Home > Business > Tripels advocaten

Tripels advocaten

Algemene voorwaarden; de meeste ondernemers gebruiken ze, althans dat menen zij. Wanneer deze voorwaarden echter niet op juiste wijze aan de wederpartij ‘ter hand’ worden gesteld, zijn deze vernietigbaar, en missen daardoor alsnog toepassing, ook al is de toepasselijkheid afgesproken. Veel ondernemers zijn zich daarvan niet bewust. Enkel een voorgedrukte verklaring in de overeenkomst ‘voor ontvangst’ van de algemene voorwaarden volstaat (over het algemeen) niet als ‘ter hand stellen’, tenzij de wederpartij daarvoor afzonderlijk heeft getekend. Op welke wijze ter hand gesteld dient te worden is afhankelijk van de hoedanigheid van partijen, de aard van de overeenkomst, en of sprake is van een bestendige relatie. De wederpartij dient in ieder geval een redelijke mogelijkheid te krijgen om van de algemene voorwaarden kennis te kunnen nemen. De bewijslast rust op de gebruiker. 

Als de wederpartij zich met succes beroept op de vernietigbaarheid van uw algemene voorwaarden, kan dit grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan door middel van algemene voorwaarden beperkte aansprakelijkheden, of boeterentes bij te late betaling, maar ook welk recht van toepassing is (bij levering in het buitenland), en welke rechter bevoegd. Áls er dan al geprocedeerd moet worden, dan liever bij de rechtbank hier om de hoek, in Maastricht, zodat u bij mij achterop de scooter kunt springen. Dat bespaart reistijd. Zijn de algemene voorwaarden vernietigbaar, en zit uw wederpartij in Groningen, dan wordt het een kostbaar verhaal. 

Algemene voorwaarden moeten uw onderneming beschermen, en het is een kleine moeite om deze op de juiste wijze te gebruiken. Laat uw algemene voorwaarden niet ‘onderuit gaan’, doordat u deze niet correct hanteert. De gespecialiseerde advocaat weet waar op gelet moet worden bij het gebruik van de algemene voorwaarden, maar ook of de inhoud van die voorwaarden voldoet en of deze nog wel up to date is. Laat u daarom terdege adviseren. Kleine lettertjes hebben immers grote gevolgen.

Susanne Schnabel

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu