Rentmeester een veelzijdig vak
Wat doe je dan?, wordt weleens aan me gevraagd. Bij het beroep makelaar wordt die vraag niet gesteld, maar dat vak is maar een klein onderdeel van al onze activiteiten binnen Klement Rent-meesters. Als je digitaal gaat zoeken, dan krijg je een algemene beschrijving zoals ‘een beheerder van onroerend goed, in opdracht van de eigenaar’.
Ja, dat is zeker het geval. En ook dat een rentmeester doorgaans een breed opgeleide vastgoeddeskundige is. Heel veel aspecten komen in ieder geval in onze portefeuille aan de orde: makelaardij (inderdaad), grondzaken, exploitatie, herbestemming, verduurzaming, restauratie, transformatie, subsidies, bestemmingsplan, groen erfgoed, erfpacht. En dan heb ik nog niet alles opgenoemd. Een mooie omschrijving vind ik wel de volgende: ‘Een rentmeester is gericht op de lange termijn en is dus niet uit op snel gewin’. Daar voel ik me goed bij, want dat is zeker een belangrijke waarde in mijn vak en dat van mijn collega’s binnen ons bedrijf. Wij ademen liefde voor monumenten en landgoederen. We wonen, werken en léven in monumenten en worden steeds gedreven om dit moois te vitaliseren en te behouden voor de toekomst.
Als rentmeester heb je niet alleen veel kennis nodig, maar ook geduld en menselijk inzicht. Je bent in een dienende rol en dringt geen mening op. Mensen komen naar ons toe met soms complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld, ze wonen in een grote boerderij of monumentaal pand met een flink stuk grond, maar gezien de vorderende leeftijd denken de bewoners na over de vraag hoe lang ze er nog moeten blijven zitten en wat er met het eigendom in de toekomst moet gebeuren.
Dan ga ik niet een keertje langs om te taxeren en te kijken om het zo snel mogelijk te verkopen. Nee, als rentmeester hoor je alle mogelijke opties op tafel te leggen, ook die waar de mensen zelf nog niet aan gedacht hebben. Zijn er bijvoorbeeld kinderen en wat zijn hun wensen? Is er iets geregeld wat betreft erfenis? Is het zinvol om te kijken naar restauratiemogelijkheden en zijn daar subsidies voor? Wat is de huidige bestemming? Is er eventueel een alternatieve bestemming te bedenken zoals een vakantieboerderij, appartementen of anderszins? Er komt dan heel veel op die mensen af en als rentmeester zit je dan verschillende keren met hen aan de keukentafel. Je wordt een vertrouwenspersoon op wie ze kunnen varen. Zelf moeten ze de beslissing nemen, maar wij kunnen wel alle mogelijke opties op tafel leggen, zodat ze achteraf geen spijt krijgen en ook niet voor verrassingen komen te staan.
De menselijke factor is dan ook de boeiendste kant van mijn vak. Je kennis inzetten om mensen echt te helpen. En dan kun je vaak ook nog prachtige gebouwen met een cultuurhistorische waarde van de ondergang redden door naar nieuwe mogelijkheden te kijken. Elke dag is daarom anders en boeiend.
Rijksweg 4, Gulpen (NL) – klement-rentmeesters.nl