Ook in hypothekenland is de eindejaarsrally ingezet
We gaan alweer naar de tijd van het jaar waarin we nog maar een uurtje of 5 kunnen werken zonder kunstlicht. Het worden hoe dan ook bijzondere feestdagen. Nu er een president is gekozen in Amerika, er een vaccin gaat komen en de beurzen weer flink groen beginnen te kleuren is ook – bijna traditioneel – in hypothekenland de eindejaarsrally ingezet. Wat speelt er op dit moment?
Overdrachtsbelasting
Op 12 november kwam het kabinet met het verlossende antwoord. Ook in vastgoedland werd daar met smacht op gewacht. De eindejaarsrally, zoals we dit kennen van de aandelenbeurzen, lijkt ook van toepassing op de vastgoedmarkt. Toen bij de miljoenennota bekendgemaakt werd dat de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari zou veranderen, begon het een en ander te kriebelen. Zo was er spanning bij aspirant-kopers, maar ook ongenoegen bij vastgoedbeleggers.
Kopers onder de 35 jaar die een woning van 400.000 euro of meer aanschaffen, betalen per 1 april 2021 waarschijnlijk toch 2 procent overdrachtsbelasting. Beleggers en woningcorporaties gaan 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Of de kabinetsplannen met de overdrachtsbelasting doorgaan, is nog niet helemaal zeker. Eind december buigt de Eerste Kamer zich over het pakket aan maatregelen.
Oververhitte woningmarkt
Ondertussen stijgen de woningprijzen gewoon door en zijn de agenda’s van hypotheekadviseurs goed gevuld. De huizenmarkt lijkt zich dus niets aan te trekken van Covid-19. Zit er dan geen enkel risico aan het kopen van een woning in deze tijd? Deze vraag krijg ik vaak van cliënten. Het antwoord is simpel, voor een hypotheek zijn twee zaken essentieel: een inkomen en een onderpand. Het risico op het verliezen van je inkomen is, omwille van Covid-19 natuurlijk toegenomen. Dat risico moet je dus goed in kaart laten brengen. Gebruik je je spaargeld om te overbieden? Of luister je naar je innerlijke ratio en leg je liever een buffer aan voor het geval je je baan verliest?
Wijzigingen in 2021
De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek nog maximaal 310.000 euro zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari is dat 325.000 euro. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot 344.500 euro afsluiten.
Vanaf 1 januari telt het tweede inkomen voor 90 procent mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Nu is dat nog 80 procent. Dat betekent echter niet automatisch dat tweeverdieners meer mogen lenen. Hoeveel je in 2021 mag lenen, hangt namelijk ook nog af van de nieuwe woonquotes van het Nibud. Hierin staat welk percentage van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek.
Ook goed nieuws voor ex-studenten met een studieschuld. Die weegt volgend jaar namelijk minder zwaar mee. Nu geldt nog een vast percentage, vanaf 2021 rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Dat is gunstig, omdat de rente al langere tijd historisch laag is. Daardoor kun je meer lenen voor je huis.
Heb je een vraag over bovenstaand artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van hypotheken en financiën. Ik help je graag verder.