Home > Business > Nat in het glas op ’t Preuvenemint

Nat in het glas op ’t Preuvenemint

De aftrap van de 40e editie van ’t Preuvenemint op het Vrijthof in Maastricht verliep anders dan gebruikelijk, want na vele jaren van mooi weer op de donderdagmiddag daalde deze keer de regen in ruime mate op de stands en deels ook op de bezoekers neer.

Met name de vastgoedborrel ‘Building Society’ had er last van, want met twee keer zoveel aangemelde gasten dan vorig jaar – van 500 naar 1000 – was het een heel lastige opgave om iedereen een droge plek te geven op de trapjes voor de St. Servaaskerk. Het was aanschuiven in de propvolle stands van Bouchon d’en Face / Vojacek Wijnen en Tout à Fait. Pas tegen half zes begon het op te klaren en konden de genodigden naar buiten.

„Dat is natuurlijk spijtig, maar iedereen vindt het toch gezellig”, vertelde Piet Joosten, directeur van RO Groep en een van de organisatoren van deze ontvangst. „We ontvangen tegenwoordig gasten uit heel Nederland en Vlaanderen. Dit is een perfecte manier om te netwerken en goed voor de regio Maastricht, want er zitten aardig wat investeerders bij, die hier collega’s en ook bestuurders kunnen treffen. Dan leer je elkaar kennen en dat kan tot nieuwe ideeën leiden.”

Het minder goede weer bij aanvang leidde niet tot sombere gezichten bij de standhouders. Ook in het glas bleef het behoorlijk nat en Yoeri Vojacek meldde zelfs een flink hogere omzet in de eerste uren in vergelijking met andere jaren.

Ook chef Bart Ausems van Tout à Fait kon het met zijn team nauwelijks bijbenen in de eerste uren vanwege de grote toeloop. „Ik sta hier al 22 jaar maar dit was wel een erg pittige start. Maar liever zo dan andersom. Voor ons is het goed om aan dit evenement mee te doen. Het is hard werken met z’n allen maar we houden er ook iets aan over. Direct, maar ook indirect, want in de weken erna zie je extra belangstelling van gasten die ons op het Vrijthof hebben leren kennen.”

Bij de stand van NOON was het in de middag tijdens ‘Preuvenemeet’ nog relatief rustig maar vooral in de avonduren was het er volle bak. De hippe sfeer en muziek trok vooral het wat jongere publiek. Dat kon onder meer een heuse zeemeermin bewonderen, een idee dat eigenaart Hans-Paul Nieskens had bedacht tijdens zijn recente vakantie op Ibiza.

Brand Bier nodigde ’s middags traditioneel al enige honderden relaties uit en zorgde in combinatie met de regen voor voldoende gerstennat, dat ook tijdens de rest van het evenement geschonken wordt.

Voor Jacob Jan Boerma, de chef van het voormalige 3-sterrenrestaurant De Leest, was het een vuurdoop, samen met foodblogger Yves Silvain in hun stand Invite. Boerma ziet het Preuvenemint als een nadere kennismaking met Zuid-Limburg, aangezien hij plannen heeft om hier nog betrokken te worden bij een nieuwe horecazaak. „Ik heb daar goede mensen voor die de kar zouden kunnen trekken en samen met hen kan ik dan een concept ontwikkelen.” De gevierde chef, ooit leerling bij de legendarische Roger Souvereyns, is zakelijk en culinair betrokken bij verschillende restaurants, onder meer in het hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen, The White Room in Amsterdam en restaurant Smaak in het Japanse Yokohama.”

Op ’t Preuvenemint werkt hij samen met een aantal gastchefs uit binnen- en buitenland, ook uit Limburg. Zo wordt de lunch zondag mede verzorgd door Robin van de Bunt (*)van De Leuf en Guido Braeken van Julemont in Château Wittem (**).

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.