Home > Business > Mise en Place-CEO Charles van Goch over de coronacrisis

Mise en Place-CEO Charles van Goch over de coronacrisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine spreekt de komende tijd met relaties over de manier waarop zij met de coronacrisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Charles van Goch, CEO van horeca-uitzendbureau Mise en Place.

Hij heeft nog nooit zo hard gewerkt, zegt Charles van Goch vanuit zijn auto. De CEO van het bekende horeca-uitzendbureau Mise en Place, actief in vijf landen in Europa, is even na 9 uur ‘s avonds op weg naar huis, in Lanaken. Hij is sinds vanochtend 7 uur in touw geweest. België zit volledig op slot; de grens oversteken is alleen toegestaan voor essentieel woon-werkverkeer. ,,Zo dadelijk zal ik het gesprek even moeten onderbreken omdat ik de Belgische politie moet uitleggen wat ik in België kom doen”, waarschuwt hij op voorhand.

Mise en Place is door de crisis behoorlijk zwaar getroffen. Het bedrijf, dat door het inzetten van studenten flexibele arbeid levert aan vele honderden horecabedrijven, en daarnaast op afroep gemotiveerd en goed getraind personeel levert bij grote feesten en partijen, heeft in een paar dagen tijd zo’n beetje de totale omzet weg zien vallen. ,,Januari en februari waren fantastische maanden, waarin we uitstekende omzetten hebben weten te behalen en ook maart, april en mei zagen er veelbelovend uit”, zegt Van Goch. ,,Niemand had dit kunnen zien aankomen.”

Boordevol inspiratie
Niet dat hij het hoofd laat hangen. Integendeel. Wie hem deze dagen spreekt, zal merken dat hij boordevol inspiratie zit en er alles aan doet om zijn gesprekspartners ervan te overtuigen dat het allemaal goed komt. ,,We komen hier veel sterker uit”, klinkt het door de telefoon, vlak voordat hij – zoals hij al voorspelde – bij de grens met België tekst en uitleg geven moet.

De studenten die zich inzetten voor Mise en Place worden niet in de steek gelaten, verzekert Charles van Goch. ,,We proberen zoveel mogelijk ander werk voor hen te zoeken, zodat ze toch hun geld kunnen verdienen. Gelukkig merken wij dat in sommige andere branches nog altijd veel vraag is naar gemotiveerd een vakkundig personeel. Op dit moment werken onze mensen voor internetsupermarkt Picnic, consumentenelektronica-webshop Coolblue, Albert Heijn, Lidl en Aldi. Werk in supermarkten, distributiecentra en retail online dus. Het gaat voorlopig nog om zo’n vijf procent. Als je het op zichzelf bekijkt, dan lijkt dat misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar gezien de vele maatregelen die wij als bedrijf genomen hebben en nog gaan nemen, is het tenminste iets.”

Nadat op 15 maart bekend werd dat de horeca tot nader order gesloten werd, hebben hij en zijn team de zaken grondig aangepakt, aldus Van Goch. ,,We zijn onmiddellijk aan de slag gegaan met ons businessmodel. We hebben de zaak van alle kanten bekeken, alles omgegooid en omgezet wat we konden omgooien en omzetten. Alleen door onze kosten zoveel mogelijk terug te brengen en ervoor te zorgen dat we mean and lean zijn, kunnen we deze moeilijke periode doorkomen.”

‘We komen terug’
Tot nu toe hebben alle zakenrelaties begrip getoond. ,,We hebben bijvoorbeeld gekeken naar de zestig panden van waaruit we actief zijn in de vijf Europese landen waar we werken, en treden in overleg met de verhuurders. Van de 150 leaseauto’s die we hebben rondrijden, hebben we van 125 het leasecontract beëindigd. De leasemaatschappij wilde weten of we na de crisis terug zouden komen. ‘Natuurlijk’, hebben we gezegd – en dat zeggen we ook tegen onze andere leveranciers. We gaan hieruit komen, we moeten wel, we hebben geen keuze.”

Het is van het grootste belang dat zakenpartners nu laten zien dat ze begrip voor elkaar hebben, en dat ze inzien dat de relaties die in de loop der tijd zijn opgebouwd bepalend zijn voor de vraag of je op de lange termijn als bedrijf kunt overleven, zegt de Mise en Place-topman. ,,Gelukkig krijgen we van alle kanten medewerking, wat denk ik wel iets zegt over de manier waarop men naar ons kijkt.”

Deze crisis dwingt je als bedrijf om creatief te zijn. ,,Daar zijn we voortdurend mee bezig, want als deze crisis achter de rug is, zullen we er meteen weer moeten staan. En dat terwijl we een megaval hebben gemaakt. Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen, zeg maar het deel van de markt dat wij bedienen, zijn nu officieel tot 1 juni verboden. Maar wij houden er rekening mee dat het weleens veel langer kan gaan duren. Laten we voorzichtig gokken op september of oktober. Als bedrijven weer normaal gaan draaien, en er kunnen weer grote partijen worden gehouden, zijn de mensen van Mise en Place weer nodig, dat is in elk geval iets wat zeker is.”

Schaven aan bedrijfsmodel
Intussen zal Mise en Place voortdurend blijven schaven aan het bedrijfsmodel. ,,Want zelfs als de coronacrisis achter de rug is, zullen de gevolgen nog zeker vijf jaar voelbaar blijven en precies daar zit voor ons de uitdaging. Het is niet erg om af en toe ook eens een keer een andere kant op te moeten kijken, als je er uiteindelijk maar sterker uitkomt. Dus met een businessmodel dat niet alleen nog veel beter is, maar ook veel steviger. Ik heb er alle vertrouwen dat dat gaat lukken. Een aantal studenten die we hebben weten onder te brengen op andere plekken dan de horeca, hebben ons zelfs al enthousiast laten weten dat ze het hartstikke leuk vinden. Daarnaast blijven we ook op een andere manier actief. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om ons alleen; de mensen die normaal gesproken zo hard voor ons werken zijn minstens zo belangrijk. We willen ze opleiden, iets extra’s meegeven voor de toekomst. Dat zit ons in het bloed. Het aanbod aan online-trainingen zal de komende tijd nog verder worden uitgebreid.”

Je zou het misschien niet denken, maar hij is ‘best wel’ spiritueel, verzekert Charles van Goch. Dat verklaart ook waarom hij zich niet uit het veld laat slaan. ,,Deze crisis is – ondanks alle narigheid voor de mensen die door de ziekte worden getroffen – ook een geweldige kans om de wereld eens een beetje tot rust te laten komen. We hebben eindelijk de tijd om iets te doen aan ons bewustzijn, om na te denken over wat we eigenlijk willen, maar ook om een beetje tot onszelf  te komen, om even te pauzeren, de resetknop in te duwen en om alle drukte – die we zo normaal zijn gaan vinden – een klein beetje achter ons te laten. Al met al ben ik positief gestemd. We gaan hier met zijn allen beter uitkomen. Deze situatie is een ongelooflijke kans.”

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu