Home > Business > Mise en Place betrekt nieuw hoofdkantoor

Mise en Place betrekt nieuw hoofdkantoor

Twintig jaar geleden begon Charles van Goch – Charly voor vrienden – als student van de Hoge Hotelschool Maastricht aan het bedrijf Mise en Place. Afroepkrachten voor de horeca, maar veel meer dan een uitzendbureau, dat was de bedoeling. Inmiddels zit het bedrijf in zeven landen en zijn er allerlei vertakkingen bij gekomen. Deze zomer kwam er een nieuw hoofdkantoor, in het gerestaureerde Château Jerusalem, naast de Hotelschool in Maastricht. Met aan het hoofd de nog altijd gedreven Van Goch. 

 

Zijn bedrijf is fors gegroeid in al die jaren, maar Charles van Goch is de kwajongen onder de ondernemers gebleven. Altijd weer nieuwe ideeën, overal te vinden en ook steeds zijn trompet onder handbereik. „Als ik ergens moet speechen, en dat gebeurt veel, dan speel ik eerst even een kort refrein dat op dat moment van toepassing is. Dan denken de mensen, wat gaat hij nou doen? Dan heb ik meteen de aandacht.”

Mise en Place, het bedrijf waarvan hij nog steeds meerderheidsaandeelhouder is, telt momenteel 42 vestigingen in West-Europa en heeft een omzet van 50 miljoen euro. „Over tien jaar moeten dat honderd vestigingen zijn in tien landen, met een omzet van 100 miljoen euro. Nu werken 8.000 studenten via ons, we streven over tien jaar naar 20.000 studenten.”

Cha 140824 6809 426X640

Het nieuwe hoofdkantoor, in een oud kasteel dat flink moest worden opgeknapt, straalt een bijzondere sfeer uit. De bedoeling is dat het behalve een werklocatie vooral een creatieve plek is, waar volop ruimte is voor nieuwe initiatieven.
Van Goch is de man van het ‘positief denken’, het geloof in eigen kunnen, het ondernemen. Volgde intensief cursussen van goeroe Anthony Robbins. ‘Eerst doen en dan denken’.  Maar de lange Brabander wil nu meer de maatschappelijke kant laten prevaleren. „We moeten vooral geven en niet altijd iets terugverwachten. Eerst zaten we in een sfeer van ‘I’m great’, nu veel meer van ‘We are great’. Ik lees veel boeken over de filosofische benadering van het leven. De actualiteit volg ik veel minder, die maakt me alleen maar onrustig. Ik ben niet zozeer bezig met geld verdienen, maar met deelnemen aan de maatschappij. We hebben een Mise en Place Academy opgericht, waar al zes fulltime trainers werken. Niet alleen om de studenten iets te leren over de horeca, waar ze via ons een paar jaar in terechtkomen om wat bij te verdienen.  Je leert daar ook om je sociale groepsgedrag te ontwikkelen, om rekening te houden met elkaar. En je leert via ons ook hoe je internationaal moet netwerken.  Veel van onze oud-studenten komen na hun studie in topfuncties over de hele wereld terecht. Via een aparte organisatie – Hotellotop – houden ze contact met elkaar. Dat werkt heel vruchtbaar.”

Via Mise en Place werken veel studenten een aantal uren per week op tal van horeca- en evenementenlocaties, van Château St. Gerlach tot de kunstbeurs TEFAF.  Van Goch benadrukt dat dit iets anders is dan ‘zomaar’ een uitzendbureau.  „Wij leiden de studenten echt op zodat ze als kundige horecamedewerkers kunnen worden ingezet, op alle niveaus. Kwaliteit staat bij ons voorop, dat weten onze zakelijke relaties ook. En dan gaan we niet prijsvechten, we willen niet onder een bepaalde norm gaan. Natuurlijk zijn er na ons allerlei bureautjes gestart die hetzelfde wilden doen als wij. Sommige daarvan bestaan nog en moeten het dan vooral winnen qua prijs. Daar gaan we niet in mee. Wel scherp calculeren, maar we gaan voor de lange termijn.”

De altijd ijverige Van Goch heeft vanuit Mise en Place diverse andere bedrijven opgericht, die zich allemaal bezighouden met service naar de horeca, zoals op het gebied van catering en evenementen. En inmiddels levert hij ook zogeheten ‘cuisers’, studenten met een keukentraining.

Tijd voor rust lijkt er niet te zijn, behalve dan voor het lezen van die boeken in spaarzame vrije avonduurtjes. „Het klopt dat ik zeven dagen in de week bezig ben en veel onderweg in heel Europa. Maar ik heb er plezier in en netwerken is een ‘way of life’ geworden. Veel beslissers bellen me direct mobiel, dat ben ik gewend. Maar ik investeer ook in mensen, in aandacht. Het is niet zo dat ik alsmaar feestjes afloop. Zelfs minder dan vroeger. Ik maak nu meer keuzes. Dan ga ik niet naar vier ontvangsten op een middag, maar dan kies ik er eentje uit, waar ik dan meer tijd heb voor de mensen. Minder vluchtig, meer inhoud, daar voel ik me beter bij.”

Cha 140824 6778 426X640 Cha 140824 6749 426X640

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu