Home > Business > Riedel overweegt productie kristallen ‘Limburg wijnglas’

Riedel overweegt productie kristallen ‘Limburg wijnglas’

Auteur: Maarten van Laarhoven

Er is een serieuze lobby gaande om de beroemde glasproducent Riedel in het Oostenrijkse Kufstein te bewegen een hoogwaardig kristallen wijnglas op de markt te brengen dat speciaal geschikt is voor witte wijn uit Limburg. Het is de bedoeling dat het exclusieve handgeblazen kristallen glas – dat The Limburg Glass moet gaan heten – een eigen plek krijgt te midden van de speciale range topglaswerk die al sinds jaar en dag wordt gebruikt in onder meer de internationale topgastronomie en door wijnfanaten over de hele wereld.

Glasproducent Riedel ontwerpt in zijn fabriek in Tirol al sinds het einde van de jaren vijftig speciale glazen en karaffen die niet alleen schitteren vanwege het hoogwaardige kristal dat ervoor gebruikt wordt, maar ook omdat ze qua ontwerp helemaal zijn afgestemd op bepaalde typen wijn. Nagenoeg alle klassieke wijnstreken hebben ‘dekking’. Zo zijn er glazen die bij uitstek zijn voor de grote wijnen uit Bordeaux, Rioja en Toscane. Daarnaast is er speciaal glaswerk waarin de druivenrassen pinot noir (Bourgogne) en nebbiolo (Barolo) het beste tot hun recht komen. Ook liefhebbers van de betere champagnes, de grote rieslings en de wijnen uit de Noordelijke Rhône kunnen dankzij Riedel extra van een goed glas wijn genieten. Vanzelfsprekend zijn er ook diverse glazen voor verschillende stijlen whisky en cognac.

Een speciaal glas voor zogeheten ‘cool climate druivenrassen’, waaronder de in Limburg veel aangeplante auxerrois, maar ook müller‑thurgau en pinot gris, ontbreekt nog in het rijtje. Tot groot professioneel ongenoegen van Maurice Warnier, vinoloog en sommelier bij het Maastrichtse wijnrestaurant Mes Amis. Warnier, tevens eigenaar van Vinteur – Gastronomie op Locatie, een bedrijf dat zich toelegt op de promotie van met name Limburgse wijnen, trok de stoute schoenen aan en benaderde Riedel met het idee om een speciaal Limburg-glas in productie te nemen.

Riedel heeft voorlopig positief gereageerd. Guilherme Mantovani, bij het internationaal bekende bedrijf commercieel verantwoordelijke voor onder andere Nederland, is inmiddels poolshoogte komen nemen in Maastricht, aldus Warnier. ,,Hij is komen proeven en heeft zich laten overtuigen van de specifieke karaktereigenschappen van de auxerrois. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven dat zijn bedrijf bereid is om de mogelijkheden serieus te onderzoeken.”

Steeds meer Limburgse wijnen – met name witte – zijn van een internationaal niveau – en dat niveau zal de komende jaren, onder meer door het veranderende klimaat, alleen maar beter worden. Bij vergelijkende proeverijen blijkt steeds opnieuw dat Limburgse wijnen de concurrentie klassieke wijnlanden als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië gemakkelijk aankunnen.

De Limburgse wijnglaslobby wordt inmiddels ondersteund door een tiental Limburgse wijnboeren. Ook vanuit de horeca lijkt er serieuze interesse te zijn. Dat moet ook wel, want glasproducent Riedel is en blijft een commercieel bedrijf. ,,Een van de voorwaarden om The Limburg Glass in productie te krijgen is naar het zich nu laat aanzien dat er ten minste 20.000 van worden afgenomen”, aldus Warnier.

Een hele uitdaging, want een echt handgeblazen Riedelglas is allerminst goedkoop. De laagste consumentenprijzen liggen rond de 15 euro per stuk. Deze prijzen lopen uiteraard nog verder op bij kleinere oplages en modellen die nog exclusiever zijn dan andere.

Volgens Warnier valt de ‘zware opgave’ om Limburg een eigen wijnglas te bezorgen op de keper beschouwd wel mee, als de horeca en eventueel ook de Provincie Limburg en andere partijen zich achter het idee scharen en wellicht ook bereid zijn mee te investeren. ,,Het verdient zich vanzelf terug”, aldus Warnier. ,,Wat is er mooier dan wijnliefhebbers van Parijs tot New York aan de hand van The Limburg Glass te laten zien dat ook wij een serieus wijnland aan het worden zijn.”

_____________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu