Home > Business > Nederland viert 30 jaar Verdrag van Maastricht met herdenkingsmunt

Nederland viert 30 jaar Verdrag van Maastricht met herdenkingsmunt

Gouverneur Theo Bovens reageert verheugd op het besluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën om in 2022 een herdenkingsmunt te wijden aan het 30-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht. ,,Dit is mooi nieuws, dat ook nog eens onderstreept hoe belangrijk dat Verdrag van Maastricht voor Europa en daarmee uiteraard ook voor Nederland is.”

Los van politieke opvattingen of hoe je tegen de EU aankijkt, is iedereen het er wel over eens dat het Verdrag onmiskenbaar een mijlpaal is, redeneert Limburgs belangrijkste bestuurder. ,,Dit is dan een mooi cadeau voor de 30e verjaardag en een opmaat om volgend jaar stil te staan bij wat dat Verdrag voor mensen betekent.”

Op 7 februari 1992, volgend jaar precies 30 jaar geleden, tekenden de ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Financiën van de toenmalige lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap in het Gouvernement aan de Maas het document dat aan de basis stond van  de latere Europese Unie en de invoering van de Europese eenheidsmunt de euro.

Over de moeizame weg naar het Verdrag van Maastricht – en het bijna mislukken van de totstandkoming ervan – schreven Chapeau-hoofdredacteur Jo Cortenreadt en Maarten van Laarhoven vier jaar geleden het boek ‘Het Verdrag van Maastricht, 25 jaar later’. In het boek – en in de bijbehorende documentaire – reconstrueren ze met de toenmalige hoofdrolspelers, van wie sommigen inmiddels zijn overleden, de gebeurtenissen van destijds en bespreken ze de gevolgen van het Verdrag van Maastricht en de daaruit voortvloeiende ontwikkelingen, inclusief de crises op de Europese monetaire markt.

Gouverneur Theo Bovens, die het verzoek voor het uitbrengen van de speciale herdenkingsmunt deed in samenspraak met burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht en met Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur van Universiteit Maastricht, noemt het verdrag ‘een mijlpaal in de Europese geschiedenis’. Bij een herdenkingsmunt denkt hij in de eerste plaats aan de invoering van de euro, laat hij weten. ,,Ik ben erg benieuwd naar de ontwerpen voor die herdenkingsmunt. Verzamelaars staan ongetwijfeld in de rij om een exemplaar te bemachtigen.”

Jaarlijks brengt de Staat twee bijzondere verzamelaarsmunten uit om een bijzonder moment of persoon te eren. De herdenkingsmunt voor het Verdrag van Maastricht in 2022 is de eerste van beide munten in dat jaar. Gisteren is via internet de consultatie gestart naar een geschikt thema voor de tweede herdenkingsmunt.

Voor de ‘Maastrichtse’ munt wordt binnenkort een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. De staatssecretaris kiest het winnende ontwerp, dat wordt voorgelegd aan het Kabinet van de Koning. De Muntadviescommissie brengt daarna advies uit aan de staatssecretaris van Financiën. De herdenkingsmunt zal worden geslagen en verkocht door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Het is nog niet bekend wanneer de ceremoniële muntslag van de munt ter gelegenheid van de 30ste jaar Verdrag van Maastricht plaatsvindt.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu