SEO als waardevol handvat voor (online) journalistiek
Bij het horen van de woorden ‘SEO-teksten’ gaan bij menig doorgewinterd journalist de alarmbellen af en de hakken in het zand. Jarenlang was het verhaal, de scoop, nummer één prioriteit bij het schrijven van een artikel. Anno 2024 lijken kliks, zichtbaarheid en Google score de overhand te nemen, en kunnen onafhankelijke platformen met een hoge journalistieke waarde moeilijk concurreren met door AI gegenereerde SEO-teksten en slimme programmeurs en marketeers. Betekent dat dan dat journalistiek plaats moet maken voor reclameteksten? Nee hoor!
In het voorjaar van 2024 moet ook het online redactieteam van Chapeau Magazine geloven aan een cursus SEO (kort voor: search engine optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie). Journalistieke content maken is immers één, de juiste doelgroep weten te bereiken is een tegenwoordig een vak apart.
Aan de vooravond van desbetreffende SEO-cursus, drukt een van onze rijpere collega’s zijn ongenoegen uit over het fenomeen. Toevallig is diezelfde dag in een landelijke krant een artikel verschenen waarin wordt gesteld dat ‘zoekmachines lijden onder SEO-spam’, en daar is hij het mee eens. Conclusie: „SEO is slecht en heeft niks met journalistiek te maken’’. De collega in kwestie laat weten wel te komen naar de cursus, maar we moeten vooral niet van hem verwachten dat hij zou participeren. Hij belooft zijn kritische opmerkingen voor zich te houden.

Eenmaal bij de cursus gearriveerd lijkt de desbetreffende collega zich inderdaad aan zijn woord te houden. Het blijft stil aan die kant van de tafel. In ieder geval totdat we zo’n uurtje bezig zijn. In de tussentijd heeft webbouwer en SEO-specialist Edwin Heusschen een tipje van de zoekmachine-sluier opgelicht. Op de vraag ‘wat is belangrijk voor Google’ – en dus: wat maakt een tekst een SEO-tekst – blijken de antwoorden: relevantie, actualiteit en techniek.
Wat blijkt: een journalistieke tekst wordt een goede SEO-tekst met behulp van een paar minuscule aanpassingen aan de tekst én de technische instellingen van de website. Edwin: „Het is vooral belangrijk om voordat je begint met schrijven na te denken over het zoekwoord waar je op gevonden wil worden, en dan vooral rekening te houden met zoekwoorden waarvan jij denkt – en Google weet – dat jouw doelgroep erop zoekt. Dat zoekwoord laat je een aantal keren, maar niet te vaak, terugkomen in jouw tekst.’’
„Eigenlijk net zoals het schrijven van een titel voordat je begint aan de rest van de tekst,’’ roept de ervaren collega enthousiast. „Net zoals ze dat al bij jaar en dag op de school van journalistiek onderwijzen?!’’
SEO, een setje simpele handvatten die helpen om journalistieke tekst te laten scoren op Google
De rest van de SEO-cursus loopt als een zonnetje, met louter stralende gezichten aan tafel. Als we naar buiten liepen tikt de collega me aan. „Dus éigenlijk door hier en daar iets anders naar een tekst te kijken, kunnen we onze verhalen aan veel meer mensen laten lezen. Dat is eigenlijk alleen maar super, toch?!’’
De conclusie van vandaag blijkt dat een journalistieke tekst met SEO in het achterhoofd schrijven, héél iets anders is dan nietszeggende websites die bol staan van reclametaal en op slimme manieren proberen het internet te veroveren.
Sinds de SEO-cursus door Edwin Heusschen van 043WEB scoorde chapeaumagazine.com een aantal absolute highscores op het gebied van pageviews. Allemaal direct afkomstig vanuit Google, simpelweg door hier en daar een kleine aanpassing te maken in content die naadloos aansluit bij het mediamerk Chapeau.
Benieuwd wat 043WEB voor de vindbaarheid van jouw bedrijf kan betekenen? 043web.nl