Samco thuis op Maastricht Airport
Maastricht Aachen Airport mag dan enkele magere jaren achter de rug hebben, onderhoudsbedrijf Samco groeide gestaag door. Tientallen airliners uit vooral Europa, Afrika en Azië dirigeren hun toestellen naar Maastricht voor grote en kleine servicebeurten. Met de bouw van een nieuwe hangar kiest Samco definitief voor de regionale Zuid-Limburgse luchthaven.
Constant van Schaik maakt er geen geheim van: 2017 was een spannend en cruciaal jaar voor het in 1988 opgerichte bedrijf dat hij in 2005 met een compagnon, André Velda, overnam via een management buy out. „De toekomst van de luchthaven was onzeker. Samco is weliswaar niet afhankelijk van vracht- of passagiersvervoer, maar wel van een start- en landingsbaan. Pas na garanties van de provincie Limburg over de continuïteit en het contracteren van een nieuwe exploitant hebben we de knoop doorgehakt: stoppen met onze tweede vestiging in Rotterdam en verder uitbreiden op Maastricht Airport.”
Nieuwe hangaar
Waarmee ruim tweehonderd banen gegarandeerd zijn en Maastricht Airport een belangrijke klant behoudt. Sterker, Samco groeit door. De uitbreiding is inmiddels zichtbaar in de vorm van een gloednieuwe hangar die in april opgeleverd wordt. „Een miljoeneninvestering waarmee we een nieuwe markt aanboren. Tot nog toe hebben we ons altijd gericht op de wat kleinere vracht- en passagierstoestellen van met name Bombardier, ATR, Fokker en Embraer. Met de nieuwe hal en bijbehorend equipment krijgen we nu de capaciteit voor de zogenoemde narrowbodies, toestellen tot ongeveer 170 zitplaatsen. We beginnen met het nieuwste type van Bombardier enkunnen nu ook vergelijkbare toestellen van Airbus en Boeing servicen.”
‘Onze mensen sleutelen niet alleen hier aan vliegtuigen, voor dagelijks onderhoud zenden we medewerkers uit naar tientallen landen in Europa, Azië en Afrika’
Supplychain
Constant van Schaik is duidelijk opgelucht na de ontwikkelingen vorig jaar. „We zitten hier prima. Er zijn voldoende parkeerplekken voor de toestellen en we kunnen door de centrale ligging ten opzichte van internationale vliegvelden snel onderdelen laten leveren. De supplychain is in deze tak van sport erg belangrijk. Onderhoud is strak gepland, airliners houden hun toestellen niet langer aan de grond dan noodzakelijk. Daarnaast heeft de maintenance boulevard hier op MAA zich ondanks alles goed ontwikkeld. Onze buren zijn sterk in componenten en composieten en spuiterij MAAS heeft een sterke positie opgebouwd. Samen staan we goed op de kaart bij heel veel grote maatschappijen.”
Opleiding
Nog een belangrijke reden om op MAA te blijven is de opleiding luchtvaarttechniek van Leeuwenborgh, net om de hoek. „Misschien wel de belangrijkste. We nemen voortdurend mbo’ers met een basisopleiding aan die we vervolgens zelf scholen tot gecertificeerde monteurs. Dat zijn trajecten van zes jaar. Zonder Leeuwenborgh zou het heel lastig zijn om voldoende kandidaten te vinden. Terwijl we wel heel interessante banen bieden. Onze mensen sleutelen niet alleen hier aan vliegtuigen, voor dagelijks onderhoud zenden we medewerkers uit naar tientallen landen in Europa, Azië en Afrika. Internationale banen dus. Dat worden er de komende jaren alleen maar meer.”