Home > Business > Paul ’t Lam, directeur van Events Company over de coronacrisis

Paul ’t Lam, directeur van Events Company over de coronacrisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine laat nu en de komende weken relaties aan het woord over de manier waarop zij met de coronacrisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Paul ’t Lam, onder meer directeur van evenementbureau Events Company in Maastricht.

Net zoals zovelen zijn ook wij natuurlijk ook hard getroffen. Meteen na de bekendmaking van de eerste besmetting in Nederland op 27 februari, kregen wij de eerste annulering. Daarna ging het snel en werden alle voorjaarsboekingen geannuleerd en stagneerden nieuwe aanvragen voor de rest van het jaar. Iedereen wacht af. Het voorjaar is ons drukste seizoen, nu is de omzet 0. Nogmaals, net als bij zovelen. Queen Elisabeth zou zeggen: 2020 is een ‘annus horribilis’.

Niet annuleren
Net als in de theaterwereld roepen ook wij klanten op om niet te annuleren, maar om geplande evenementen te verplaatsen. Onze oproep op social media (al op 20 maart) werd breed gedeeld.

Anderhalve meter
De afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan het ‘achterstallig onderhoud’: website bijwerken, programma’s verbeteren, administratieve processen optimaliseren. Maar het belangrijkste is dat wij ons voorbereiden op de ‘anderhalve meter samenleving’, hoewel dat heel moeilijk is bij groepsevenementen: wij verkopen immers beleving. We zijn nu hard bezig om zoveel mogelijk van onze programma’s ‘1,5 meter-proof’ te maken en dat is letterlijk ‘passen en meten’. Op die manier willen we klaar zijn voor de nieuwe werkelijkheid van na de zomer.

Samenwerking
We onderhouden daarnaast intensief het contact met onze klanten en onze partners, zoals hotels, restaurants en leveranciers. We delen onze kennis en inzichten. Zo steun je elkaar en die solidariteit is ook een basis voor de toekomst, hoe die er dan ook uit zal zien. Ik geloof in samenwerking. Ik ben samen met Danny Keppels initiatiefnemer van de Event Tent op Limburg Leads, een dwarsdoorsnede van het event-aanbod in onze regio. Van Oostwegel Collection tot Klinkhamer Group en van Mise en Place tot DEMO Productions. Twaalf enthousiaste movers & shakers die elkaar juist nu ook weten te vinden. Juist nu moet je samenwerken om misschien wel nieuwe wegen te vinden. Dat zie je ook bij Visit Zuid-Limburg en Maastricht Marketing, die over hun schaduw zijn heengestapt en nu eendrachtig een strategie ontwikkelen voor de nabije toekomst.

Toekomst
De toekomst is ongewis en er zijn nog vele vragen: mogen we überhaupt dit jaar nog groepsevents organiseren? Hoe lang blijft die 1,5 metersamenleving? Hoe hoog staan events op de prioriteitenlijst van bedrijven? Hebben mensen überhaupt zin om samen in groepen iets te ondernemen? Hoe kan onze regio profiteren van de angst om naar het buitenland te gaan? Veel vragen dus, maar één ding is zeker. Dit treft onze hele branche. Er is maar één weg uit en dat is samen.

Optimistisch
Dit zijn zware tijden van de buitencategorie. En deze crisis zal grote economische gevolgen hebben voor mensen en bedrijven. Om te overleven zal iedereen alle zeilen moeten bijzetten. Iedereen zal alles uit de kast moeten halen: visie, daadkracht, lef en een beetje mazzel. En dan nog wordt het balanceren op de rand. Maar we zitten in de vrijetijdsindustrie in een van de aantrekkelijkste regio’s van Nederland en misschien wel van heel Europa. Dat geeft de moed om door te gaan en de wil om te overwinnen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.