Home > Business > Pretpark De Valkenier staat voor dilemma: investeren of sluiten

Pretpark De Valkenier staat voor dilemma: investeren of sluiten

Lastige keuze in Valkenburg

Toegegeven, in een tijd waarin alles hoger, sneller en harder moet, doet Pretpark De Valkenier midden in Valkenburg enigszins gedateerd aan. Charmant, dat zeker. Op een vijf hectare groot terrein temidden van woonhuizen staan zo’n twintig klassieke attracties, variërend van een waterglijbaan en een reuzenrad tot en met een schommelschip en een rupsachtbaan. Voor een buitenstaander ademt het wellicht een sfeer uit vervlogen tijden, maar met ruim 150.000 betalende bezoekers per jaar heeft De Valkenier zeker nog bestaansrecht. Een park op de maat van een klassiek gezin. Op een winterdag met oud-directeuren Albert en Huub Otermans in De Valkenier rondlopend kan men zich niet aan de indruk onttrekken dat de tijdgeest het park is vooruitgesneld. “Wil je vandaag een rendabel pretpark runnen moet je diep in de buidel tasten. Dan moet er letterlijk spektakel worden geboden. En wel 365 dagen per jaar”, stellen de gebroeders Otermans.

Albert en Huub Otermans behoren tot de derde generatie Otermansen die dit pretpark sinds de oprichting in 1932 runt. Zij kennen als geen ander de markt van de attractieparken en hebben in een straal van zo’n 150 kilometer een aantal geduchte concurrenten, waarvan de belangrijkste Toverland, De Efteling, Fantasialand (D.) en Walibi (B.) zijn. Albert en Huub beseffen dat er drastisch geïnvesteerd zal moeten worden wil De Valkenier ook in de toekomst nog in de vaart der volkeren kunnen meedraaien. Maar dat betekent automatisch meer geluidsoverlast, grotere attracties en meer bezoekers. Terwijl de mogelijkheden voor uitbreiding en vernieuwing van De Valkenier in de directe omgeving gering zijn. Het park is ingekapseld door de woonwijk. De gebroeders Otermans bevinden zich, zo realiseren zij zich terdege, op een T-splitsing. Huub: “We gaan ofwel door en moeten uitbreiden of we zullen op termijn met een alternatief voor de locatie moeten komen. Zo kan het niet langer doorgaan, dat besef ik.”

Trefwoorden

“Fun, thrills en excitement; dat zijn trefwoorden waar alles om draait in de huidige markt”, legt Albert uit. “Achtbanen moeten sneller, hoger en liefst over de kop gaan. Kurketrekkers en pythons zetten op achtbaangebied de toon. Wij zullen met die trend moeten meegaan, willen we als middelgroot pretpark in de toekomst overleven. Dat betekent ook dat de geluidsoverlast voor de omwonenden in dat scenario zal toenemen. Terwijl omwonenden nu al regelmatig klagen over de overlast, zeker in de zomer wanneer ze op het balkon in de tuin zitten. Maar als je de jeugd wil boeien, zul je ook mee moeten in de trend om de attracties nog meer van eigentijdse en hardere beats te voorzien. Beleving is een sleutelwoord. Vroeger ging opa met de kleinkinderen een dagje naar een park en stelde men betrekkelijk weinig eisen aan de attracties. Tegenwoordig heb je te maken met kritische beoordelingen op Internet. Als je niet meegaat met de trend, loop je achteruit. Dan heb je op termijn geen bestaansrecht meer. Dat zeg ik met pijn in mijn hart. Onze hele familiegeschiedenis is verbonden met De Valkenier. Dit is ons levenswerk.”

Op jacht naar de jonge bezoeker dus. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, weten Albert en Huub Otermans. “We mikken niet alleen op ouders of opa’s en oma’s met hun (klein)kinderen, maar ook steeds meer op jongeren, die met hun vrienden en vriendinnen hier een opwindend dagje uit willen komen beleven. Die doelgroep zul je moeten bedienen met nieuwe ‘kickse’ attracties. Dat betekent fors investeren. En De Valkenier is alleen maar rendabel te maken, wanneer je daar de openingstijden op aanpast. Dat betekent concreet wel dat je 365 dagen per jaar open moet zijn, wil je als bedrijf financieel gezond blijven. Of de inwoners van de nabijgelegen woonwijken hierop staan te springen, waag ik te betwijfelen”, zegt Huub Otermans met een zuur lachje. “ Onze buren zullen daar zeker niet blij mee zijn. We vrezen dat de weerstand tegen ons pretpark in de omgeving dan alleen maar zal groeien. Ergens begrijpen we dat ook wel. Maar wat willen we? We hebben geen andere keus.”

Duivels dilemma

Het is dan ook een duivels dilemma waarvoor de oud-directeuren zich gesteld zien: investeren in een pretpark middenin een woonwijk of gloort toch op termijn het einde voor Nederlands eerste pretpark, waar generaties toeristen met hun kinderen een leuk dagje uit hebben beleefd? De hamvraag voor de broers Otermans luidt dan ook: is er nog wel een markt voor een relatief klein, weinig opgepimpt pretpark? Waarbij de broers aantekenen dat De Valkenier met de huidige aantallen bezoekers en attracties nog steeds goed kan rondkomen. “We willen hier niet de zielenpoot uithangen, beslist niet”, zegt Albert. “Het is enkel zo dat we gedwongen worden actie te ondernemen. De tijd loopt ons weg. We moeten handelen.”

De coronatijd noopt tot zelfreflectie, geeft Albert Otermans grif toe: “De Valkenier staat nu noodgedwongen stil, maar we moeten toch verder met het pretpark. Willen we dat op een verantwoorde manier doen en op de lange termijn overleven, dan zal er fors geïnvesteerd moeten worden in nieuwe, eigentijdse attracties. Om die investeringen rendabel te maken moeten we van de huidige 150.000 naar 500.000 bezoekers groeien. Maar is dat wel zo slim in een tijd van groeiende weerstand tegen het park onder omwonenden? De geluidsoverlast zal dan namelijk alleen maar toenemen. Of moeten we toch erover nadenken om te stoppen op termijn? Dan zou er op het terrein van De Valkenier bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk kunnen verrijzen.”

Die laatste optie wordt momenteel serieus verkend, aldus de gebroeders Otermans: “Je mag gerust weten dat er in dit verband al een intentieovereenkomst is gesloten met een gerenommeerde derde partij, Grouwels Daelmans Projectontwikkeling, die de mogelijkheden wil onderzoeken. Dit om te komen tot een alternatieve invulling van deze parkachtige omgeving, die recht doet aan de geschiedenis en kwaliteit van deze bijzondere locatie. Alles uiteraard in samenspraak met de gemeente en omwonenden. Dit soort vraagstukken en overwegingen houden ons momenteel flink bezig. Uitbreiden of stoppen, meer smaken zijn er niet.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu