Home > Business > Spotters: vliegtuigen kijken als hobby

Spotters: vliegtuigen kijken als hobby

Voor veel mensen blijft het (laag) overkomen van een groot vliegtuig nog altijd een bijzondere ervaring. Hoe kan zo’n ijzeren gevaarte in de lucht hangen, vraagt menigeen zich dan af. Maar er is een kleine groep die veel verder gaat en zo veel mogelijk erbij wil zijn als er toestellen landen. Maastricht Aachen Airport heeft een tamelijke vaste club van spotters.

Arjen Sleeuwenhoek kijkt even op z’n mobieltje. Via een van de voor spotters populaire apps zoals Flightradar kan hij precies zien wanneer er weer ‘een grote jongen’ in aantocht is. In dit geval een Boeing 777 van Ethiopian. „Die hangt nu boven Düsseldorf”, vertelt hij. De spotters van ‘Beek’ hoef je niks wijs te maken, die weten hoe de windvaan erbij hangt. Ze hebben zelfs een heuse vereniging. Die heette eerst ‘First Aviation Society Limburg’, daarna werd dat ‘Spotting Group Maastricht’, compleet met eigen website. Sleeuwenhoek is voorzitter. Naast deze spottersvereniging heb je ook nog ‘MST Aviation’, een online forum dat nu is overgegaan op de naam ‘FlyMST’. Waarbij MST de afkorting is die de luchtvaart internationaal voor Maastricht Aachen Airport gebruikt. Sleeuwenhoek houdt zelf nog een blog bij op Facebook onder zijn eigen naam. „Sommigen maken ook video’s, maar ik beperk me tot tekst en foto’s. Welke kanalen ook gebruikt worden, het gaat er bij de spotters vooral om zoveel mogelijk verschillende toestellen met eigen ogen te zien en er een en ander over te weten komen. „Registratienummer, land van herkomst, bouwjaar, dat soort dingen. Het leuke is natuurlijk door al die digitale informatie, dat je van tevoren weet wat er komt. Dat was vroeger niet het geval, het was dan een grote verrassing wat uit de lucht kwam.”

De spotters zijn in hun vrije tijd regelmatig rond de luchthaven te vinden met hun fototoestel en notitieblokje. Ze staan niet allemaal op een kluitje. „Nee, je wisselt van locatie, al naar gelang bijvoorbeeld de stand van de zon. En uiteraard van welke kant het vliegtuig aankomt.” Menigeen heeft een trapje bij zich om over de omheining te kunnen fotograferen, Sleeuwenhoek ook. En apparatuur om de radiofrequenties op te zoeken zodat je de gesprekken tussen de piloten en de verkeersleiding kunt volgen. “Dat maakt het boeiend. De harde kern van spotters bestaat uit rond de dertig mensen, wij komen elkaar regelmatig tegen bij het vliegveld.” Hoe groter de variëteit in vliegtuigen, hoe beter voor de spotter. Maastricht Aachen Airport is uiteraard veel kleiner dan internationale luchthavens zoals Schiphol en Brussel. Maar Sleeuwenhoek is niet ontevreden. „Vroeger had je nog meer variëteiten, maar nu zie je toch ook nog veel verschillende toestellen. Mede dankzij SAMCO, dat onderhoud doet voor nogal wat maatschappijen. Die komen uit allerlei werelddelen.” De twee grootste vliegtuigtypes die ooit op Maastricht geland zijn, de Amerikaanse Galaxy C5 en de Russische Antonov 124, heeft Sleeuwenhoek met z’n telelens gevangen. „Dat zijn de grootste die er überhaupt bestaan, die mag je niet missen. Die Galaxy bracht auto’s en ander materieel voor de komst van president Bush.” De vliegtuigen met de Rolling Stones, André Rieu en Bruce Springsteen heeft Sleeuwenhoek ook gezien. Natuurlijk, dat is vanzelfsprekend voor een echte spotter. En op de openingsdag van de kunstbeurs TEFAF is het ‘highlife’. „Ja, dan neem ik meestal wel een dagje vrij van mijn werk, want dan komen er zóveel privéjets, die wil je niet missen. Gelukkig is het voor mij niet ver, ik ben er zo, want
ik woon in Moorveld, dus ik kan ze bijna niet missen.” Intussen kijkt hij af en toe op z’n telefoon. Hij moet het wel goed in de gaten houden.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.