Home > Business > Provincie Belgisch Limburg heeft haar eigen wijn

Provincie Belgisch Limburg heeft haar eigen wijn

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

De Provincie Belgisch Limburg heeft nu ook haar eigen wijn: ‘ExperiVin’. De eerste botteling, in beperkte oplage en niet in de handel verkrijgbaar, werd gepresenteerd tijdens het provinciaal Wijncongres ‘Van Wijngaard tot fles’ in het Fonteinhof te Borgloon. Het is een frisse en fruitige chardonnay, met een muscaattoets, gemaakt door professor Ghislain Houben, hoogleraar economie aan de Universiteit van Hasselt en zelf ook wijnboer (Wijndomein Hoenshof in Borgloon).

 

De wijn is afkomstig van de wijngaard van het Kenniscentrum Wijnbouw in Kerkom (Sint-Truiden). Daar werden 3200 wijnstokken aangeplant  op een terroir van 0,8 hectare. Het Kenniscentrum doet onderzoek naar diverse druivenrassen.  Thema’s als rijpheid, rendabiliteit en gewasbescherming komen daarbij aan bod.  Zo experimenteert men momenteel met nieuwe druiven, zoals de Ruby Merlot of de Rythos.

De naam ‘ExperiVin’ verwijst naar het onderzoeksmatig karakter waaruit deze wijn is voortgekomen. En om een duidelijke link te leggen met het provinciaal bestuur is gezocht naar een geschikt etiket. ,,De keuze viel op een eenvoudig gestileerde vorm die de contouren van Belgisch Limburg voorstelt en tegelijk doet denken aan een wijnvlek die zich uitbreidt over de provincie,“ vertelt gedeputeerde Inge Moors.  Het leverde de bedenkers Jessy Verolme en ontwerper Johan Slegers samen een beloning  van 2500 euro op.

 

2018 lijkt een topjaar te worden voor de wijnbouw. Een warm voorjaar, een goede bloei en vele zonne-uren leiden overal tot recordhoeveelheden wijn. Dat geldt ook voor de Limburgse wijn. Waar de Belgische wijnproductie vorig jaar met 12 procent groeide (tot een volume van 845.078 liter) bedroeg de groei voor Belgisch Limburg zelfs 21 procent, goed voor maar liefst 178.412 liter.  Het areaal aan wijngaarden in Belgisch Limburg bedraagt momenteel 85 hectare.  

,,De erkenning van de Haspengouwse wijnen onder BOB,  oftewel beschermde oorsprong benaming, naast de beschermde status van het Mergelland en de Maasvallei als eerste grensoverschrijdende BOB onderstreept  het unieke karakter en bevestigt de kwaliteit van de wijnen,” zegt gedeputeerde Moors.

Vandaar ook de grote belangstelling voor de wijnbouw in deze regio. Zo zakten tal van internationale oenologen uit Engeland, Frankrijk, Italië en zelfs Amerika af naar Borgloon om er hun kennis te delen met de Belgisch- en Nederlands- Limburgse wijnbouwers.

        

Fotografie: Jempi Welkenhuyzen

_________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu