Maastricht

Gerelateerd nieuws