Home > Business > Populariteit Crossing Borders neemt nog altijd toe

Populariteit Crossing Borders neemt nog altijd toe

Auteur: Maarten van Laarhoven

Crossing Borders, het euregionale restaurantcollectief bestaande uit de Maastrichtse restaurants Café Sjiek en SOFA en drie sterrenrestaurants uit Nederland, België en Duitsland (De Leuf in Ubachsberg, La Becasse in Aken en Vivendum in Dilsen-Stokkem) wordt steeds succesvoller. Zes jaar na de feestelijke presentatie van het samenwerkingsverband in restaurant De Leuf  is het collectief sterker dan ooit en zijn de leden meer dan in het verleden aan elkaar gewaagd.

Kennisuitwisseling
,,Dat uit zich in nieuwe gasten die de grens oversteken en hun culinaire blik verruimen door een bezoek aan een van de vijf aangesloten restaurants. Daarnaast wordt de onderlinge samenwerking steeds beter”, aldus Robin Berben van Café Sjiek, gisteren tijdens een besloten Crossing Borderslunch op het lommerrijke terras van zijn zaak, grenzend aan het sfeervolle Maastrichtse stadspark. ,,We blijven leren van elkaar, doordat we informatie uitwisselen en kennis delen. Maar ook doordat we af en toe letterlijk een kijkje in elkaars keukens nemen. Zo stellen we ons personeel van tijd tot tijd in de gelegenheid mee te draaien in een van de Crossing Borders-zaken.”

Café Sjiek-gerechten
Crossing Borders ging in 2012 van start met vijf deelnemers. Behalve De Leuf en Café Sjiek waren dat La Becasse in Aken, Au Compte de Mercy in Hermalle-sous-Argenteau (in de buurt van Luik) en La Strada in Maasmechelen. De twee laatste zaken haakten om diverse redenen af, waarna hun plaats werd ingenomen door Vivendum en Restaurant SOFA.

,,We zijn geweldig op elkaar ingespeeld en leren elkaar ook steeds beter kennen”, bevestigt Jeroen Holten, chef-kok en tevens eigenaar van Restaurant SOFA. Hij had gisteren de leiding in de keuken, waar hard gewerkt werd om de 130 gasten te voorzien van een vijfgangenmenu, dat werd voorafgegaan voor vijf amuses. Bijzonder was dat alle gerechten en gerechtjes waarmee de gasten werden verrast in het verleden op de kaart stonden bij ‘gastheer’ Café Sjiek, zij het in vier van de vijf gevallen in een iets andere vorm. ,,Robin heeft alle chefs een lijst gegeven met ‘typische Café Sjiek-gerechten’, waaruit een keuze kon worden gemaakt”, aldus Holten. ,,Alle chefs waren vrij er hun eigen twist aan te geven.”

Speisekarte in drie talen
Een en ander resulteerde in een Sjiek Menu/Speisekarte in het Nederland, Duits en Engels, met daarop Steak tartare asia style (De Leuf), Kreeft op klassieke wijze (Café Sjiek), Sjieke asperges (Vivendum), Zuurvlees (SOFA) en Sjieke aardbeien (La Becasse). De lunch werd uitgeserveerd door een inderdaad goed op elkaar ingespeeld team, bestaande uit afvaardigingen van de zwarte brigades van alle vijf de restaurants.

Tot slot een nieuwtje. Na het ongekende succes van vorig jaar bemant Crossing Borders ook dit jaar weer een gezamenlijke stand op het Preuvenemint, dat dit jaar alweer voor de 37ste keer wordt gehouden op het Vrijthof in Maastricht. Om het publiek een complete restaurantervaring te geven is het euregionale restaurantcollectief opnieuw een samenwerking aangegaan met Sauter Wijnen in Maastricht.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu