Home > Business > Q-staff helpt jongeren in de belangrijkste fase van hun leven

Q-staff helpt jongeren in de belangrijkste fase van hun leven

‘Leer je eigen talenten en interesses ontdekken’

Tegen het einde van de middelbare school is het voor veel jongeren in de leeftijdsgroep 16-18 jaar moeilijk om een keuze te maken hoe verder. Een vervolgopleiding, een vakopleiding, een beroep?

Ron Koenen van KPE Groep (opleidingen, cursussen, trainingen en coachingstrajecten) en Charles van Goch van Mise en Place (personeelsdienstverlener) hebben de handen ineengeslagen om jongeren daarmee te helpen. Ze werken sinds begin 2021 samen in trainingsbureau Q-staff, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van gastvrijheid in teams en organisaties. Nu initiëren de twee ondernemers Discover Your Dream, een bijzonder event waarin jongeren worden geholpen met het ontdekken van hun talenten, het definiëren van hun doelen en het maken van de juiste (studie)keuzes voor de toekomst. „Als je tegenwoordig het aanbod aan vervolgopleidingen bekijkt, dat is zó breed dat je door de bomen nauwelijks het bos kunt zien”, zegt Ron Koenen. „Ondanks de begeleiding vanuit de middelbare scholen is het voor veel jongeren toch heel lastig om zelf te ontdekken wat ze nou eigenlijk willen.”

Het probleem begint volgens Van Goch niet zelden bij de ouders. „Die willen graag dat hun kinderen de allerslimsten zijn en de hoogste opleiding volgen. Maar dat is lang niet voor elk kind de juiste keuze. Bovendien is er soms minder aandacht voor kinderen in de begeleiding. Bijvoorbeeld door een echtscheiding. En ook op scholen is er tegenwoordig minder tijd voor diepgaande gesprekken. Onze stelling is dat je moet luisteren naar je hart en dat je het beste iets kunt doen wat echt bij je past.”

Koenen en Van Goch hebben binnen Q-staff een programma ontwikkeld om jeugd in die leeftijdsgroep meer zelfbewustzijn bij te brengen. „Het gaat niet alleen om je verstand, maar ook om je spirit, je emotie”, zegt Van Goch. Het programma bestaat uit drie dagen waarin deze jongeren hun competenties en talenten echt ontdekken. „Samen met gekwalificeerde coaches wordt gekeken naar de kwaliteiten en unieke eigenschappen van de deelnemers. Wat zijn je interesses? Hoe gedraag je je in een groep? Wat is je concentratieniveau?”

Het weekend wordt gehouden op trainingslocatie Lanakerheide, waar een grote accommodatie voorziet om in totaal zo’n vijftig mensen onder te brengen. „Het is niet alleen theorie, we gaan ook het ijsbad in en een vuurloop beleven. Ook ontvangen alle deelnemers een persoonlijk ‘MapsTell’ gedragsprofiel en een studiekeuzetest.” .

Ron Koenen heeft met zijn bedrijf jarenlange ervaring in het ontwikkelen van professionals. „Onze mensen zijn erin gespecialiseerd om door te vragen zodat de deelnemers zichzelf beter leren kennen. Het gaat erom dat je zin in het leven krijgt en houdt en dan is het belangrijk dat je later iets gaat doen waar je echt voor gaat. Het is niet zo dat je na dit weekend precies je beroepsdefinitie hebt, maar wel ken je je eigen competenties en de ontwikkelbaarheid van je competenties. Van daaruit is het een stuk gemakkelijker om daar de passende opleiding bij te zoeken.”

Charles van Goch noemt het je eigen droom nastreven. „Daarom is het ook belangrijk om te ontdekken wat je vooral niet wilt of waar je competenties niet liggen. Te veel mensen in de maatschappij doen werk dat hen eigenlijk niet echt interesseert. Dat is heel jammer. Tijdens Discover Your Dream kijken we daarom ook naar de psychologische kant. Ben je introvert of meer extrovert, ben je een prater of meer een luisteraar? Daar vellen we geen oordeel over, alles is goed, als je het maar van jezelf weet. Er is geen goed of slecht. Het gaat erom dat je zelfvertrouwen krijgt.”

Het gehele traject bestaat niet alleen uit de drie dagen live in Lanaken. Een ruime periode vooraf en zes weken erna volgt er nog begeleiding om de jongeren eerst goed voor te bereiden en na afloop verder bij te staan in hun zoektocht naar de juiste richting. „Uiteraard hebben we ook contact met de ouders, zodat die weten waar ze hun kinderen naartoe sturen en hoe het programma eruitziet”, vertelt Ron Koenen. „Voor hen is het natuurlijk ook heel belangrijk dat hun kinderen later iets gaan doen waar ze goed in zijn en waar ze zin in hebben.”

Ga voor informatie naar dicoveryourdream.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu