Home > Business > Oude V&D-gebouw voldoet na verbouwing aan woon- en winkelbehoefte Maastricht

Oude V&D-gebouw voldoet na verbouwing aan woon- en winkelbehoefte Maastricht

Maandagavond is er een eerste informatiebijeenkomst over de herontwikkeling van het voormalige  V&D- en Hudson’s Bay-pand in het centrum van Maastricht. Omwonenden, nabijgelegen ondernemers/bedrijven en geïnteresseerden worden daarvoor uitgenodigd door eigenaar CBRE Investment Management en de ontwikkelcombinatie Fimek-3W real estate.

Woordvoerder Paul ten Haaf vertelt dat deze brede groep Maastrichtenaren, gedurende de twee jaar durende verbouwing van het pand, regelmatig wordt bijgepraat. „Het ontwerpplan, de voorgenomen werkzaamheden en het tijdschema; alles wordt steeds toegelicht. Logisch ook, het pand aan Grote Staat 5-15 ligt op een beeldbepalende plek in de stad en is belangrijk voor het centrum. We kunnen er ook niet omheen dat de herontwikkeling voor overlast zal zorgen. Daarom willen we de mensen goed informeren over de overlastbeperkende maatregelen die genomen worden. Omdat in de tweede week van januari al wordt gestart met het strippen van het gebouw laten we de betrokkenen al voor de kerstvakantie weten waar ze aan toe zijn.”

Eind 2019 vertrok het Canadese warenhuis Hudson’s Bay uit het pand dat in 1932 door het Nederlandse V&D-concern werd gebouwd. Sindsdien stond het drie etage hoge gebouw aan de populaire winkelstraat leeg. „Het gebouw laat een trendbreuk zien. Grote warenhuizen zijn niet meer echt van deze tijd. Met de herontwikkeling spelen we in op deze nieuwe werkelijkheid en op de toenemende behoefte aan woningen in het centrum. In het nieuwe pand wordt wonen en winkelen gecombineerd.”

Het renovatie-ontwerp is van architectenbureau Rijboutt uit Amsterdam. Van buiten verandert er op het eerste gezicht weinig aan het gebouw blijkt uit de bouwimpressies. „De gevel aan de Grote Staat blijft staan en de hoogte van het pand blijft ook nagenoeg gelijk. Toch wordt het van binnen compleet vernieuwd en verduurzaamd”, zegt Ten Haaf.

Het souterrain, de begane grond en de eerste etage van het gebouw krijgen een winkelfunctie, vanaf de tweede etage worden er in totaal vijftig luxe appartementen voor de verhuur gerealiseerd. Boven de tweede etage verspringt de jaren ’30-gevel iets en wordt nieuwbouw gerealiseerd. Juist doordat de derde en de, nieuw toegevoegde, vierde etage iets naar achteren zijn gesitueerd zullen ze het winkelend publiek nauwelijks opvallen. Op het dak van de bovenste etage is een daktuin voor de bewoners voorzien.

De eigenaar heeft inmiddels overeenstemming bereikt met een huurder voor de kelder, begane grond, en eerste verdieping. Zo ook voor de hoekunit aan de Grote Staat. Welke retailers er gaan huren wordt later bekendgemaakt.

Voor Kerst valt naar verwachting een beslissing over de benodigde gemeentelijke bouwvergunningen.

Maandag 12 december, 19.30uur informatieavond in boekhandel Dominicanen Maastricht.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.