Business|Limbourgeois|Society

Rabo Topclub 2023: optimisme met een voorzichtige slag om de arm

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Frits Widdershoven

De Limburgse economie heeft het de afgelopen tijd relatief zwaar gehad, maar de veerkracht die veel ondernemers aan de dag legden, heeft enorm veel goedgemaakt. Die boodschap viel dinsdag te beluisteren tijdens de editie 2023 van Rabo Topclub, de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor relaties, leden en klanten van de Rabobanken in Zuid-Limburg.

Tijdens de bijeenkomst in Theater aan het Vrijthof in Maastricht luisterden de 550 genodigden aandachtig naar bijdragen van Rabobank-directeur Pascal Vandermeulen en senior econoom Maartje Wijffelaars. Deze laatste plaatste de economische situatie in een wat breder verband.

,,Wat kunnen we toch wreed zijn voor elkaar”, verzuchtte Vandermeulen – tevens gastheer van de avond – na een drieënhalve minuut durend overzicht van het wereldnieuws van het afgelopen jaar, dat neerkwam op een aaneenschakeling van oorlogen en natuurrampen. ,,Signalen van moeder aarde dat we werk moeten maken van de energietransitie”, aldus Vandermeulen.

Hij constateerde dat de Limburgse economie in 2022 niet slecht heeft gefunctioneerd, ook al is duidelijk te zien dat veel bedrijven, net als consumenten, relatief spaarzaam zijn geweest. ,,Energie-intensieve bedrijven hebben hun verdienmodel moeten omgooien”, aldus de bankdirecteur, die het Limburgse bedrijfsleven als ‘sterk innovatief’ betitelde.

Senior econoom Maartje Wijffelaars gaf inzicht in de hoge inflatie, de krappe arbeidsmarkt en de oplopende rente in grote delen van Europa. ,,De inflatie is voorbij de piek, maar blijft hoog”, stelde ze vast.

Wat de gasprijs betreft had Wijffelaars slechts nieuws voor de mensen in de zaal. ,,Die blijft nog jarenlang hoog”, waarschuwde ze, waarna ze een uitgebreide toelichting gaf op de complexiteit van de energiecrisis, die grotendeels veroorzaakt is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de daaruit voortvloeiende terugloop van goedkoop gas vanuit Rusland.

Een oplossing ligt volgens Wijffelaars niet zo één twee drie voor de hand, omdat elke ingreep ertoe leidt dat ook op een ander vlak stevige veranderingen nodig zijn. Ook waarschuwde ze voor de verborgen bedreigingen van de zogeheten prijsplafonds. Die zouden er volgens haar toe kunnen leiden dat consumenten en bedrijven zich onvoldoende geroepen voelen om zuinig met energie om te gaan.

De hele zaal – niet-voetballiefhebbers incluis – veerde op bij de energieke bijdrage van voormalig topscheidsrechter Björn Kuipers, die naast zijn huidige werkzaamheden als ‘scheidsrechtersscout’ voor de Europese voetbalbond zelf ook eigenaar is van onder meer enkele supermarkten. Kuipers begon op 16-jarige leeftijd met fluiten, om zulks de daaropvolgende 16 jaar te blijven doen. Van 2009 tot 2021 was hij als arbiter actief in de hoogste regionen van de Europese Voetbalbond UEFA. Daarnaast floot hij op enkele WK’s.

Tijdens zijn presentatie in Theater aan het Vrijthof was in woord en beeld te zien hoe hij – samen met zijn grensrechters – de gewoonte had om verwende spelers als Lionel Messi op onverschrokken wijze onder de duim te houden.

Kuipers – die in zijn presentatie voortdurend parallellen trok met het bedrijfsleven – maakte aan de hand van enkele voorbeelden duidelijk hoe scherp je dient te zijn – en fysiek en mentaal in opperste conditie dient te verkeren – om op wereldniveau een voetbalwedstrijd te kunnen fluiten en daarbij onder het kritisch oog van honderden miljoenen toeschouwers overal ter wereld in een fractie van een seconde een ingrijpende beslissing moet kunnen nemen.

De 550 genodigden – overwegend ondernemers en financiële dienstverleners van uiteenlopende aard – zaten drie kwartier lang op het puntje van hun stoel. Na afloop hadden ze genoeg stof om met een glaasje wijn of een Limburgs biertje in de hand verder te praten.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Limbourgeois, Society

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws