Seinen op groen voor beleggen?
Precies tien jaar geleden zakte de Amerikaanse bank Lehman Brothers door haar hoeven. Het was het begin van een ongekende financiële en vervolgens economische crisis die wereldwijd diepe sporen trok. Beurzen stortten in, beleggers gingen voor miljarden en misschien wel biljarden euro’s en dollars het schip in. Nu de wonden zijn geheeld en de koersen hersteld, wint beleggen weer snel aan populariteit. Tijd om in te stappen?
Geld op de bank bewaren kost geld. Boven de drempel van € 25.000 rekent de Nederlandse fiscus grofweg 1,2 procent vermogensbelasting op spaargeld, rendementsheffing genoemd. Aangezien de banken de spaarrente bijna op nul gezet hebben én het geld door de inflatie op zich al minder waard wordt, is sparen vanuit financieel oogpunt een slechte optie.
RISICO’S
Beleggen dus maar? De seinen staan op groen, de wereldeconomie groeit, de beurzen volgen. Vastgoed zit in de lift. Misschien is een belegging in cryptocurrency zoals de Bitcoin wel een idee. Of een investering in startups die via crowdfunding hun bedrijf willen opzetten. Smaken genoeg. Zeker, weet ook Annemarie van Gaal, de in Heerlen opgegroeide onderneemster en gekend beleggingsadviseur. Maar ze waarschuwt tegelijk voor de risico’s. „Beleg met geld dat je zeker de komende zeven jaar niet nodig hebt,” zegt ze. „Soms win je en soms verlies je, zo eenvoudig is het. Je moet de tijd hebben om na een eventuele koersval het herstel af te wacht-en. Daarnaast waarschuw ik altijd voor de mooie praatjes en glanzende folders van de ‘fraudefondsen’. Ze beloven gouden bergen, fantastische rendementen. Te mooi om waar te zijn, en dat blijkt dan ook zo te zijn. Vertrouw op je eigen achterdocht, doe research of laat ervaren adviseurs je helpen.”
AANDELEN
Dit gezegd hebbende adviseert Annemarie van Gaal te investeren in aandelen. „Hoe? Ga in zee met banken of professionele beleggingsadviseurs. Of doe het zelf. Begin klein en breidt langzaam uit. Lees de kranten, volg de koersen van een aantal aandelen. Laat je informeren over bedrijven en aandelen. Best interessant, want je leest het nieuws met andere ogen. Stel voor jezelf een pakket samen van bijvoorbeeld tien aandelen uit verschillende branches, waarvan jij denkt dat het wel eens wat zou kunnen worden. Als je een meer passieve belegger bent, verdiep je dan in indexbeleggen, daarmee volg je gewoon de verschillende indices op verschillende aandelenbeurzen. Je vermogen beweegt mee met de aandelenmarkt.”
DUURZAAMHEID
Een duidelijke beleggingstrend is investeren in duurzame fondsen en aandelen. „In korte tijd een factor geworden bij de beslissingen van beleggers,” zegt Rob Bauer, teamleider Sustainable Development en hoogleraar Finance aan de Maastricht University School of Business and Economics (SBE). „Mensen zijn bewuster geworden, zeker tijdens de laatste crisis en de aanhoudende waarschuwingen over het veranderende klimaat en de mogelijke voedsel- en water-tekorten. Grote asset owners als pensioenbeheerders – zoals APG in Heerlen – spreken bedrijven aan op bijvoorbeeld kinderarbeid. Ze hebben de middelen en de plicht hun achterban naar hun mening te vragen. Aandeelhouders hebben zo wel degelijk invloed.”
EIGEN KOERS
Michiel van Vugt, oud-tophockeyer en schrijver van boeken over beleggen en gedrag, adviseert vooral een eigen koers te volgen. Kuddegedrag helpt niet, zegt hij, de drang om steeds actie te ondernemen evenmin. „Blijf als de voetbalkeeper staan bij een strafschop,” houdt hij zijn gehoor tijdens lezingen altijd voor, „dan heb je de meeste kans de bal te stoppen. Vergelijken met andere beleggers is ook gevaarlijk. Redeneer vanuit jezelf. Welk doel wil je bereiken? De beurs is irrationeel. Kijk naar het klimaat op de lange termijn. Baseer je beslissingen op rationele informatie en laat je niet leiden door emoties en aannames.”
TWEEDE HUIS
Investeren in vastgoedfondsen wint ook aan populariteit, aangejaagd door de aantrekkende huizenmarkt. Analisten wijzen echter ook op de nog altijd grote leegstand van kantoren en retail. Een tweede huis aanschaffen is een droom van velen. Komend voorjaar wordt in het MECC in Maastricht weer de beurs Second Home gehouden, een evenement dat steeds meer mensen trekt. „Oriënteer je goed,” luidt het advies van Annemarie van Gaal. „Huizen, ook tweede huizen, houden niet altijd hun waarde. Ook is de hypotheekrente van een tweede huis niet aftrekbaar en over de waarde minus de hypotheekschuld, betaal je vermogensbelasting.”
VERBETERINGEN
Andere opties zijn er natuurlijk ook, ver-volgt Annemarie van Gaal. „Je kunt je geld besteden aan iets dat waarde houdt, zoals je woning. Een prima bestemming voor geld dat je over hebt, is om het te besteden aan duurzame verbeteringen in je huis. Heel actueel is de energietransitie. We moeten van het gas af, overschakelen op elektriciteit uit zonnepanelen en warmetepompen. Dat zijn forse investeringen waardoor je uiteindelijk wel nul euro kwijt bent aan energiekosten.”
SCHENKEN
Schenken, niet direct een gedachte bij beleggen. „Waarom niet? Als je een flink geldbedrag over hebt en je weet zeker dat je een deel daarvan niet zelf nodig hebt, dan kun je overwegen om het te schenken aan je kinderen of aan je kleinkinderen. Het is leuk en verstandig om je kinderen alvast een voorschot te geven op wat zij later van je zullen erven. En hoe minder er uiteindelijk over is aan erfenis, hoe minder erfbelasting er na het overlijden betaald hoeft te worden.”
FOTOGRAFIE: ANNE JANNES EN JOOST GOVERS
_____________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <