Home > Business > Roel Kerckhoffs van Kerckhoffs Advocaten over de corona-crisis

Roel Kerckhoffs van Kerckhoffs Advocaten over de corona-crisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine spreekt de komende tijd met relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Roel Kerckhoffs, van Kerckhoffs Advocaten, dat vandaag precies 70 jaar bestaat.

Een platina jubileum met een bitter randje. Vandaag, 20 maart 2020, is het precies zeventig jaar geleden dat de Maastrichtse advocaat mr. Jef Kerckhoffs een houten bordje met inscriptie naast de deur van zijn kantoor aan de Alexander Battalaan hing ten teken dat in het betreffende pand een advocaat en procureur werkzaam was. ,,Een bijzonder moment waarbij we vandaag uitvoerig stil hadden willen staan, onder meer met een groot feest, maar dat hebben we weken geleden al verplaatst. Jammer, maar het is niet anders. De tijd dat we kunnen feesten komt wel weer; gezondheid gaat voor alles”

Dat geldt ook voor zijn kantoor, dat alweer heel lang gehuisvest is aan de Wilhelminasingel in Maastricht en sinds enkele jaren ook een vestiging heeft aan de Bekkerweg in Heerlen. ,,We volgen als kantoor de richtlijnen van het RIVM. We zijn gewoon geopend, maar iedereen die ook maar een klein beetje hoest, proest of snottert, werkt vanuit thuis. Dat kan ook bijna niet anders, want juist in deze tijden is het extra druk.”

Cliënten worden zo min mogelijk te woord gestaan op kantoor. Vrijwel alle adviezen worden telefonisch verstrekt. ,,Het overgrote deel van onze cliënten is ondernemer en juist voor ondernemers is dit een heel onzekere tijd. Ze maken zich zorgen: betekent dit niet het einde van onze zaak? Kunnen we onze verplichtingen nog wel nakomen? Hoe zit het met onze huurcontracten en andere overeenkomsten? Hoe ga ik om met grote annuleringen? Kan ik een beroep doen op de overmachtclausule? Is hier sprake van onvoorziene omstandigheden? Allemaal zaken waarover we in zijn algemeenheid wel kunnen adviseren, maar helemaal precies weten we het ook niet, omdat er op dit moment heel veel dingen door elkaar lopen. Het zal nog wel even duren voordat we op alle vragen een antwoord hebben.”

Ook op het gebied van arbeidsrecht komen bij Kerckhoffs Advocaten op dit moment veel vragen binnen. ,,Dat was natuurlijk te verwachten. Ook op dat vlak zitten ondernemers met veel onzekerheid. Wat hun vaste werknemers betreft worden er noodmaatregelen getroffen – zo neemt de overheid 90 procent van het loon voor haar rekening – maar hoe die in de praktijk gaan uitpakken, zullen we de komende tijd gaan zien. Op dit moment is geen eenduidig advies te geven. Wel kunnen we in zijn algemeenheid adviseren; let hierop of let daarop. Maar de meeste gesprekken die we op dit moment voeren zijn kort. Een lichtpuntje voor ons is dat hier per 1 april een nieuwe advocaat begint. Die is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Verder zullen we soepel omgaan met cliënten die op dit moment niet meteen kunnen betalen. Als iemand aannemelijk kan maken dat het echt niet gaat, hebben wij daarvoor begrip. Dat is, zou je kunnen zeggen, op dit moment onze bijdrage aan de maatschappij.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.