Home > Business > Mobiliteitsexpert: coronacrisis opent vat vol nieuwe mogelijkheden

Mobiliteitsexpert: coronacrisis opent vat vol nieuwe mogelijkheden

De coronacrisis opent voor zijn branche een vat vol nieuwe mogelijkheden, zegt mobiliteitsexpert Luc Weijmans. Bedrijven zijn tot het inzicht gekomen dat thuiswerken – fulltime of een paar dagen per week – een prima alternatief vormt voor de dagelijkse gang van en naar kantoor. Dat maakt ook de weg vrij voor nieuwe mobiliteitsoplossingen, zoals  deelauto’s, elektrisch rijden of de elektrische fiets.

Luc Weijmans, directeur van mobiliteitsbedrijf We-Mobility in Maastricht, heeft de gedachte dat een werkdag zich afspeelt tussen pakweg acht uur ’s ochtends en vijf uur in de middag, langzaam laten varen. ,,Ik kwam erachter dat je je werkdag ook anders kunt indelen.”

Hij trok er de afgelopen maanden veel op uit met zijn gezin. ,,We waren opeens meer op onszelf en ons gezin aangewezen. Mijn dochter is 9 jaar oud. Ze vroeg mij elke dag opnieuw: ‘wat gaan we doen vandaag?’ We zijn veel naar buiten gegaan, wandelend of op de fiets. We hebben Zuid-Limburg opnieuw ontdekt en zijn gaan beseffen hoe mooi onze eigen omgeving eigenlijk is.”

Tendens

Toen veel mensen tijdens de lockdown min of meer verplicht moesten thuiswerken, daalde de mobiliteit tot bijna nul, zegt Weijmans. ,,Dat had natuurlijk een gunstig effect op de uitstoot van fijnstof en CO2, maar bij veel bedrijven en werknemers leidde het ook tot het inzicht dat werken vanuit thuis prima mogelijk is.”

Thuiswerken is volgens Weijmans here to stay, want de lijst met voordelen is lang. ,,Er is minder behoefte aan grote kantoorgebouwen, want bedrijven kunnen vaak volstaan met een aantal flexplekken. Daarnaast is het beter voor de concentratie en voor mensen met kinderen is het praktisch. Daarbij hoeven we niet allemaal tussen zeven en negen uur ’s ochtends de weg op, en dat scheelt een hoop files en dus tijd.”

Veel ondernemers zijn volgens Weijmans tot het inzicht gekomen dat je in veel gevallen niet van Maastricht naar Amsterdam hoeft te rijden voor een afspraak van een uur. ,,Soms is dat persoonlijke contact van wezenlijk belang voor je relaties met klanten, maar vaak kan zo’n afspraak ook online.”

Oude structuren

Deze nieuwe manier van werken en reizen, heeft volgens Weijmans zijn weerslag op de wijze waarop bedrijven met hun mobiliteit omgaan. Het maakt de weg vrij voor nieuwe oplossingen op dat gebied. De klassieke leaseauto met 30.000 kilometer per jaar in het pakket, inclusief de hoge kosten die dat vaak met zich meebrengt, kan in veel gevallen bijvoorbeeld ingeruild worden voor een deelauto die je op afspraak kunt gebruiken. ,,Je kunt zo slimmer met auto’s omgaan”, zegt hij. ,,Want de behoeftes van werknemers zijn veranderd. Bedrijven zijn bereid om oude structuren op mobiliteitsgebied langzaam los te laten. Er is een nieuwe bewustwording ontstaan. Ze zien dat het ook anders kan. Je ziet dat ontwikkelingen die voor de crisis begonnen zijn – elektrisch rijden, de opmars van de deelauto en gebruik van openbaar vervoer – nu in een stroomversnelling komen.”

Ontwikkeling

De meest voor de hand liggende besparing is dat er leasecontracten kunnen worden afgesloten met minder kilometers. ,,Daarmee reduceer je direct de kosten.” Daarbij meent Weijmans dat bedrijven er goed aan doen om in de toekomst anders naar leasecontracten te kijken. ,,Mobiliteit, meestal in de vorm van een leaseauto, is nu vaak een onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dat leidt tot hoge kosten. Werkgevers kunnen het beter zakelijk bekijken en op basis van werkelijk gebruik een mobiliteitsoplossing kiezen die past bij de situatie van een bedrijf of werknemer. Soms is een deelauto dan veel voordeliger.”

Ook de elektrische fiets, ooit een vervoermiddel enkel voor de 65-plusser, maakt steeds vaker deel uit van de mobiliteit van de gemiddelde werknemer. ,,Fietsverkopers zagen de vraag naar elektrische fietsen de afgelopen maand ontzettend hard groeien”, zegt de mobiliteitsexpert. ,,Mensen hebben ontdekt dat het een prima manier is om je te verplaatsen, ook van en naar je werk. Je ziet dus over de hele linie dat ons denken over mobiliteit – of dat nu de auto, de fiets of het openbaar vervoer is – snel verandert. Deze ontwikkeling biedt mogelijkheden voor ondernemers om juist nu een aanpassing te doen in hun mobiliteitsbeleid.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu