Home > Business > Ondernemers trekken de beurs om Wyck te promoten

Ondernemers trekken de beurs om Wyck te promoten

Auteur: Maarten van Laarhoven

De ondernemers in Wyck zetten de komende drie jaar alles op alles om de bekendheid van het Maastrichtse stadsdeel te vergroten en daarmee de bestedingen van de consument flink op te krikken.

Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens een door het Centrummanagement Maastricht georganiseerde bijeenkomst. Die vond plaats in de in aanbouw zijnde Wyck Bazaar, dat een nieuw foodconcept zal herbergen met onder meer een versmarkt. Het nieuwe project moet het toch al bruisende stadsdeel Wyck (de leegstand is er de afgelopen tijd teruggebracht van 14 naar 8 procent) opnieuw flink opschudden.

 

De gezamenlijke partners in het project trekken de komende drie jaar elk jaar een ton uit om Wyck meer bekendheid te geven in binnen- en buitenland. Dat gebeurt aan de hand van enkele doelgerichte campagnes, zowel online als offline. Gehoopt wordt dat de extra aandacht voor Wyck tevens zorgt voor extra (gratis) publiciteit. Een vijfde deel van het budget om Wyck een nieuwe boost te geven komt van de gemeente.      

Centrummanager Paul ten Haaf zette tijdens de bijeenkomst uiteen dat veel bezoekers die aankomen op Maastricht van oudsher de neiging hebben automatisch door te lopen naar de Sint Servaasbrug, omdat ze in de veronderstelling zijn daar het centrum van de stad begint. ,,Ze willen zo snel mogelijk de brug oversteken richting het zogeheten kernwinkelgebied”, aldus centrummanager Paul ten Haaf.

Hij schetste nog een andere opmerkelijke ontwikkeling die de ondernemers in het stadsdeel Wyck parten speelt: veel mensen uit België en Duitsland die Maastricht aandoen om er te komen winkelen blijven weg uit Wyck omdat ze blijven steken in het grote aanbod winkels aan de ‘stadskant’ van Maastricht. Daardoor missen ze de authenticiteit en de gezellige sfeer aan de andere kant van de Maasbrug, legde de centrummanager uit.

Volgens Ten Haaf blijkt komt tijdens de zogeheten ‘koopzondagen’ zo’n 50 procent van de bezoekers uit België en Duitsland. De werkgroep die de actie in goede banen moet gaan leiden heeft in verband met dit gegeven een adviseur aangetrokken in de persoon van marketeer Armand Vliegen. Hij moet het buitenlandse publiek zover te krijgen dat het op zondagen Wyck niet langer links laat liggen. Vliegen geldt als specialist op het gebied van ‘grenzeloos ondernemen’ en beschikt over een uitgebreid zakelijk netwerk in zowel België als Duitsland.

Centrummanager Ten Haaf zei te hopen dat de actie bij gebleken succes een vervolg krijgt. ,,Een half jaar of zelfs een jaar is veel te kort om de effecten daadwerkelijk te kunnen meten, want extra bezoekers is niet iets wat je regelt met een vingerknip ”, aldus de centrummanager. ,,Daarom ben ik blij dat we drie jaar de tijd krijgen.”

Hij noemde 1 september, ‘de eerste dag van de meteorologische herfst’, een symbolische datum voor Wyck. ,,In heel Nederland begint de herfst, maar in Wyck begint de lente.”

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.